Kimlik ya da resmi belge
* Türkiye'de 56 milyon 322 bin 632 seçmen, 180 bin 65 sandıkta oy kullanacak.
* Seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.
* Vatandaşlar, üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası bulunan, kimliği tereddütsüz ortaya koyan, resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle oy kullanabilecek (TC kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, sürücü belgesi).
* Seçmenin nerede oy kullanacağını gösteren seçmen bilgi kağıdının getirilmesi zorunlu değil. Seçmen bilgi kağıdı gelmeyenler nerede, hangi sandıkta oy kullanacağını YSK'nin internet sitesinden de görebilecek.
* Üzerinde TC kimlik numarası bulunmayan belgeyle oy vermek zorunda kalanlar, nüfus idarelerinden alınacak nüfus kayıt belgesiyle oylarını kullanabilecek. Bu nedenle seçim günü ilçe nüfus müdürlükleri de açık tutulacak.
* Sandık kurulu görevlisi, seçmenin kimliğini alarak listede ismini bulacak sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü seçmene vererek kabinde oyunu kullanmasını isteyecek.
* Oy pusulasında yırtık, işaret veya yazı olmamasına dikkat edilecek. Oy pusulasına basılacak mühür, tercih edilen alanın dışına taşırılmayacak.
* Seçmen, kapalı oy verme yerinden dışarı çıkmadıkça, hiç kimse oraya giremeyecek.
* Seçmenlerin cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimleri için kullandıkları 2 ayrı oy tek zarfa konularak sandığa atılacak. Önce cumhurbaşkanı seçimine ait oy pusulalarının sayım ve dökümü yapılacak.
* Sandık, işlemler tamamlandıktan sonra, oy verme yerinde hazır bulunanların gözü önünde, sandık kurulu başkanı tarafından açılacak.
* Seçmene birleşik oy pusulası verildikten sonra hata veya başka bir sebep ileri sürülerek yeni bir birleşik oy pusulası verilmeyecek.
* Gümrük kapılarında 7 Haziran’da başlayan oy verme işlemi de bugün saat 17.00 itibariyle sona erecek.
* Bugün saat 06.00’dan 24.00’e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Çay bahçeleri de kapalı olacak.
* Seçmenin sandık yerine gelmesini engelleyenlere 4 yıla kadar hapis verilecek. Suç, memuriyet nüfuzunun kullanılması veya birinin salahiyetini suiistimal şeklinde gerçekleşirse ceza 2 yıldan az olamayacak. Seçmenin oy kullanmasını engellemek amacıyla tehdit, cebir veya şiddet kullananlara 3 ila 5 yıl hapis cezası verilecek.
* Seçme yeterliliği olmadığını bildiği halde oy vermeye teşebbüs edenler ise 2 yıldan 5 yıla kadar hapisle, başkasının adıyla oy kullanma teşebbüsünde bulunanlar ise 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılacak.
* Oy verilen sandığın yerini değiştiren, açan, çalan veya tahrip edenler ya da içindeki oy zarflarını alan, çalan ve değiştirenler 3 yıldan 5 yıla kadar hapisle yargılanacak. Oy pusulalarını veya seçim ile ilgili her türlü evrakı zapteden ve imha edenlere, oy verme yerine götürülmelerine mani olanlara 3 yıla kadar hapis verilecek. Seçim sonucunu veya seçim tutanaklarını tamamen ya da kısmen değiştirenlere, sahte tutanak tanzim edenlere 5 yıldan 8 yıla kadar hapis verilecek.
24 Haziran'da ilk kez 'seyyar sandık sistemi' uygulanıyor. Buna göre, yatağa bağımlı hastaların seyyar sandıklarda oy kullanabilmeleri için hastalığı ve engeli sebebiyle yatağa bağımlı olduğunu beyan eden seçmenlerin ayağına sandık götürülecek. Böylelikle 17 bin 258 seçmenin 1303 sandıkta oy kullanması bekleniyor.