Türk dizilerinin yasaklanmasının ardındaki kirli oyun

Yeni Şafak
Pınar Köse
11:407/03/2018, Çarşamba
G: 7/03/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Türkiye'de çekilen bazı diziler 140 ülkeye ihraç ediliyor.
Türkiye'de çekilen bazı diziler 140 ülkeye ihraç ediliyor.

Dubai merkezli MBC kanalı, bünyesinde bulunan 11 kanala verdiği emirle Türk dizilerinin yayınını durdurdu. 140’dan fazla ülkeye ihraç edilen ve dizi ihracatında ABD’den sonra ikinci sırada yer alan Türk dizilerinin Arap ülkelerinde yasaklanmasının ardında kirli oyunların olduğu iddia ediliyor.

Arap dünyasına yayın yapan uydu kanalları şirketi MBC Grubu, 1 Mart itibariyle Türk dizilerini yayından kaldırdığını açıkladı. Kanal, kararın kim tarafından alındığını paylaşmazken, AP Haber Ajansı, Suudi Arabistan ve Katar arasındaki krizde Türkiye’nin Katar’dan yana tavır aldığına dikkat çekti.

Türk dizi ve filmlerine uygulanan yasak ayrıca Türk programlarını da kapsıyor. Arap coğrafyasında bir fenomen haline gelen Türk dizilerinin MBC ve bünyesindeki tüm kanallar tarafından yasaklanması “kanalın ortakları kim?” Sorusunu da akıllara getiriyor.

MBC Group'un 1991 yılında Londra'da uydudan Arapça yayın yapan ilk özel televizyonu kanal olarak kurulan kanal, genel merkezini 2002 yılında Dubai'ye taşıdı. Şirketin hissedarlarının kim olduğu tam olarak bilinmese de aralarında Suudi Arabistan Kraliyet Ailesi’nin üyelerinin olduğu biliniyor.

MBC, ‘Gümüş’ dizisini ‘Nur’ adıyla yayına sokarak Türk dizilerini Arap dünyasına taşımıştı. MBC, Türk dizilerini yayın haklarını satın alıp diğer kanallara da satıyordu.

Pastadan pay alabilmek için mi yasaklandı?

Son dönemde yakaladığı başarılı ivmeyle 140’dan fazla ülkeye ihraç edilen 350 milyon dolarlık bir sektör hacmine ulaşan Türk dizilerinin Arap dünyasında özellikle çok fazla izleyicisi var.

Suudi Arabistan’ın da dizi ihracatı pastasından pay alabilmek için Türk dizilerinin önünü kestiği iddialar arasında.

Suudi Arabistan'da geçtiğimiz kasım ayında gerçekleştirilen tahliye operasyonları arasında üst düzey isimler, bürokratlar, prensler, bakanlar ve şirket patronları da bulunuyordu. O tutuklamalar arasında da MBC Grup Başkanı Velid el-İbrahim'in de bulunduğu ortaya çıktı. MBC'nin Başkanı'nın Kasım ayında Riyad'da tutuklandığı belirtildi. Tıpkı diğer isimlerle yapılan maddi ve siyasi anlaşmalar karşılığında taahhüt belgelerine attırılan serbest kalma imzalarının el-İbrahim için de bu yöntem üzerine uygulandığı iddia ediliyor. Selman'ın emriyle MBC Grup Başkanı'nın serbest bırakılması akıllara "anlaşma Türk dizileri üzerine miydi?" sorusunu getirdi.

MBC Sözcüsü Hayek: Türk dizileri 250 bin dolara mâl oluyor

MBC Sözcüsü Mazen Hayek, “Bölgedeki birkaç televizyon kanalındaki tüm Türk dizilerinin kaldırılması kararı alındı” diyerek haberi teyit etti. Ancak kararın MBC tarafından mı alındığı ya da dışarıdan mı empoze edildiğine açıklık getirmedi. Kararın yüksek kalitede Arap ve Körfez dizisi üretilmesini teşvik edeceğini savunan Hayek, “Arap dizilerinin bölüm maliyeti 40 bin ila 100 bin dolar arasında. Türk dizileri ise 250 bin dolar veya daha yüksek bir meblağa mâl oluyor” dedi.

Altı dizi etkilendi

MBC kanalının ve diğer Arap ülkelerinin Türk dizilerine yasak getirmesinin ardından Vatanım Sensin, İçerde, Kiralık Aşk, Muhteşem Yüzyıl gibi diziler yayından kalktı. MBC Sözücüsü Mazen Hayek, daha kaliteli Arap dizilerinin izleyici ile buluşturulacağını ifade etti.

Bakan Numan Kurtulmuş: Bu devirler geride kaldı

Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş da konuyla ilgili açıklama yaptı. Bazı yurt dışındaki muhataplarının, bakanların Türk dizileri hakkında büyük beğeni ile bahsettiklerini belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

"Arkadaşlarımız, bizlere, 'eşim, annem, çocuğum bugün akşam şu diziyi izleyeceğiz' diye bizi önceden uyarıyorlar. Böyle bir ilgi var. Bu Türkiye'nin yumuşak gücünü gösteriyor. Başka ülkenin herhalde dizi filmlerinin bu kadar büyük bir coşkuyla, sevgiyle, sempatiyle izlendiğini söylemek mümkün değildir. Kimin hangi filmi seyredeceğine masa başında oturup, üç siyasetçi karar veremez. Bu devirler çoktan geride kaldı."


Türkiye'ye karşı sempatiyi bitirmek mi istiyorlar?

Kararın Türkiye'ye karşı duyulan sempatiye ket vurmak için alınmış olabileceğini söyleyen Gazeteci Turan Kışlakçı, MBC'nin kararıyla Türk dizilerinin bitmeyeceğini ve Türkiye'ye zarar veremeyeceklerini söyledi. Turan Kışlakçı şöyle konuştu:

  • "MBC, Arap dünyasının en çok izlenen kanalı. Bir iki kanal da sadece diziler yayınlıyor. ABD, Hint dizilerinin de yer aldığı bir kanal. En çok izlenenler Türk dizileri. Bu kanal Türk dizileri üzerinden reklam alıyor ve kazanıyor. Türk dizilerinden vazgeçmesi kendi zararına. Burada hedefe Türkiye’ye yönelik empati ve sempatiye kırmak için yapıyorlarsa kendileri kaybeder. Sadece MBC yayınlamadı diye Türk dizileri bitecek diye bir şey yok. Sadece Türk dizileri yayınlansın diye bazı kanallar kuruluyor. Bu karar Türkiye’ye zarar vermeyecek. Umarım yaptıkları bu yanlışlıktan bir an önce dönerler."

İTO Başkanı Öztürk Oran: Bu coğrafyada Türkiye’ye sempati büyük

İstanbul Ticaret Odası Başkanı Öztürk Oran, merkezi Dubai'de bulunan medya grubu MBC'nin Türk dizilerinin gösterimini durdurma kararına sert tepki göstererek, "Eğer bir rest veya Türkiye'ye koyulmuş bir tavır ise girişimciler olarak biz bu resti görürüz. Yasak kararı bizi olsa olsa daha fazla biler.
Bir kanal kapatılabilir belki ama Türk dizilerini yayınlayacak pek çok medya kuruluşu bulunur.
Zira bu coğrafyada Türk dizilerine de Türkiye'ye de sempati büyük ve asıl rahatsızlık da bundan kaynaklanıyor" dedi.

#Dizi
#Çukur
#Vatanım Sensin
#İTO
#BAE
#Birleşik Arap Emirlikleri
#MBC
#Dubai