EDISYON:

Semîn el-Halebî’nin Umdetü’l-Huffâz’ı

04:0021/09/2024, Saturday
G: 21/09/2024, Saturday
Ömer Lekesiz

Amel kelimesini ilim kelimesiyle eşit leyen İmam Gazzâlî (rahimehullah), ilimi amelle ve ameli de ilimle birlikte değerli saymıştır. Gazzâlî’nin bu tutumu, fiilin bilgisiz de olabileceğinden hareketle, amelin “Dünya ve ahirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranış”a mahsus, diğer bir söyleyişle fiilin genel amel in ise özel olmasından kaynaklanıyor olsa gerektir. (Bkz. TDV DİA “Amel” maddesi, Süleyman Uludağ ve yine bu yazardan Temel Tasavvufî Kavramlar, Ketebe, 2021) Bu bağlamda

Amel
kelimesini
ilim
kelimesiyle
eşit
leyen
İmam Gazzâlî
(rahimehullah), ilimi amelle ve ameli de ilimle birlikte
değerli
saymıştır.
Gazzâlî’nin bu tutumu, fiilin bilgisiz de olabileceğinden hareketle, amelin “Dünya ve ahirette ceza veya mükâfat konusu olan her türlü iş ve davranış”a mahsus, diğer bir söyleyişle fiilin genel
amel
in ise özel olmasından kaynaklanıyor olsa gerektir. (Bkz. TDV DİA “Amel” maddesi, Süleyman Uludağ ve yine bu yazardan Temel Tasavvufî Kavramlar, Ketebe, 2021)
Bu bağlamda
Kur’an
ve
hadis
in Arapça olması nedeniyle yalnız bunların anlaşılmasına yarayacak kadar edebiyat, lügat ve nahiv bilgisinin kafi geleceğini belirttikten sonra bu yönlü bir iktifa etmede, Kur’an ve hadis hükümlerinin yerine getirilmemesini,
İhya
’sındaki
aldanışlar
listesine dahil eden Gazzâlî, ilim ve ameli bu hususta da birleştirerek, manaların aletleri saydığı harflerden maksadı manada (tasavvuftaki karşılığıyla zevkte, tatmada) toplamıştır. (İhya, 30. Kitap: Aldanışların Yergisi)
Bu köşedeki ilgili yazılarımda zaman zaman
lügatle pehlivanlık
etme bahtsızlığına uğrayan biri olarak, öncelikle
kendi faydam
için zikrettiğim yukarıdaki bilgiyi tahkim eden bir sözlüğün haberini iletmek isterim:
Semîn el-Halebî’
nin (ö. 756/1355) daha çok
Umdetü’l-Huffâz
olarak anılan tam adı
Umdetü’l-Huffâz fî Tefsîri Eşrefi’l-Elfâz
olan Kur’an sözlüğü…
Misalli Ansiklopedik Kur’an Sözlüğü
adıyla
Veysel Akdoğan
tercümesinden
Ketebe’
nin
yayımladığı bu sözlük, ilmiyle amelini ve ameliyle ilmini taçlandırmak isteyenler için hazine değerindedir.
Müfredâtü elfâzi’l-Kur’ân’ın
sahibi
Râgıb el-İsfahânî
’den yaklaşık 300 sene sonra vefat eden Semîn el-Halebî eserini, adının
En Şerefli Lafızların Tefsirinde Hafızlara Dayanak
şeklindeki tercümesine göre sahih bir maksada bağlamıştır. Zira hafız ve tefsir kelimeleri her durumda ilmi ve ameli birlikte gerektirmektedir.
Muhakkiki
Abdüsselâm Ahmed Altuncu
, müellifi hakkında da zengin bilgiler ihtiva eden yazısında Umdetü’l-Huffâz’ı şöyle takdim etmiştir:

“Bu eser, Kur’ân-ı Kerim’deki ifadeleri oluşturan terimlere özgü bir çalışmadır. Müellifi, yapım eklerinden soyutlamak suretiyle terimi çözümlemekle başlamakta, köklerine, türevlerine, anlam genişlemelerine ve kullanım farklılıklarına dikkat çekmektedir. Yani müellif, terimi morfolojik ve kökenine uygun bir biçimde izlemekte, lafzı bütün yönleri ve anlam boyutları ile verme amaçlı herhangi bir şey yapmamaktadır. Bu nedenle eser, İsfahanî’nin el-Müfredât’ının da önüne geçmektedir. Zira müellif, bu eserle kıraatlerde var olan eksiklikleri tamamlamış, bu konuda İsfahanî’nin eksiklerini gidermiştir. Anlamların kapsamlılığı ve farklılıklarına rağmen dikkatle araştıran Semin, terimin bulunduğu tanıklara dayanmaktadır. Bunun ana nedeni, belki de onun, bir tek terimin çeşitli anlamları arasındaki farkları ve ayetin anlamını salt tefsirin açıklayamayacağını bilmesidir.

Buna göre bu eserin önemi apaçık, somut bir biçimde ortaya çıkmaktadır. Bu durumda tefsiri amaçlanan terim, Yüce Allah’ın, kutsal kitaplarının en üstünü ile ilgili olduğu içindir. Allah (cc), onu kullarının en hayırlısına şüphe ile kesin bilgiyi ayıran bir Kur’ân olarak indirmiştir. Kur’ân’ın dili, açık ve net konuşanları (füsehâ), aynı şekilde belâgat ustalarını; ‘birbirlerine destek olsalar bile’ (İsrâ: 81) onun bir benzerini getirmekten aciz bırakmıştır. Zira Allah (cc), Kur’ân’da özdeyişlere (darb-ı mesel), nasihat ve tavsiyelere yer vermekte, helal ve haramı ayırmakta, tekrarlar ve uyarılar halinde kıssalar sunmaktadır. Bütün bunlar, usandırmayan, eskimeyen, apaçık, arı duru terimlerle verilmektedir. O hâlde bu hedefin kusursuz olan konusuna uygun olarak kusursuza yakın, konunun tamamını kuşatan bir hedef olması doğaldır; anlamak ve hidâyete erişmek üzere insanların Kur’ân’ı iyice düşünmeleri içindir. Bunun gerçekleşmesi için de Kur’ân denizlerindeki görülmemiş mücevherlerin, henüz erişilmemiş anlam incilerinin bilinmesi gerekir. Bu amacın bir gereği de sarf, i’rab gibi alet ilimleridir. Zira bunlar olmaksızın Kur’ân hükümlerinin bilinme imkânı yoktur. Belki de bunlar müellifi bu eseri telife itmiştir.”

Kahire’de İbn Tolun ve İmam Şâfiî camilerinde talebe yetiştirmiş, bir ara kadılık görevine vekâlet etmiş ve vakıfların idaresinde görevlendirilmiş bir zat olmasından hareketle Semîn el-Halebî’nin ilim ve amelin tekli dairesinde durduğuna hükmedebilir ve bundan kendi sözlük okurluğumuzun veya ilgimizin asıl maksadını tayin edebiliriz:

Sözlükler, Kur’an ve Hadislerin anlaşılması ile kulluğumuzun idrak ve ifası yani amelimiz için vardır.

#amel
#İslam
#Ömer Lekesiz
#ilim
#alim

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.