ABD'nin Gürcistan planı ne? Prof. Dr. Hasan Köni: Rusya'ya karşı ikinci bir cephe açmak isteniyor

Semih Bozkuş
00:2230/10/2024, Çarşamba
G: 30/10/2024, Çarşamba
Yeni Şafak

tvnet ekranlarında yayınlanan Akıl Odası programında, Gürcistan'daki seçimlerin ardından ateşlenen siyasi kriz ele alındı. Programın konukları Avni Özgürel, Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün ve Prof. Dr. Hasan Köni, Batı ile Rusya'nın güç dengesine dönüşen seçimin sonuçlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Gürcistan'ın Rusya'nın Karadeniz'e açılan kapısı olduğunu ifade eden Hasan Köni, "NATO veya AB'ye girdikleri an bu kapı kapanır." dedi. Yaptığı değerlendirmelerde Batı'nın, Karadeniz meselesini Rusya'nın elinden almak istediğini belirten Öğün, bunun bir ayağının Ukrayna olduğunu Gürcistan'ı da aynı duruma sokma hedefinde olduğunu söyledi. Ukrayna ile Rusya arasında süren savaşa değinen Hasan Köni ise, "Rusya Ukrayna'da ilerliyor ve bu yapıyı durdurmak adına ikinci bir cephe açmak isteniyor. ABD bunun için Gürcistan'a oynuyor." ifadelerini kullandı.

Gürcistan'da 26 Ekim'de yapılan seçimde Merkez Seçim Komisyonu sonuçlarına göre iktidardaki Gürcistan'ın Rüyası Partisi oyların yüzde 53.93'ünü alarak seçimlerde üst üste dördüncü zaferini elde etti.

Ancak muhalefet ve Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili'nin seçim sonuçlarını tanımadığını açıklaması, ülkede tansiyonun fitilini ateşledi.

Dün akşam saatlerinde başkent Tiflis'te sokaklara dökülen on binlerce kişi parlamento binası önünde toplanarak yeniden seçime gidilmesini talep etti.

Bu gelişmelerin ardından ülkede ateşlenen krize Batı da dahil oldu.

Tartışmalı seçim masaya yatırıldı

Avrupa Birliği (AB) üyesi 13 ülkeden Gürcistan'daki parlamento seçimlerine yönelik yapılan ortak açıklamada, seçimlerin bütünlüğünün ihlal edildiği ifade edilerek, "
AB adayı bir ülkeden beklenen standartlara uygun değildir ve Gürcü halkının meşru Avrupa yöneliminin ihlali anlamına gelir.
" denildi.

Gürcistan'da seçimin ardından başlayan ve Batı'nın da dahil olduğu bu siyasi kriz, tvnet'te yayınlanan Akıl Odası programında masaya yatırıldı.

Programın konukları
Avni Özgürel
,
Prof. Dr. Süleyman Seyfi Öğün
ve
Prof. Dr. Hasan Köni
, ülkedeki tartışmalı seçime ve sonuçlarına ilişkin çarpıcı değerlendirmelerde bulundu.

"Gürcistan NATO'ya girerse Rusya'nın kapısı kapanır"

Başbakan ve Gürcistan'ın Rüyası Partisi lideri İrakli Kobakhidze'nin Gürcistan'ın genelinden daha zengin olduğunu, bu yüzden de "Rusya'yı sallamadığını" ancak söz konusu ülkede çok da ağırlığı olduğunu belirten Özgürel, Kobakhidze'nin asıl derdinin "Avrupalılar gelecekler ve Gürcistan'ı bölecekler" düşüncesi olduğunu söyledi.

Gürcistan'ın jeopolitik önemine de dikkati çeken Özgürel, "Batı'nın niye bu kadar yüklendiği"ne yönelik soruya cevap olarak, "Karadeniz bu. Rusya'nın kalbi buralar. Gürcistan deyip geçmeyin Stalin'in memleketi burası. Rusya'nın Karadeniz'e çıkış kapısı burası. NATO veya AB'ye girdikleri an bu kapı kapanır." dedi.

