2025 Ramazan ayı tarihi belli oldu: İlk oruç ne zaman tutulacak?

09:1723/10/2024, Çarşamba
G: 23/10/2024, Çarşamba
Yeni Şafak
Ramazan ayı ne zaman? 2025 oruç ne zaman tutulacak?
Ramazan ayı ne zaman? 2025 oruç ne zaman tutulacak?

2025 yılında Ramazan ayının ne zaman başlayacağı belli oldu. Ramazan ayı, Müslümanlar için önemli bir ibadet ayıdır. Bu ay boyunca Müslümanlar oruç tutar, Kur'an-ı Kerim okur, sadaka verir ve ibadetlerine daha fazla zaman ayırırlar. Ramazan ayı, birlik, beraberlik ve dayanışmanın güçlendiği bir dönemdir. Oruç ne zaman başlayacak sorusu, yeni yıla girmeye sayılı günler kala merak konusu. Diyanet tarafından yayımlanan 2025 yılı dini günler takvimiyle birlikte, Ramazan ayının başlangıç ve bitiş tarihi netleşti. Peki, gelecek yıl Ramazan ayı ne zaman başlayacak? Ramazan ayı ilk orucu ne zaman tutulacak? İşte Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Günler Takvimi 2025 Ramazan başlangıç tarihi...

Ramazan ne zaman, oruç ne zaman tutulacak? sorusu 2025'e girmeye hazırlandığımız şu günlerde merak edilen dini günler arasında ilk sırlarda yer alıyor. 2025 Ramazan ayı başlangıcı, ilk teravih tarihi belli oldu. On bir ayın sultanı Ramazan başlangıcıyla birlikte Müslümanlar ilk teravih kılacak, gece ise ilk sahura kalkacak. Ramazanın ilk günü oruç tutmaya başlayan Müminler ise akşam ezanı ile birlikte ilk iftarı yapacak.

Ramazan ayı, Müslümanlar için kutsal kabul edilen ve bir ay boyunca oruç tutulan bir dönemdir. Ramazan orucu, İslam'ın şartı olan ibadetler arasında yer alıyor. Ramazan'ın ne zaman başlayacağı her yıl Hicri takvime göre belirlenir ve Miladi takvimde değişkenlik gösterir. Oruca kalkılacak saat ise, gün doğumu ile gün batımı arasındaki süreye denk gelir.
Ramazan ayının başlangıcı
ve oruç saatleri, genellikle Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından ilan edilir. Peki “Oruç ne zaman 2025? Üç aylar ne zaman başlıyor 2025? Ramazan ayı ne zaman 2025? Peki, 2025 Ramazan ne zaman, bayramı ne zaman başlıyor, ilk teravih ne zaman? İşte tüm bu soruların yanıtları

ÜÇ AYLAR NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından paylaşılan 2025 dini takvimine göre, Müslümanlar için önemli bir dönem olan üç ayların başlangıç tarihi netleşti. Üç aylar, 1 Ocak 2025 Çarşamba günü Recep ayı ile başlayacak. Bu özel dönem, manevi olarak yoğun bir şekilde yaşanacak ve ardından Şaban ve Ramazan aylarıyla devam edecek. Üç ayların başlamasıyla birlikte ibadetlere ve dualara ağırlık verilmesi, Müslümanlar için manevi hazırlık sürecinin başlamasını simgeliyor. Bu dönemde yapılan ibadetler, Ramazan ayına hazırlık için büyük önem taşıyor.

RAMAZAN AYI NE ZAMAN BAŞLAYACAK, İLK ORUÇ NE ZAMAN TUTULACAK?

2025 yılı Ramazan ayı, 1 Mart 2025 Cumartesi günü başlayacak. 28 Şubat'ı 1 Mart'a bağlayan gece, İslam alemi ilk sahuruna kalkacak ve Ramazan oruçları tutulmaya başlanacak. Ramazan ayı boyunca, Müslümanlar oruç tutarak manevi arınma ve ibadetlerini yoğunlaştıracak. İftar ve sahur sofralarının kurulduğu bu ayda, oruç tutmak yanı sıra paylaşma ve yardımlaşma duyguları da ön planda olacak. Ramazan ayı, Müslümanlar için büyük bir anlam taşıyan, ibadet ve sabır ayı olarak karşılanacak.

2025 DİNİ GÜNLER ÜÇ AYLAR TAKVİMİ

  • Üç Ayların Başlangıcı: 1 Ocak 2025 Çarşamba (1 Receb 1446)
  • Regaib Kandili: 2 Ocak 2025 Perşembe (2 Receb 1446)
  • Mirac Kandili: 26 Ocak 2025 Pazar (26 Receb 1446)
  • Berat Kandili: 13 Şubat 2025 Perşembe (14 Şaban 1446)
  • Ramazan Başlangıcı: 1 Mart 2025 Cumartesi (1 Ramazan 1446)
  • Kadir Gecesi: 26 Mart 2025 Çarşamba (26 Ramazan 1446)

RAMAZAN BAYRAMI 2025 NE ZAMAN?

