Hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşeni olan protein, enerji vermenin yanında yıpranan hücrelerin yeniden onarılmasına yardımcı olur. Vücutta birçok fonksiyona yardımcı olan makrobir besin olan proteinin kilogram başına alınması gereken günlük 0,8 gramdır. Protein, vücudun ihtiyaç duyduğu amino asitleri ve doymuş yağı ile yarar sağlarken fazla tüketildiğinde kalp rahatsızlıklarını meydana getiriyor. Protein içeren yiyecekler nelerdir? Proteinin yararları ve zararları nelerdir? İşte detaylar...
Saç telinden tırnaklara kadar, tüm hücrelerin önemli bir fonksiyonel ve yapısal bileşeni olan protein, üretilen vücut enerjisinin yaklaşık %10-%15’ini gıdalar yoluyla alır.
Protein içeren yiyecekler nelerdir?
Sağlıklı bir gelişim için özellikle çocukluk döneminde yeterli protein tüketilmeli. Yetişkinlere enerji veren protein, hücrelerin yeniden onarılmasına yardımcı olur. Hayvansal ve bitkisel gıdalarda farklı değerlerde protein olabilir.
Hayvansal protein
Hayvansal gıdalarda amino asitler bulunmakla beraber vücudun ihtiyaç duyduğu çoğu amino asitleri yükler. Kırmızı et yükse oranda protein içermesiyle doymuş yağ bakımından da zengin olmasına rağmen dikkatli tüketilmeli. Yağ içeren kırmızı et, kalp rahatsızlığına neden olabilir. Alternatif protein olarak, tavuk, hindi, balık yenilebilir.
Bitkisel protein
Kırmızı et, tavuk, hindi, balık gibi gıdaları tercih etmeyenler yada az tercih edenler protein bakımından zengin olan sebzeleri tüketmelidirler. Amino asitler bitkilerde bulunmaz bu yüzden tüketilecek olan bitkiler iyi dengelenmeli soya ürünleri, baklagiller, fasulye gibi protein bakımından zengin gıdalar tüketilmeli.
Günde ne kadar protein alınmalı?
Sağlık uzmanları günlük protein ihtiyacının erkekler de 55.5 kadınlar içinse 45 gram olduğunu belirtiyorlar. Günde 2 öğün yemek günlük protein ihtiyacını karşılar. Çocukların protein ihtiyacı ise yaşa ve kiloya bağlı olup 4-6 yaş arası normal kiloya sahip çocuklar 22 gram, 7-10 yaş arası normal kilodaki çocuklar ise 28 gram protein tüketmeliler.
Protein bakımından zengin diğer gıdalar (100 gramında)
- Hamsi (14.5 gr)
- Kuşkonmaz (2.9 gr)
- Muz (1.2 gr)
- Kepek Ekmeği (11 gr)
- Brokoli (4.2 gr)
- Havuç (0.6 gr)
- Mezgit (16.4 gr)
- Kuzu Eti (19.9 gr)
- Istakoz (26.41 gr)
- Tam Yağlı Süt (3.3 gr)
- Portakal (1.1 gr)
- Makarna (12.5 gr)
- Fıstık Ezmesi (24.9 gr)
- Bezelye (5.9 gr)
- Yulaf (11 gr)
- Patates (2.1 gr)
- Karides (17 gr)
- Esmer Pirinç (6.9 gr)
- Ispanak (2.8 gr)
- Kabak çekirdeği
Özellikle Yumurta akının çoğunluğu su ve proteindir. Yumurta akının kalorisinin %91’i proteindendir.
Proteinin zararları nelerdir?
Proteinler vücutta depo edilmediği için fazla tüketildiğinde yağa dönüşüp depo edilir. İstenmeyen vücut ağırlığına sebep olur.
Protein bakımından hayvansal kaynaklı besinler katı yağ ve kolesterol barındırır. Fazla oranda tüketildiği zaman kalp damar hastalıklarına sebebiyet verir.
Yağ ve kolesterol içeren protein, dengeli tüketmek şarttır. Kolesterol yükseldiği zaman böbreklerin zorlanmasına daha sonrada gut hastalığına davetiye çıkartır.