|

Adaçayının faydaları nelerdir?

İçerisinde birçok element barındıran adaçayı birçok hastalık ve sıkıntılara deva olurken aynı zamanda yıpranmış saçları da onarıyor. Yaprağından faydalanılan adaçayının, yağı da kullanılıyor. Adaçayının faydaları nelerdir? İşte ayrıntılar...

Yeni Şafak
11:16 - 24/01/2018 Çarşamba
Güncelleme: 13:54 - 24/01/2018 Çarşamba
Her derde deva 'Adaçayı'
Her derde deva 'Adaçayı'

Adaçayı, dünya çapında yaygın bir tüketime sahiptir. Adaçayı bitkisinin yaprakları kurutularak çay yapılır ve içecek olarak tüketilir. Yemekler'de de kullanılan adaçayı, ılıman iklimleri sever. Vitamin açısından zengin olan adaçayı, tam bir A vitamini deposu. Yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, demir ve magnezyum içerir.

Adaçayı Depresyona İyi Gelir:
Çağımızın en önemli hastalıklarından olan stres ve depresyona karşı çok etkilidir. Sinirli ve gergin hissettiğiniz zamanlarda bir bardak adaçayı rahatlamanızı ve gevşemenizi sağlar.
Alzheimer Hastalığına Karşı Adaçayı:
Adaçayı, düzenli olarak kullanıldığında hafızayı güçlendirir. Bunun yanında Alzheimer hastalığı dahil olmak üzere çeşitli hafıza kaybı durumlarında tedavi için önerilmektedir. Yaşlanmaya bağlı olarak meydana çıkan unutkanlık, bunama gibi sorunlardan korunmaya yardım eder.
Adaçayının Diyabete Faydaları:
Adaçayı üzerinde yapılan birçok çalışma, diyabet hastalığı ile mücadele eden kişilerde kolesterolü düşürme potansiyeli olduğu ortaya çıkmış.

Romatizmadan kaynaklanan ve diğer enfeksiyon hastalıklarına karşı faydalıdır:
Adaçayının içerdiği vitamin ve elementler çok iyi derecede antioksidanlar içerir. Bu yüzden enfeksiyonlara karşı etkilidir. Romatizmadan kaynaklanan iltihaplara karşı etkilidir. Kramplardan kaçmanızı, omurilik ağrılarını dindirmenizi de sağlar. Ve romatizma, gut hastalığı ve sinirsel hastalıkları yatıştırmakta da bu bitki öneriliyor. Astım, bronşit hastalıklarına iyi geliyor.
Adaçayı Kalp Sağlığını Korur:
Adaçayı, kalsiyum, potasyum gibi zengin mineraller içermektedir. Günlük tüketildiği zaman kalp ritminin sağlıklı bir şekilde devam etmesini sağlar. Ayrıca kolesterolü dengeleyen sodyum içerdiği için dolaylı olarak kalp sağlığına katkı sağlar.

Sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir:
Lif içeren Adaçayı, mideyi kuvvetlendirir, ishale karşı koyar. Ayrıca aşırı terlemeye karşı etkili bir besindir. Sindirim sistemi bozukluklarını düzenler.
Adaçayı Yaşlılığı Geciktirir:
Adaçayı yaprağı kan dolaşımının hızlandırması ile birlikte hücrelerin yenilenmesini sağlarken hasarlı olan hücreyi onarır. İçinde bulundurduğu antioksidanlar sayesinde ciltteki kırışıklıkları giderir yaşlı cildi uzak tutar.
Selülit için adaçayı:
Kan dolaşımı yüksek olan vücutta toksinler hızlı atılır. Bu sayede selülit sorunlarını aza indirir.
Adaçayı Saç Sağlığını Korur:
Adaçayı yaprağından çıkan yağ saç sağlığına iyi gelir. Bu yağ ile saç köküne masaj yapıldığında daha sağlıklı saçlara kavuşabilirsiniz. Çıkan beyaz saçlar içinde adaçayı yağı bu yöntemle yapılır.
Metabolizmayı ve ruh sağlığını
korur:
Metabolizmaya,içerdiği zengin kaynaklarla katkıda bulunur. Salgın hastalıklara, soğuk algınlığına karşı birebir olan adaçayı, beyin hücreleri içinde birçok elementi barındırır. Sinir sistemini yatıştırıp uyku sorununu giderir.

Adaçayını kimler içmemelidir?

Adaçayını çok düşük tansiyona sahip olanlar sık sık tüketmemelidir.

Sürekli ilaç kullananlara adaçayı kullanmaları tavsiye edilmez.

Şeker hastalarına adaçayı tüketimi tavsiye edilmiyor.

Adaçayı nasıl demlenir?


Adaçayını içmek için kullanıyorsanız demlerken bir takım hususlara dikkat etmeniz gerekiyor. Adaçayı genellikle insanlar tarafından yanlış ve sağlıksız şekilde demlenebiliyor. Bu şekilde demlenen adaçayı sağlık açısından tehdit oluşturabiliyor. Bu nedenle adaçayı nasıl demlenir sorusunun cevabını bilmek gerekiyor.

  • Malzemeler
  • 1 buçuk bardak su
  • 1 çorba kaşığı adaçayı
  • İlk olarak suyu bir cezvenin içerisinde kaynatın. Daha sonra kaynamış suyu ocaktan alın ve içerisine adaçayı yapraklarını boşaltın. Bardağın ağız kısmını kapatarak, bu şekilde 5 dk demlenmeye bırakın.
  • 5 dk'dan fazla demlenirse çayın tadı acı olacaktır. Bu nedenden dolayı demlene süresine dikkat edilmesi gerekmektedir.




#Adaçayı
#Adaçayının Faydaları
6 yıl önce