Sağlık Bakanlığınca sigarayı bırakmak isteyenlere destek veren sigara bırakma polikliniklerine geçen yıl İstanbul'da 14 bin 403 başvuru yapıldı, yaklaşık 6 bin kişi sigarayı bıraktı.
Sağlık Bakanlığı tarafından sigarayı bırakmak isteyenlere destek amacıyla amacıyla hizmet veren sigara bırakma polikliniklerine 2017'de İstanbul'da 14 bin 403 kişi başvuru yaptı.
9 Şubat sigarayı bırakma günü
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından tütünle mücadele kapsamında "Dünya Sigarayı Bırakma Günü" olarak kabul edilen 9 Şubat'ta, her yıl olduğu gibi bu yıl da sigaranın zararlarına dikkat çekiliyor, çeşitli etkinliklerle vatandaşlar tütün zararları konusunda bilgilendirilirken, sigara alışkanlığından kurtulmak isteyenlere de yol gösteren bilgiler veriliyor.
Sigara, doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50’nin üzerinde sağlık sorununa yol açarken, önlenebilir hastalık ve ölümlerin en önemli sebepleri arasında yer alıyor.
Sağlık Bakanlığı verilerinden derlediği bilgilere göre, günümüzde yüzde 80’i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere 1,3 milyar kişi, Türkiye'de ise 14,8 milyon kişi sigara bağımlısı. Türkiye'de her yıl 100 binden fazla kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Tütünle mücadelede ilk uluslararası anlaşma olan “Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi (TKÇS)” 21 Mayıs 2003 tarihinde Dünya Sağlık Örgütünün 56. Dünya Sağlık Asamblesinde kabul edildi.
Bu sözleşme ülkemizde 28 Nisan 2004 tarihinde imzalanarak Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildi.
TKÇS’nin imzalanması ile birlikte Türkiye'de başlatılan tütün kontrolüne yönelik çalışmalar ivme kazandı ve “Ulusal Tütün Kontrol Programı” 07 Ekim 2006 tarihinde Başbakanlık Genelgesi olarak yayımlandı.
Tütün kontrolü alanında Türkiye’nin yaptığı çalışmalar tüm dünyada örnek gösterildi
Tütün kontrolü alanında Türkiye’nin yaptığı çalışmalar tüm dünyada örnek gösterildi ve çok sayıda ülke tarafından incelendi. Bu nedenle, DSÖ Avrupa Bölge Ofisi, 42 ülke temsilcisinin katıldığı 2012 yılı değerlendirme toplantısını, 18-20 Eylül 2012 tarihlerinde Türkiye’de yaptı.
"Ulusal Tütün Kontrol Programı Eylem Planı" 2015-2018 yıllarını kapsayacak şekilde, Türkiye'nin ihtiyaçları doğrultusunda ve TKÇS’nin ruhuna uygun olarak güncellendi. 27 Ocak 2015 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan Başbakanlık genelgesi ile yürürlüğe giren yeni eylem planında, güçlendirilerek devam etmesi gereken faaliyetlere ilave olarak yeni amaç, hedef ve stratejiler ile bunlara ulaşılması için yapılması gereken aktiviteler belirlendi.
Sigarayı bırakmak isteyenler Alo 171 hattından hizmet alıyor
Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye'de tütün kontrolü çalışmalarında dünya genelinde kabul gören üç temel strateji izleniyor. Bu kapsamda, çocuklar ve gençler başta olmak üzere kişilerin sigaraya başlamalarının önlenmesi, sigara içenlerin bu davranışlarını bırakmalarının desteklenmesi ve sigara dumanından pasif etkilerinin engellenmesi için çalışma yürütülüyor.
Alınan önlemlerle vatandaşların sigaraya başlamaları azaltıldığı gibi sigarayı kullanan ancak bırakmak isteyen kişi sayısının da arttığı tespit edildi.
Bu kapsamda, Sigara Bırakma Poliklinikleri ve Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı üzerinden de sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet sunuluyor. Sigarayı bırakmak isteyenlere hizmet sunan sigara bırakma poliklinikleri de en önemli ve güvenilir merkezler olarak kabul görüyor.
Sigarayı bırakmak isteyenlere destek olmak amacıyla hizmet veren sigara bırakma polikliniklerinin sayısı Türkiye genelinde 415'e ulaşırken, İstanbul'da Anadolu Yakası'nda 18, Avrupa Yakası'nda 23 olmak üzere bu konuda hizmet sunan toplamda 41 merkez bulunuyor.
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünden alınan bilgiye göre, il genelindeki sigara bırakma polikliniklerinden 2017'de toplamda 14 bin 403 kişi hizmet alırken, tedavisi başarıyla tamamlanan 5 bin 967 hasta alışkanlığından tamamen kurtuldu.
Sigara bırakma polikliniklerine başvurup tedavisine başlanan hastalardan 2 bin 34'ü sadece danışmanlık hizmetinden yararlanarak alışkanlığından kurtulurken, 3 bin 933 kişi de ilaç tedavisi uygulanarak başarı ile tedavi edildi.