  • Arefe Günü: 29 Mart 2024 Cumartesi
  • Ramazan Bayramı 1. Günü: 30 Mart 2025 Pazar (1 Şevval 1446)
  • Ramazan Bayramı 2. Günü: 31 Mart 2025 Pazartesi (2 Şevval 1446)
  • Ramazan Bayramı 3. Günü: 1 Nisan 2025 Salı (3 Şevval 1446)

2025 KURBAN BAYRAMI TAKVİMİ

  • 5 Haziran Kurban Bayramı arefesi
  • 6 Haziran Kurban Bayramı 1.gün
  • 7 Haziran Kurban Bayramı 2.gün
  • 8 Haziran Kurban Bayramı 3.gün
  • 9 Haziran Kurban Bayramı 4.gün

RAMAZAN AYININ ÖNEMİ NEDİR?

Ramazan ayı
, İslam inancında büyük bir öneme sahip olup, Müslümanlar için oruç ibadetinin yerine getirildiği mübarek bir aydır. Bu ay, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı ve manevi arınmanın doruk noktaya ulaştığı bir dönem olarak kabul edilir. İşte Ramazan ayının önemini öne çıkaran başlıca unsurlar:
Kur'an'ın İndirilmesi:
Ramazan ayı, Kur'an-ı Kerim'in indirilmeye başlandığı aydır. Bu sebeple, Müslümanlar Ramazan'da daha çok ibadet eder, Kur'an okur ve manevi arınma arayışında olurlar.
Oruç İbadeti
: Ramazan ayında tutulan oruç, Müslümanlar için farz olan bir ibadettir. Oruç, gün doğumundan gün batımına kadar yeme, içme ve diğer dünyevi zevklerden uzak durarak nefsi terbiye etmeyi amaçlar.
Manevi Arınma
: Ramazan ayı, ruhen ve bedenen arınma, sabrı öğrenme ve yardımlaşma için önemli bir fırsattır. İnsanlar bu ayda daha çok dua eder, yardımlaşma ve paylaşma duyguları artar.
Kadir Gecesi
: Ramazan ayının en önemli gecelerinden biri olan Kadir Gecesi, bin aydan daha hayırlı kabul edilir. Bu gece, Allah'tan af dilemek, ibadet etmek ve manevi olarak yükselmek için en önemli gecelerden biridir.
Birlik ve Beraberlik
: Ramazan ayında Müslümanlar, iftar ve sahur sofralarında bir araya gelir, zengin-fakir ayrımı gözetmeksizin yardımlaşır ve paylaşma bilinciyle hareket ederler. Bu ay, toplumsal birlikteliği pekiştiren önemli bir zamandır.

2025 YILI FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Diyanet 2025 yılına ilişkin fitre miktarını henüz açıklamadı. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarını 130 lira olarak belirlendiğini duyurmuştu.

FİTRE NEDİR NE ZAMAN VERİLİR?

  1. Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, 6/103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78 [1503-1512]; Müslim, Zekât, 12-21 [984-985]).
  2. Kişi, kendisinin ve küçük çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber (s.a.s.), köle-hür, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebû Dâvûd, Zekât, 20 [1619]).
  3. Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan Bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Nitekim bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak bayramdan sonraya bırakılması mekruhtur.
  4. Şâfiî mezhebinde ise; fitreyi, meşru bir mazeret bulunmadıkça bayramın birinci gününün gün batımından sonraya bırakmak haramdır. Fitreyi Ramazan’ın ilk günlerinde vermek de caizdir (Nevevî,el-Mecmû’, 6/128).
  5. Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması suretiyle onun bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.
  6. Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi birkaç fakire de dağıtılabilir (Merğinânî, el-Hidâye, 2/224). Ancak bir kişiye verilen miktarın bir fitreden az olmaması evlâdır.

FİTRE KİMLERE VERİLİR, KİMLERE VERİLMEZ?

Fıtır sadakası, yani fitre, kişinin bakmakla yükümlü olmadığı yoksul Müslümanlara verilir. Fıtır sadakası ve oruç fidyesini vermek durumunda olan kimsenin bunlardan doğrudan ya da dolaylı olarak yararlanmaması esastır. Zekât için de aynı kural geçerlidir. Bu sebeple bir kimse zekâtını, fıtır sadakasını ve fidyesini kendi usûl ve fürûuna veremez. (Usûl, bir kimsenin anası, babası, dede ve nineleri; fürûu ise; çocukları, torunları ve onların çocuklarıdır.) Ayrıca eşler de birbirlerine zekât, fitre ve fidye veremez.

Hanefîler'e göre aşağıda sayılanlara fitre verilmez
:
  • a) Ana, baba, büyük anne ve büyük babalara,
  • b) Oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara,
  • c) Eşine,
  • d) Zengine yani aslî ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişiye,
  • e) Babası zengin olan ergen olmamış çocuğa (Merğinânî, el-Hidâye, 2/223-228).
  • f) Şâfiîlere ve İmam Ebû Yûsuf’a göre fitre, Müslüman olmayana da verilemez (Mâverdî, el-Hâvî, 3/387; 10/519; Merğinânî, el-Hidâye, 2/223).

Zikredilenlerin dışındaki kardeş, teyze, dayı, amca, hala ve onların çocukları, gelin, damat, kayınpeder ve kayınvalide gibi akrabalar zengin değillerse kendilerine zekât, fitre ve fidye verilebilir (Zeylaî, Tebyîn, 1/301).


#2025 Ramazan
#Ramazan ayı
#oruç başlangıcı
#ilk sahur
#ilk teravih
#Ramazan tarihi.