EDISYON:

Tören sonrasında 90 genç teğmen 15 Temmuz’da kaldırılan darbeci yemini neden tekrar etti?

04:004/09/2024, среда
G: 4/09/2024, среда
Bülent Orakoğlu

Kara Harp Okulu’nda yapılan mezuniyet töreninden ve devlet erkanı alandan ayrıldıktan sonra 15 Temmuz Türkiye’yi işgal ve iç savaşa zemin hazırlama amaçlı darbe görünümlü 15 Temmuz Kalkışması sonrasında ‘görülen lüzum’ üzerine acil kaldırılan darbeci korsan yemini dönem birincisi Teğmen Ebru Eroğlu kılıçları çektirerek tekrar ettirmiş ve “Mustafa Kemalin askerleriyiz” sloganları atılmıştı. Teğmen Ebru Eroğlu; “Ant içeriz ki laik , demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez



Kara Harp Okulu’nda yapılan mezuniyet töreninden ve devlet erkanı alandan ayrıldıktan sonra 15 Temmuz Türkiye’yi işgal ve iç savaşa zemin hazırlama amaçlı darbe görünümlü 15 Temmuz Kalkışması sonrasında ‘görülen lüzum’ üzerine acil kaldırılan darbeci korsan yemini dönem birincisi
Teğmen Ebru Eroğlu
 kılıçları çektirerek tekrar ettirmiş ve “Mustafa Kemalin askerleriyiz” sloganları atılmıştı. Teğmen Ebru Eroğlu; “Ant içeriz ki
laik
, demokratik Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına, ülkenin bölünmez bütünlüğüne, yüce Türk ulusunun namus ve şerefine, aziz vatanın bir karış toprağına uzanacak eller karşısında bizi bulacak ve kılıçlarımız daima keskin ve hazır olacaktır. Bizler Türk istikbalinin evlatlarıyız. Şerefimizle doğduk, şerefimizle yaşayacağız.

Ne mutlu Türk’üm diyene!” demişti.

Aslında bu korsan yemin öncesinde Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) Kara Kuvvetleri Harp Okulu’nda Diploma Alma ve Sancak Devir Teslim Töreni, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’a TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz eşlik etti. Düzenlenen törende mezunlar, diplomalarını aldı.
Dönem Birincisi Teğmen Ebru Eroğlu
konuşmasını yaptı ve ant içtirdi. Andın tam metni şöyleydi:
“Barışta ve savaşta, karada, denizde ve havada her zaman ve her yerde milletime ve cumhuriyetime doğruluk ve muhabbetle, hizmet ve kanunlara ve nizamlara ve amirlerime itaat edeceğime ve askerliğin namusunu Türk Sancağının şanını canımdan aziz bilip icabında vatan, cumhuriyet ve vazife uğrunda seve seve hayatımı feda eyleyeceğime namusum üzerine and içerim”.

DARBELERE MEŞRUİYET SAĞLAYAN İÇ HİZMET KANUNUNUN 35’İNCİ MADDESİNİN GERİ GELMESİNİ İSTEYEN DARBE MUHİBBİLERİ KİMLER?

Bu korsan yemin 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra kaldırılmıştı. Zira bu yeminde askere laik demokratik hukuk devletini koruma görevi adı altında demokratik bir seçimle halkın seçtiği iktidarları laiklikten uzaklaşıldığı bahanesi ile darbe yapma görevi veriliyor ve bu yeminle de darbelere meşruiyet sağlanıyordu. Türk siyasi tarihinde ordu 35’inci maddeyi öne sürerek 4 büyük darbe yapmış birçok girişimde de bulunmuştu. AK Parti İktidarı askere darbe yapma yetkisi veren İç Hizmet Kanununun 35’inci maddesini 2013 tarihinde kaldırmıştı. Dolayısı ile 35’inci maddeden beslenen darbelere meşruiyet sağlayan bu yeminin de kaldırılması Türkiye’nin darbelerle anılmasını engelleyerek demokrasinin güçlenmesi açısından isabetli olmuştu. Ancak bu korsan yemini kılıçlarını çekerek okuyan genç teğmenler darbelere meşruiyet sağlayan bu yeminle kimi hedef almışlardı?

İktidarı mı muhalefeti mi? Kimi...?


