Uyumda son hafta

Yeni Şafak
Nur Banu Aras
04:0016/04/2018, Pazartesi
G: 16/04/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv

AK Parti’de, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin mevcut kanunlara uyumlaştırılmasına yönelik uyum paketi hazırlıkları sürüyor.

Seçim ittifakını içeren uyum yasasının TBMM’den geçmesinin ardından cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik uyumun ikinci ayağına nokta konuluyor. Uyum üzerinde mesaisini tamamlayan AK Parti’de kurulan 5 heyet hazırladıkları taslak çalışmayı 19 Nisan’da Erdoğan’a sunacak.

METNE SON ŞEKLİ VERİLECEK

Erdoğan’ın onaylamasının ardından AK Parti ve MHP’li üyelerden oluşan Milli Mutabakat Komisyonu taslak üzerindeki çalışmalarına başlayacak. Geçtiğimiz ay TBMM’de yasalaştırılan ve siyasi partilerin seçimlerde ittifak yapmasına imkan tanıyan düzenlemede de teknik bazı düzeltmelerin yapılacağı dillendiriliyor. Erdoğan başkanlığında yapılacak toplantıda, taslak üzerinde son düzenlemeler ele alınacak ve metne son şekli verilecek. Uyum yasalarının ikinci düzenlemesinde devlet mekanizması yeni sisteme hazır hale getirilecek.

NELER OLACAK?

Düzenlemeler arasında bakanlık sayılarının azaltılması, bazı bakanlıkların birleştirilmesi ve yeni bakanlıklar kurulması gündemde. Bürokratik vesayetin en aza indirilmesi için de adımlar atılacak. Uyum düzenlemeleri ile üst düzey yöneticilerin, cumhurbaşkanı ile birlikte gelip birlikte gideceği bir yapılanma gündeme gelecek. Meclis iç tüzüğünün yeni sisteme uygun hale getirilmesi de uyum düzenlemeleri arasında. Yeni sistem ile birlikte yasama ile yürütme erkleri arasındaki kuvvetler ayrımı daha da güçlü hale getirilecek. Başbakanlık’ın kaldırılması ile ona bağlı birimlerin cumhurbaşkanlığına bağlanması, bakan yardımcılarının mevkilerinin belirlenmesi de düzenlemenin içinde yer alacak. Mahalli idare birimlerinin merkezle ilişkileri yeniden tanımlanacak.

HÜKÜMET YERİNE YÜRÜTME İFADESİ

Kanunlardaki “hükümet” ifadesinin yerini de “yürütme” ifadesi alacak. Meclis’teki partiler sandalye sayılarına göre, “birinci parti, ikinci parti, üçüncü parti” olarak tanımlanacak. Taslak metnin tamamlanmasının ardından AK Parti ve MHP’li üyelerden oluşan Milli Mutabakat Komisyonu uyumun ikinci aşaması için toplantılara başlayacak. Komisyon AK Parti’nin hazırladığı metin üzerinde değerlendirmelerini yapacak ve son şeklini verecek.

Bir yıl önce oylandı

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören 18 maddelik anayasa değişikliğinin 16 Nisan 2017 Pazar günü yapılan halk oylamasıyla kabul edilmesinin üzerinden 1 yıl geçti. Türkiye, geçen yıl nisan ayında cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini öngören anayasa değişikliğini oylamak için sandık başına gitti. 16 Nisan’da, yurt içinde 55 milyon 319 bin 222 kayıtlı seçmen için 167 bin 140 sandık kuruldu. Halk oylamasında yüzde 51,41 “evet”, yüzde 48,59 “hayır” oyu kullanıldı ve anayasa değişikliği, kesin sonuçların 27 Nisan’da Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girdi.

  • MHP de
    çalışıyor
  • AK Parti’de, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin mevcut kanunlara uyumlaştırılmasına yönelik uyum paketi hazırlıkları sürerken, MHP’de uyum yasalarına ilişkin partinin görüşlerini içeren bir çalışma yapılıyor. Bu çerçevede, MHP tarafında, pakette yer alan ve cumhurbaşkanı adaylığı için gereken 100 bin imzanın kamuoyunda tartışmalara yol açmayacak şekilde düzenlenmesi isteniyor.
  • AK PARTİ’NİN
    GÖRÜŞÜ DOĞRU
  • “100 bin imzanın gerçek olması gerektiği” ilkesi benimsenen MHP’de, bu imzaların, noter veya Yüksek Seçim Kurulu kanalıyla belgelenmesi gerektiğinin doğru olacağına inanılıyor. AK Parti’nin, “cumhurbaşkanı adayı olan ismin milletvekili adayı olamaması” yönündeki eğilimini doğru bulan MHP tarafında, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile ilgili anayasada yapılan değişiklikler kapsamında “cumhurbaşkanı adayı olan ismin milletvekili adayı olamaması” görüşü öne çıkıyor.

#AK Parti
#MHP
#TBMM