|

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Mehmet Akif Ersoy'un evi müze olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Külliye'de Kültür ve Sanat Ödülleri Töreni'ne katıldı. Bu yılki vefa ödülünün merhum Mehmet Akif Ersoy'a layık görüldüğü törende konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "İstiklal marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy'un Türkiye'ye döndükten sonra kaldığı istiklal caddesinden Mısır Apartmanı 4. katındaki evini kamulaştırdık. Evini müze haline getiriyoruz" dedi.

Yeni Şafak
15:27 - 19/12/2018 Çarşamba
Güncelleme: 17:59 - 21/12/2018 Cuma
Yeni Şafak
​Cumhurbaşkanı Erdoğan Kültür ve Sanat Ödülleri Töreninde konuşuyor
​Cumhurbaşkanı Erdoğan Kültür ve Sanat Ödülleri Töreninde konuşuyor

Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri'ne tarih ve sosyal bilimler alanında Mehmet İpşirli, sinema alanında Türker İnanoğlu, müzik alanında Erol Sayan, sanat/fotoğraf alanında İzzet Keribar layık görüldü.

Kültür ve Sanat Politikaları Kurulu bu yılki vefa ödülünün ise Mehmet Akif Ersoy'a verilmesini kararlaştırdı. Kültür Sanat Vefa Ödülü'nü Mehmet Akif Ersoy adına Selma Argon aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mehmet Akif Ersoy'un evinin müze haline getirileceğini söyleyerek şöyle konuştu:

"Sadece varisine vefa ödülü vereceğimiz merhum Mehmet Akif Ersoy'un fikir mirası bile bize yol açacak zenginliktedir. Devlet olarak merhum Akif’in mirasına sahip çıkmak için önemli bir adım atıyoruz. Mısır apartmanın dördüncü katındaki daireyi kamulaştırdı ve bu evi Mehmet Akif Ersoy müze evine çeviriyoruz.

Türkiye'nin yeni Mehmet Akifler'e, Tanpınarlar'a, Nazım Hikmetler'e ihtiyacı bulunuyor.

Üstadi azamlık görevi başladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan müzik alanında Erol Sayan'a ödül verirken şöyle söyledi:

  • "Çıraklık dönemi geride kaldı kalfalık dönemi geride kaldı ustalık dönemi geride kaldı. Şimdi üstadi azamlık görevi başladı."
Asırlık ekol: Mimar Sinan

"Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlardır devam eden ekol olan mimarlar yetiştirmeliyiz. Mimar Sinan gibi kendi alanında asırlar süren ekoller oluşturacak mimarlar yetiştirmeliyiz. Ömrüne 800'e yakın bir proje sığdıran bir isim Sinan. Ve bunlar da öyle kaçak yapılar falan değil."

Kültür ve sanat vesayet kabul etmez

Kültür ve sanat adına emek veren insanlarla her fırsatta bir araya geldiklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kültür ve sanat tabiatı gereği sivildir, özgürdür. Vesayet kabul etmeyecek bir karakterdir. Kültür ve sanat insanlarımızın katkısıyla yeni bir yükseliş dönemine gireceğiz. Her fırsatta kültür ve sanat insanlarımızla birlikte oluyoruz. Türkiye bir yandan geçmiş değerlerine sahip çıkarken diğer yandan bunların izinde yeni kültür insanlar yetiştirmeli. Mehmet Akif Ersoy'u bir kez daha rahmetle şükranla anıyoruz" ifadelerini kullandı.

#kültür
#sanat
5 yıl önce