EDISYON:

GENAR Türkiye Raporu

04:0027/08/2024, Salı
G: 29/08/2024, Perşembe
İhsan Aktaş

Dile kolay, çeyrek asrı geride bıraktık. Türkiye’de siyasetin çok partili ve çok canlı olduğu yıllardı. Refah Partisi'nin altın yıllarıydı. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Diyarbakır, Ankara, Kayseri ve Konya Büyükşehir Belediyeleri Refah Partisi tarafından kazanılmış, parti adım adım iktidara doğru yürüyordu. İstanbul’da bambaşka bir iklim oluşmuştu. Erdoğan’ın liderliği, İstanbul’un darmadağınık kent yönetimini yönetilebilir hale getirirken, çok fazla dikkat edilmeyen bir alanda

Dile kolay, çeyrek asrı geride bıraktık. Türkiye’de siyasetin çok partili ve çok canlı olduğu yıllardı. Refah Partisi'nin altın yıllarıydı. Başta İstanbul Büyükşehir Belediyesi olmak üzere, Diyarbakır, Ankara, Kayseri ve Konya Büyükşehir Belediyeleri Refah Partisi tarafından kazanılmış, parti adım adım iktidara doğru yürüyordu.


İstanbul’da bambaşka bir iklim oluşmuştu. Erdoğan’ın liderliği, İstanbul’un darmadağınık kent yönetimini yönetilebilir hale getirirken, çok fazla dikkat edilmeyen bir alanda devrim niteliğinde faaliyetler gerçekleşiyordu.


Türkiye’de muhafazakâr siyasetin temelleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 1994 yılında başlayan kültür faaliyetleri ile atılmış oldu. Kırk yıllık siyasi birikim, Kültür Daire Başkanlığı’nın yaptığı etkinliklerle, bir yandan Orta Asya’dan Balkanlar’a Türk kültürü ile buluşurken, diğer yandan İstanbul küresel anlamda bir kültür merkezine dönüşme süreci yaşıyordu.

Milli Görüş geleneğinin köklü geçmişi, kültürel anlamda derinlik kazanıyordu. Bugün 1994 yılındaki seviyenin gerisindeyiz; Erdoğan’ın ortaya koymuş olduğu kültürel vizyon, kamu yatırımları ile at başı gidiyordu. Daha sonra hizmet ve yatırım coşkusu, kültürü unutulan kalemler arasına soktu.


AK Parti’nin yirmi yıllık icraatları ve hükümet politikaları hakkında çok şey söylenebilir. Kanaatim odur ki, yirmi yıllık iktidarın temelleri İstanbul’da yapılan kültürel ve akademik çalışmalarla atılmıştır.


Her bir kişinin kendi namı hesabına vizyon geliştirdiği yıllarda, bir araştırma firması kurmak bize nasip oldu. GENAR ismi henüz ortaya çıkmıştı. Rahmetli Bahri Zengin ziyaretimize gelmişti ve bize şu tavsiyelerde bulundu: “Eğer değer ile oynamazsanız, önümüzdeki on yılda ülkenin en önemli araştırma firmalarından biri olursunuz.” Ben de kendilerine “Hatalı iş yapmak karakterimize uygun değil,” demiştim. Yine rahmetli Prof. Orhan Türkdoğan, iş tutuşumuza bakarak benzer bir ifade kullanmıştı.


28 yıla çok şey sığdırdık. Araştırma alanında değer üretip yayınlamanın ötesinde, bir enstitü gibi çalıştık. “Kentim İstanbul” programı, kentleşme konusunda oldukça orijinal bir kampanyaydı. Yine, 2010 İstanbul Kültür Başkenti döneminde yapımcılığını üstlendiğimiz “İstanbul’un Şehirleri” belgeseli alanda takdir gördü.


Uzun zaman zarfında, ilk gün çalıştığımız akademisyenlerle ve entelektüellerle hala hukukumuz devam ediyor. Etrafımızda bir kültür, bir ekosistem biriktirdik. Öğrencilik yıllarından kalma alışkanlıkla her meseleye misyon olarak baktık. Misyon ve memleket öncelikli bir tutumumuz oldu. Sivil toplum ve akademinin içinde yaşadık.


GENAR Türkiye Raporu: Araştırma sektöründe aylık aboneler için çalışma yapan kurumlar mevcuttur. Sınırlı sayıda yapılan bu rapor geleneğine bir katkı sunmak amacıyla uzun süredir düşündüğümüz Türkiye Raporu çalışmasını başlattık. Bu kapsamlı raporun, iş dünyasından siyasi karar alıcılara, sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinden kanaat önderlerine, Türkiye’yi izleyen siyasi analistlerden ülkemizdeki diplomatlara kadar geniş bir yelpazedeki ilgili kamuoyu için çok değerli veriler sunacağına inanıyoruz.


Türkiye Siyaseti bölümünü Dr. Ural Aküzüm’le birlikte yorumladık. Dış Politika bölümünü Prof. Dr. Birol Akgün ele alıyor, Ekonomi bölümünü ise Prof. Dr. Rasim Özcan değerlendiriyor. Şehir ve Çevre bölümünü Dr. Bekir Cantemir, Trendler bölümünü ise Dr. Taceddin Kutay analiz ediyor. Her sayıda, farklı alanlarda derinlemesine entelektüel perspektifler sunan bir makaleye de yer vereceğiz. Bu sayının Perspektif Bölümü’nün yazarı ise Dr. Bülent Yavuz olacaktır.


Her ay yayınlanacak olan GENAR Türkiye Raporu'nun, Türkiye siyasetinin, ekonomisinin ve sosyolojisinin anlaşılmasına ve geleceğine yön verilmesine esaslı bir katkı sunacağına inanıyoruz.


Ekim ayından itibaren, GENAR Türkiye Raporu kıymetli abonelerimiz için kapalı rapor haline gelecektir. Umarız, ülke siyaseti için kalıcı bir bellek üretmiş oluruz. Aynı zamanda, ülkemiz siyasetini ve gündemini takip eden yabancılar için de sağduyulu bir izlek olur. Görelim mevla neyler.

#GENAR
#Türkiye
#rapor
#İhsan Aktaş

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.