Dünyamızdaki petrol rezervlerinin sadece 50 yıllık ömrü kaldığını biliyor muydunuz? Peki ya sonrası...
Malumunuz fosil yakıtlar her geçen gün artarak tükeniyor. Uzmanlara göre dünyada 50 yıl sonra petrol kalmayacak. Bu nedenledir ki yenilenebilir enerji kaynaklarına doğru bir yönelme var. Rüzgar türbinleri, güneş enerjisi panelleri gibi…
İşte bu doğrultuda Fas, dünyanın en büyük güneş enerjisi tesisini
Tesis Fas'ın Varzazat kentinde bulunuyor ve yaklaşık 25 bin dönüm arazi üzerine kurulmuş. Toplamda 500 bin güneş panelinin bulunduğu tesisin şimdilik ilk etabı devreye girdi ve buradan 160 megawatt güç üretiliyor. Tesis tam anlamıyla aktif olduğunda 580 megawatt güç üretecek ki bu, 1.1 milyon kişinin elektrik ihtiyacının karşılanması anlamına geliyor.
Fas için bu tesis hayati önem taşıyor çünkü bu K. Afrika ülkesi komşularının aksine fosil yakıt rezervine sahip değil. Ki bu sebeple de enerji ihtiyacının neredeyse tamamını ihraç etmek zorunda.
Güneş enerjisi için 2 unsur çok önemli. Birincisi herkesin tahmin edebileceği gibi güneş. İkincisi ise geniş araziler. Örneğin İstanbul, Tokyo, New York vs. gibi mega kentlerde böyle devasa tesislerin kurulması neredeyse imkansız. Lakin Sahra Çölü'nde yer alan Fas bu konuda gayet rahat. Zira Sahra'da güneş ve boş araziden bol başka bir şey yok. :)
Fakat tesisin tamamen açılması için Faslıların yaklaşık 2 yıl daha yani 2018'i beklemesi gerekiyor. 3 etaptan oluşan tesisin henüz ilk etabı yani Noor 1 devreye girdi ancak açılması gereken Noor 2 ve Noor 3 etapları var.