EDISYON:

Yavuz Sultan Selim Köprüsü 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz

Yeni Şafak
16:0326/08/2016, الجمعة
G: 26/08/2016, الجمعة
Yeni Şafak
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.
Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla açıldı.

Mühendislik tarihine geçen Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'ın katılımıyla açıldı. Törende konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, köprüden geçişlerin 31 Ağustos gecesine kadar ücretsiz olacağını açıkladı. Konuşmasında teröre karşı da kararlılık mesajı veren Cumhurbaşkanı, pazar günü 53 kişinin şehit olduğu Gaziantep'e gideceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, birçok özelliği bakımından Türkiye ve dünya mühendislik tarihi için büyük bir kilometre taşı olma niteliğindeki Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu bugün gerçekleştirilecek görkemli bir törenle açıldı. Başbakan Binali Yıldırım'ın da iştirak ettiği açılış töreninde, Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi Başkanı Bakir İzetbegoviç, Makedonya Cumhurbaşkanı Gjorge Ivanov, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov, Pakistan Pencap Eyaleti Başbakanı Şahbaz Şerif, Sırbistan Başbakan Yardımcısı Rasim Ljajic, Gürcistan Başbakan Birinci Yardımcısı Dimitri Kumsisihvili'nin yanı sıra çok sayıda ülkenin ulaştırma ve ekonomi bakanı da yer aldı.



Tören boyunca görev yapacak

Üzerlerinde uçaksavar ve ağır makinalı silahların bulunduğu ağır silahlarla donatılmış zırhlı askeri araçlar, bölgeye hakim bir noktaya konuşlandırıldı. Askeri araçlar tören boyunca güvenlik tedbirleri kapsamında görev yapacak.



Gemi trafiği durduruldu

Sahil Güvenlik ile donanmaya bağlı gemiler Karadeniz girişinde ve boğazda devriye görevi yapmaya başladı. Boğazdan gemi geçiş trafiği de tören nedeniyle durduruldu.



"Size bu eserler yakışır"


Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün açılışında konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:



"Siz tankların, topların, F16'ların önünde duran bir milletsiniz, size bu eserler yakışır. 20 Aralık'ta da Avrasya Tüneli'nin açılışını yapacağız. Biz gerçek dostlarımızı kara günde de güzel günlerimizde de yanımızda görmekten memnuniyet duyuyoruz.



Çanakkale'ye de bir gerdanlık lazım, Çanakkale köprüsünün hazırlıklarını yapıyoruz. 3. Havalimanı'nı 2018'in başında açıyoruz.


Unutmayın güzel bir kelam vardır. Biz seferle emir olunduk, zaferle değil. Zafer kudret sahibi Allah'a aittir. Ülkemizin önünü kesmek için 3 yıldır maruz kaldığımız saldırıya rağmen yolumuza kararlılıkla devam ediyoruz."



Terör saldırıları


"Gaziantep'te ne yazık ki DAİŞ'in 14 yaşında bir çocuğun vücuduna bombalara bağlayarak, onu canlı bomba olarak kullanmak suretiyle 53 şehidimiz de orada oldu. Bunun İslam'la alakası yoktur, bunlar Müslüman falan değildir.



Hangi kökenden gelirse gelsin bu ülkenin her ferdi Türk milletine mensuptur. Türkiye Cumhuriyeti son ve ebedi devletimizdir. Kimsenin bu değerlere saldırmasına izin vermeyeceğiz. Milletimiz, değerleri için ölüme gidebileceğini en son 15 Temmuz'da gösterdi."



"Büyük Taarruz'un yıl dönümü"


"Bugün Büyük Taarruz'a başladığımız günün yıl dönümü. O yüzden köprüyü bugün açıyoruz. Bugünden geriye doğru baktığımızda millet olarak 2 bin 200 yıllık devlet ve ordu geleneğine, bin yıllık bir coğrafi devamlılık geleneğine sahibiz."



FETÖ ile mücadele


"Devlet içinde devlet asla. Böyle hevese kapılanlar, pılısını pırtısını toparlayıp gidiyorlar. Ne dedik? İnlerine gireceğiz. Girdik mi? Girdik. Ruhunu ve bedenini Pensilvanya'daki şarlatana teslim etmiş küçük bir kesim dışında, milletimiz istiklalinin ve istikbalinin yanında yer almıştır."



CHP konvoyuna yapılan saldırı


"Artvin'de Sayın Kılıçdaroğlu nezdinde ülkemizin 7 Ağustos'ta Yenikapı'da sergilediği birlik ve beraberlik manzarası hedef alınmıştır. Bunları çıldırtmıştır. Bu vesileyle ben bir kez daha Sayın Kılıçdaroğlu'na ve beraberinde bulunan tüm arkadaşlarına şahsım ve milletim adına geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Kendilerine gösterdiği soğukkanlılık ve sağduyu için de teşekkür ediyorum."



