İstanbul'da 4 konuk devlet başkanı ile 82 ülkeden 250'yi aşkın bakan ve çok sayıda yabancı basın mensubunun katıldığı 23. Dünya Enerji Kongresi, Türkiye-Rusya zirvesine dönüştü. İki ülke arasında tarihi kararlara imza atıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, kongrenin açılış oturumuna katılarak birer konuşma yaptı. İki lider ardından Mabeyn Köşkü'ne geçerek ikili görüşme gerçekleştirdi.
Erdoğan-Putin görüşmesine Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji Bakanı Berat Albayrak, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Genelkurmay Başkanı Valeriy Gerasimov, Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov ve diğer Rus yetkililer katıldı. 1 saat 40 dakika süren görüşmede tarihi kararlar alındı. İki lider, dünyanın merakla beklediği kararları şöyle sıraladı:
*Rus gazının Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşınmasını öngören Türk Akımı projesi konusunda anlaşmaya varıldı. Görüşmenin ardından düzenlenen basın toplantısında Enerji Bakanı Berat Albayrak ve Rus mevkiidaşı ülkeleri adına söz konusu anlaşmaya imza attı.
* Doğalgaz konusundaki işbirliğinin geliştirilmesi kapsamında Rusya, Türkiye'ye sattığı doğalgazın fiyatında indirime gidecek.
* İkili ilişkilerde tam olarak normalleşme sürecini tamamlamak için ilave çaba göstermek konusunda mutabık kalındı.
* Türkiye ile Rusya karşılıklı kültür ve turizm yılı organizasyonu gerçekleştirecek.
* Rusya özellikle narenciye, diğer yaş meyve, sebze ve tarım ürünleri konusundaki kısıtlamaları kaldıracak.
* Akkuyu Nükleer Santrali projesine hız verilecek. Bu konuda Rusya'dan Türkiye'ye teknoloji transferi devam edecek. Türk öğrencilerin Rusya'da Nükleer enerji konusundaki eğitimleri devam edecek.
* Uzay, gemi ve diğer alanlarda iki ülke arasındaki işbirliği geliştirilecek. Rus Uzay Ajansı'nın (Roscosmos) Türk füzelerinin tasarımı ve uzaya fırlatılması ihalesine katılacak.
* Savunma sanayii konusunda işbirliğine gidilecek. Rusya bu kapsamda Türkiye'nin açtığı hava savunma sistemi ihalesine katılacak.
* Özel kuvvetler ve askeri kurumlar arasındaki temaslar hızlandırılacak.
* Suriye'da akan kanın durdurulması için iki ülke çaba gösterecek. Halep'e insanı yardım götürülmesi için her türlü çaba gösterilecek.
* Halep'te akan kanın durması için Birleşmiş Milletler Genel Sekreterinin Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın önerdiği silahlı grupların uzaklaştırılması teklifine birlikte çaba gösterilmesi konusunda mutabık kalındı.
* Türkiye'nin öncülük ettiği Fırat Kalkanı Operasyonu konusunda işbirliği yapılabilecek konular masaya yatırılacak
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi'nin ardından Beşiktaş'taki Yıldız Sarayı Mabeyn Köşkü'nde biraraya geldi. Uçak krizinden sonra Türkiye'ye ilk kez gelen Putin ile Erdoğan'ın görüşmesi 1 saat 40 dakika sürdü. Türkiye ile Rusya arasındaki ilişkilerin normalleşmesiyle birlikte iki ülke arasındaki temas trafiği hız kazandı. İki lider son 60 günde dünkü görüşmeyle birlikte üç kez yüz yüze, 4 kez de telefonla görüştü.
Putin, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili “Türk halkını verdiği mücadeleden dolayı tebrik ediyorum. Türk halkına teşekkürlerimizi sunuyoruz" dedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 23. Dünya Enerji Kongresi için İstanbul'a geldi. İstanbul Atatürk Havalimanı'nda Putin'in gelişi nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alındı. Havalimanı'nda Rus özel kuvvetleri de tedbir aldı.