İstanbul İmsakiye

İstanbul

  • İMSAK

  • GÜNEŞ

  • ÖĞLE

  • İKİNDİ

  • AKŞAM

  • YATSI

  • YATSI

  • İŞRAK*1

  • KUŞLUK*1

  • EVVABİN*2

  • İşrak, kuşluk namazı*1

    Güneşin doğuşundan yaklaşık 45-50 dakika sonra başlayıp zeval vaktine kadar olan süreye “kuşluk/duha vakti” denir. Reğaib namazlardan olan işrak ve duha namazları bu vakit içinde kılınır. İşrak namazı; sabah namazının kılınıp güneş doğup ufukta beş derece (bir mızrak boyu) yükselmesi ile kerahet vakti çıktıktan sonra yani güneşin doğuşundan yaklaşık 40-50 dakika geçmesi ile ilk kuşluk vaktinde kılınır. Bir hadis-i kutside bu namazın faziletine işaretle şöyle buyurulur: “Ey Ademoğlu, gününün ilk vakitlerinde benim için dört rekat nafile kılmaktan acizlik gösterme ki, günün sonunda da seni korumayı tekeffül edeyim” (Ebu Davud, Tatavvu 302). Bu namaz, sabah namazı kılındıktan sonra işrak vakti girince en az iki rekat olarak kılınabilir (Tahtavi, Haşiyetün ala Meraki’l-felah, s. 121). Ayrıca hadis kaynaklarında çokça teşvik edilen duha/kuşluk namazı; kuşluk vaktinde dört, sekiz ve on iki rekat olarak kılınabilir (Müslim, Salatü’l-Müsafirin, 13, H. No: 1693-1700). Bu namazda iki rekatta bir selam vermek daha sevaptır. Ancak dört rekatta bir de selam verilebilir (Tahtavi, Haşiyetün ala Meraki’l-felah, s. 261).

  • Evvabin namazı*2

    ‘Evvabin’, tövbe edip Allah’a sığınanların namazı anlamına gelir. Peygamberimiz (s.a.s.)’in evvabin namazının kuşluk vakti kılınacağını ifade eden hadislerinin (Müslim, Salatü’l-müsafirin, 19) yanı sıra akşam namazından sonra nafile kılan kimsenin ‘evvabin’den olacağını bildiren başka rivayet (Taberani, Mu’cemü’l-Evsat, Kahire, 1415, I, 250, VII, 191) sebebiyle, ‘evvabin namazı’ tabirinin akşam namazından sonraki nafile için kullanılması yaygınlaşmıştır. Altı rekatlık bir namaz olan evvabin namazı, tek selamla kılınabileceği gibi üç selamla da kılınabilir (Şürünbülali, Meraki’l-felah, I, 170-171). Peygamberimiz (s.a.s.): “Kim akşam namazından sonra kem söz söylemeksizin altı rekat namaz kılarsa, bu kendisi için on iki senelik ibadete denk kılınır” buyurmuşlardır (Tirmizi, Salat, 321). Ayrıca kendisinin de akşam namazından sonra altı rekat namaz kıldığı rivayet edilmektedir (Şevkani, Neylü’l-evtar, III, 64).

  • TARİH İMSAK SABAH ÖĞLE İKİNDİ AKŞAM YATSI
  • TARİH HİCRİ TARİH MİLADİ HAFTANIN GÜNÜ DİNİ GÜNLER

İstanbul iftar vakti 2024, İstanbul sahur vakitleri ve Diyanet İstanbul imsakiye 2024 tablosu Yeni Şafak Ramazan İmsakiyesi sayfasında anlık olarak takip edilebilir. İstanbul imsakiye sayfasında imsak vakti, güneş doğumu, sabah namazı, öğle namazı, ikindi namazı, akşam namazı, yatsı ve teravih namazı vakitleri canlı olarak güncellenmektedir. İstanbul imsakiye sayfasında iftara kaç dk. Kaldı, ezan kaçta okunuyor, sahur saati ne zaman, teravih kaçta kılınıyor? Tüm bu soruların yanıtlarını bu sayfamızda en güncel haliyle bulabilirsiniz.

2024 İmsakiyesi Neye Göre Belirlenir?

2024 imsakiyesini belirleyen kriterler, güneşin doğuş ve batışı ile birlikte, ilin coğrafi konumuna ait bilgilerdir. Güneşin 18 derece ile ufka eriştiği yer sabah şafağının başlangıcı olarak kabul edilir. Takvimsel hesaplamalar ile güneşin İstanbul ilindeki doğuş ve batışının nasıl gözlemlendiği baz alınarak İstanbul imsakiyesi içinde yer alan iftar ve sahur vakitleri hesaplanır.

Sahur vakti ise sabah olmadan ve gün doğumu görülmeden içinde bulunulan saatler arasından, güneşin konumuna göre belirlenir. Oruçta, güneş doğduktan sonra her hangi bir şey yenilip içilmez. Güneş ufukta kaybolmadan bir şey yemek ve içmek orucu bozacağından, batışa göre İstanbul İmsakiyesi iftar saati ayarlanır.

İftar Vakti Nedir?

İftar saati, akşam namaz saatinde güneş battıktan sonra orucun açıldığı saattir. İftar vaktinde tüm Müslümanlar kendileri için rızık olarak verilen yiyeceklerden nasiplenirler. İllerin konumlarına göre güneşin batış saati farklılık gösterir. Buna bağlı olarak her il için açıklanan iftar saatleri de farklıdır. Namaz saatleri ve iftar saatleri takvimlerde yer alan güneş hesaplaması üzerinden belirlenir. Diyanet tarafından iftar saatlerinin açıklaması ülke geneline yapılır. Oruç tutanlar için sahur vakitleri ve iftar vakitleri güneşin doğuş ve batış hareketlerine göre belirlenirler.

Oruç Nedir?

Oruç, imsak saati ile başlayan ve iftar saatinde yenilen yemek ile sona eren, Ramazan ayında Müslümanlara farz olan bir ibadet şeklidir. Oruç İslam dünyasında hicri takvime göre ramazan ayında tutulmaktadır. Ramazan ayı dışında tercih edilen aylarda da oruç tutulabilir. Oruç bir ilin coğrafi enlem ve boylamlarına göre belirlenen akşam ezan saatinde diğer bir ifade ile iftar saatinde açılır.

İmsak Nedir?

İmsak, Ramazan ayında oruç tutacak Müslümanların sahur sonrasında sabah ezanı ile birlikte başlayan yeme ve içmeyi bırakma zamanıdır. Kelime manası, kendini tutmak, bir şeyden el çekmektir. Takvimlerde, imsak'ın günlere ve illere göre başlama saatleri belirtilir.

İmsakiye Nedir?

İmsakiye, üzerinde günbegün imsak vakitlerinin sıralandığı bir çizelge olarak tanımlanabilir. Ramazan ayında imsak zamanını yerel saate göre gösterir. Buna göre imsakiye, oruç tutanların günün hangi saati ve dakikasında oruç tutmaya başlayacaklarını öğrendikleri bir rehber niteliği taşır.

Sahur Nedir?

Sahur yani imsak öncesi yemek, sabahın erken saatlerinde Müslümanlar tarafından, özellikle Ramazan ayında veya diğer aylarda, bir ibadet olan oruç başlamadan imsak vaktinden önce tüketilmesi sünnet olan son yemektir.

6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunundaki amaçlar ile sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikamızı inceleyebilirsiniz.

+