‘MİLLİ SAVUNMA ÜNİVERSİTESİ KAYNAKLARI’ HABERİ: FETÖ MİLİTANLARINA YANIT

Görüntülerle ilgili Süper Haber adlı sitede, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası kurulan ‘Milli Savunma Üniversitesi kaynaklarına’ dayandırılan bir haber dikkat çekti.Haberde, yeni mezun teğmenlerin mezuniyet töreninde kılıçla verdiği mesajın, ‘FETÖ yalanlarına karşı olduğu’ anlatıldı. Habere göre, genç teğmenler ettikleri yeminle FETÖ militanlarının sosyal medyada yaydıkları “Harp okullarında tarikatlar ve cemaatler hakim oldu” yalanına karşı devlete ve Atatürk’e bağlılık mesajı veriyordu iddiası? Şahsım başta olmak üzere aşağıda verdiğim örneklerden de anlaşılacağı gibi bizler neden hedefin FETÖ militanlarından ziyade iktidarı veya siyaset mekanizmalarını hedef alan bir darbe olabileceğini düşünüyoruz. Ne dersiniz?


METİNER: SİZDEN OLUR ALINARAK MI YAPILDI?

AK Parti eski Milletvekili Mehmet Metiner, görüntülere tepkisini bu habere işaret ederek verdi. Metiner, sosyal medya hesabından şöyle dedi: “Soruyoruz: Güya Milli Savunma Üniversitesi (MSÜ) kaynakları, tarikat ve cemaat iddialarını yalanlamak için o teğmenlerin devlete ve Atatürk’e bağlılık mesajları verdiğini söylemişler. Kimse o kaynaklar kendilerini gizlemeden, adlarıyla sanlarıyla cevap versinler: Böyle bir yemin töreni bilginiz dahilinde sizden olur alınarak mı yapıldı? Bu yemin töreni yasaya, tüzüğe ve teamüle uygun bir tören midir, yani olması gereken bir tören midir yoksa

yasa ve kural dışı bir tören midir?”


MİROĞLU: YENİ BİR PROVA GİBİ Mİ OLDU NE?!

AKP MKYK üyesi eski milletvekili Orhan Miroğlu, Metiner’in paylaşımını alıntılayarak, teğmenlere tepki gösterdi. Miroğlu, şöyle yazdı: “İyi saatte olsunların, askerleri göreve çağırdıkları dönemlerin yeni bir provası gibi mi oldu ne?! Keşke meselemiz alım sistemi ile mülakat sistemini değiştirmekten ibaret olsa! Bu çağrılara sivil bir cevap, yüzümüzü demokrasiye dönmekten geçiyor. Peki ama kiminle ve nasıl?”

Miroğlu daha sonra akademisyen Deniz Ülke Arıboğan’ın paylaşımını da alıntılayarak, uzun bir mesaj yazdı. Miroğlu, “Elbette bir ülkede darbe dinamiklerinin nasıl çalıştığını biliyoruz” ifadesini kullandı.

AK Partili sosyal medya kullanıcısı olarak bilinen Furkan Bölükbaşı, “Eğer burada yapılan açık darbe îmâsı ve muhtıravari gözdağı hakkında işlem yapılmazsa 23 yıldır desteklediğim siyasi hareketle gönül bağımı gözden geçireceğim. Biz size yol köprü yapın diye değil Kemalist Askeri Vesayeti tarihe gömün diye destek verdik” diye paylaşım yaptı.


TEĞMENLERİN ‘MUSTAFA KEMAL’İN ASKERLERİYİZ’ SLOGANI TARTIŞMA YARATTI?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı Kara Harp Okulu’ndaki törenden sonra teğmenlerin bir araya gelip ‘Mustafa Kemal’in askerleriyiz’ sloganı eşliğinde kılıç çatması tartışma yarattı. AK Parti’den resmi bir açıklama gelmezken,

partiye yakın bazı kalemler ve sosyal medya hesapları soruşturma açılması çağrısında bulundu. AKP’nin

Cumhur İttifakı ortağı MHP’den ise teğmenlere destek mesajı geldi. AK Parti şimdilik sessiz ancak bu sessizlikte MHP’nin genç teğmenlere verdiği destek var sanırım. Önümüzdeki günler ve gelişmelerin Milli Savunma Üniversitesi'nin yöneticilerinin performanslarını

gözler önüne sereceğinden hiç kuşkumuz yok! Hayırlısı inşallah!


#Ebru Eroğlu
#Kara Harp Okulu
#Bülent Orakoğlu

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.