Cizre'de düzenlenen saldırı


"Cizre'deki polisleri hedef alan terör saldırısında şehit olan polislerimize rahmet diliyorum. Yaralananlara Allah'tan şifa ediliyorum.



"Pazar günü Gaziantep'e gidiyorum"


"Pazar günü Gaziantep'e başsağlığına gidiyorum. Oradaki şehitlerimizi anmaya gidiyorum. Gaziantepli kardeşlerimizle beraber olmaya gidiyorum."



31 Ağustos'a kadar geçişler ücretsiz


"Şimdi, bir müjde veriyorum size: İnşallah, 31 Ağustos gecesine kadar köprüden geçiş ücretsiz olacak."





Yavuz Sultan Selim Köprüsü ile birlikte açılan yollar

Kuzey Marmara Otoyolu Projesi kapsamında İstanbul Boğazı'na inşa edilen Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yanı sıra Odayeri-Paşaköy kesimi ile Mahmutbey-Odayeri, Reşadiye-Çamlık, Paşaköy-Sancaktepe bağlantı yolları da trafiğe açılıyor.



1,7 milyar dolarlık kaybı önleyecek

İstanbul'daki 15 Temmuz Şehitler ve Fatih Sultan Mehmet köprülerinden yılın 6 ayında 70 milyon 102 bin 907 araç geçişinden 160 milyon 248 bin 198 lira, otoyollardan yapılan 135 milyon 911 bin 403 taşıt geçişinden ise 458 milyon 514 bin 783 lira gelir elde edildi. Söz konusu dönemde köprü ve otoyollardan 206 milyon 14 bin 310 araç geçişi yapılırken, gelir toplamı 618 milyon 762 bin 981 lira olarak hesaplandı. Şimdi bu yükün önemli bir kısmını tek başına çekmesi beklenen Yavuz Sultan Selim Köprüsü, trafiğin neden olduğu hava kirliliğini de ortadan kaldırarak; yılda yaklaşık 1 milyar 450 milyon doları enerji, 335 milyon doları işgücü kaybı olmak üzere toplam 1 milyar 785 milyon dolar ekonomik kaybın önüne geçecek.



Cumhurbaşkanı Erdoğan tören alanında

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte tören alanına geldi. Başbakan Binali Yıldırım da eşi Semiha Yıldırım ile tören alanına geldi.





Katılımcıların da tören alanına gelmesiyle birlikte program Kur'an tilavet ile başlatıldı.



"Projeler için lider lazımdı"

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, açılış töreninde projeye dair açıklamalarda bulundu. Bakan Arslan, "Biz 100 bin kişilik ulaştırma ailesi bu görevi yerine getirdik, ulaşılabilir bir ülke oluşturuyoruz. Bu projeler için bir lider lazımdı. 14 yıldır sizin liderliğinizle yol alıyoruz" dedi.



"Can Azerbaycan'ı Avrupa'ya bağlıyoruz"

Eski Başbakan ve AK Parti Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu, Yavuz Sultan Selim Projesi'ne dair değerlendirmelerde bulundu. Davutoğlu, "Can Azerbaycan'ı Avrupa'ya bağlıyoruz. Bugün bayram günüdür. Bu bayrama gölge düşürmek isteyenlere inat biz hep 'bu millet birdir' diyeceğiz" ifadelerini kullandı.



"Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü"

Başbakan Binali Yıldırım, tarihi projeye dair açıklamalarda bulunuyor.



Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları şöyle:


"Bu güzel eserin açılışı için dost ve kardeş ülkelerden gelen misafirlerimiz hoş geldiniz. Bugün İstanbul için büyük bir gün. 26 Ağustos 1071. Malazgirt Zaferi'nin yıl dönümü. İstanbul'a yeni bir gerdanlık takıyoruz. İki kıtayı birbirine bağlıyoruz. Bugün Büyük Taarruz'un yıldönümü. İstanbul bir köprüler şehridir. İstanbul, doğu ile batının köprüsüdür. Kültürleri birbirine bağlayan bu eşsiz şehir, 79 milyonun da bir özetidir.



Yarın hizmete giriyor

Yavuz Sultan Selim Köprüsü yarın hizmete girecek. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden geçen bütün kamyon, otobüs ve TIR'lar yarından sonra buradan geçecek. İstanbul trafiği rahatlayacak.



"O manşetleri atanlar gelsin"

Yol medeniyettir. Kıskanıyorlar, çekemiyorlar. O manşetleri atanlar (3. Köprü artık 2 kuleden ibaret) gelsinler Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü görsün."















#Yavuz Sultan Selim Köprüsü
#İstanbul

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.