"Karadeniz meselesini Rusya'nın elinden almak istiyorlar"

Süleyman Seyfi Öğün ise yaptığı değerlendirmelerde Batı'nın, Karadeniz meselesini Rusya'nın elinden almak istediğini söyledi.

"Bunun bir ayağı Ukrayna'yken buna Gürcistan'ı da dahil etmek istiyorlar." diyen Öğün, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ama Gürcistan'ın burada entellektüel kalibresi sağlam çıktı. Gürcistan'ın Rüyası lideri önce 'Biz Rusya'nın kuklası değiliz' diyor ama garip bir biçimde birden çark ediyor, bu yasa meselesi çıkıyor ortaya. Gürcistan elitleri kalibresini konuşturdu. Şunu gördüler: 'Rusya'dan, yağmurdan kaçacağım diye doluya mı tutulacağız? Ve yarın burası yeni bir Ukrayna olursa bunun altından kalkabilecek miyiz?'"

ABD'nin Gürcistan planı ne?

Gürcistan'ı karıştıran seçim krizine ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Hasan Köni, Rusya ile Ukrayna'daki savaşa değindi.

Batı'nın yalanları dışında Rusya'nın Ukrayna'da ilerlediğini söyleyen Köni, bu yapının durdurulması için ikinci bir cephe açılması gerektiğini ve bu cephenin de Gürcistan cephesi olduğunu ve ABD'nin buna oynadığını ifade ederek, "2008'den beri izlediği Avrupa Birliği'ne girsin; Avrupa Birliği de yetmez NATO'ya da girsin politikasını yeniden kışkırtıyor." dedi.

'Yabancı Etkinin Şeffaflığı' yasası

NATO ve Avrupa Birliği ile entegrasyon süreci Gürcistan için öncelikli konular olmaya devam ederken, Tiflis yönetimi ile bazı Batı ülkeleri arasında son dönemde ilişkiler gerildi. Nisan ve Mayıs aylarında uzun süreli gösterilere yol açan ve muhalifler tarafından "
Rus yasası
" olarak nitelendirilen "
Yabancı Etkinin Şeffaflığı Hakkında
" yasası nedeniyle Gürcistan'ın AB'ye katılım süreci askıya alındı. AB,
Gürcistan ordusu
na 2024 için planlanan 30 milyon Euro tutarındaki yardımı durdururken, ABD de bazı yaptırımlar açıkladı.
ABD
ayrıca
Gürcistan
'a yapacağı 95 milyon dolarlık yardımı ve bu yıl yapılması planlanan ortak askeri tatbikatı askıya aldığını, bazı Gürcistanlı yetkililere de vize yasağı getirdiğini duyurdu.
Gürcü muhalefeti seçimi "
Avrupa ile Rusya arasında bir tercih
", hükümet ise "
barış ya da savaş meselesi
" olarak nitelendiriyordu.

“Yabancı Etkinin Şeffaflığı” yasası, yıllık finansmanlarının yüzde 20'sinden fazlasını yurt dışından alan Gürcistan'daki sivil toplum ve medya kuruluşlarının her yılın ocak ayında kendilerini “yabancı ajan” olarak kaydettirmelerini, yapmazlarsa para cezalarıyla karşı karşıya kalmalarını içeriyor.

Gürcistan Cumhurbaşkanı Zurabişvili'nin 'Gürcistan Tüzüğü' önerisi

"Yabancı Etkinin Şeffaflık Hakkında" yasasını, AB ile müzakerelerde bir "tehdit" olarak gören
Gürcistan Cumhurbaşkanı Salome Zurabişvili
, Avrupa ile entegrasyon sürecinin kolaylaştırılması adına Haziran ayında muhalefet partilerini birlik olmaya çağırmıştı. Zurabişvili, 4 büyük grupla "
Gürcistan Tüzüğü
" üzerinde anlaşmıştı. Böylece seçimi muhalefet kazanırsa geçici hükümet kurulacak, daha sonra Gürcistan'ın AB yolunda tehdit olduğu düşünülen yasalar geri çekilecek ve erken seçimlere gidilecekti.


#Gürcistan
#Seçim
#Rusya
#tvnet
#Akıl Odası
#Hasan Köni
#Avni Özgürel
#Süleyman Seyfi Öğün