Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, The Times gazetesine, Irak'ın kuzeyinde yuvalanmış PKK terör örgütüne operasyon düzenleyeceklerini söyledi. Erdoğan, "Ülkemi savunmak için kimseden izin almam." şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, İngiltere ziyareti öncesi The Times gazetesine konuştu. PKK'in son saldırısı öncesi gerçekleşen görüşmede Başbakan Erdoğan, ABD ve Irak'ın PKK'yi bitirmeleri için pekçok kez istekte bulunduklarını ancak "hiçbir şey yapmadıklarını" söyledi.
Sabrın taşmak üzere olduğunu ve her ülkenin kendini korumak durumunda olduğunu vurgulayan Erdoğan, "Ne gerekiyorsa yapılacak. Kimseden izin alacak değiliz." ifadelerini kullandı.
Türkiye-ABD ilişkileri de değinen Erdoğan, ABD karşıtı dalganın estiğini ve ABD'nin Irak'ın işgalinin başarısızlık olduğunu anlattı. Erdoğan, Ermeni tasarısının geçmesi durumunda ABD'nin "önemli bir dostunu kaybedeceğini" de vurguladı.
Başyazıda, "Türkiye'nin tavizden uzak bir ruh hali içinde olduğu" belirtilerek, "Bu kısmen de dostu olması gerekenler tarafından yalnız bırakılmasından ileri geliyor" görüşüne yer verildi.
Gazetenin "kasvetli ve gülümsemeyen" olarak nitelediği Erdoğan, Avrupa Birliği üyesi ülkelerinin bazılarının sözlerinden döndüğünü ve Kıbrıs nedeniyle Türkiye'ye "büyük bir adaletsizlik" yapıldığını vurguladı.
The Times gazetesi, Erdoğan ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, "Erdoğan'ın kavgacı üslubu Washington ve Londra'da kaygı yaratabilir, ki muhtemelen amacı da bunu yaratmak" değerlendirmesinde bulundu.
Terör örgütü PKK'nin ABD ve Irak hükümetinin arkasına saklandığını belirten Erdoğan, örgüt üyelerinin Amerikan silahı kullandığını söyledi. Erdoğan, hedeflerinin Irak'ın toprak bütünlüğü ya da siviller olmadığını PKK olduğunu vurgulayarak, "Komşu ülke teröristlere sığınak sağlıyorsa uluslararası hukuktan doğan haklarımızı kullanacağız. Kimseden izin almak durumunda değiliz." diye konuştu.
Erdoğan, sınır ötesi bir operasyonun ancak ABD ve Irak'ın PKK'yi kovması, kamplarını kapaması ve liderleri teslim etmesi halinde engellenebileceğini söyledi.
The Times'ın başyazısında, Irak'ın işgali sırasında Türkiye'nin topraklarını ABD askerine açmamasının ardından bozulan ilişkileri her iki tarafın dikkatle onarmaya yönelik gayretlerinin, ABD Kongresinde 1915 olaylarına ilişkin Ermeni iddialarına yer veren tasarının "berbat bir zamanlamayla" ortaya konulmasıyla boşa çıktığı, "bunun yol açtığı hasarın ne kadar olduğunun yakında görüleceği" kaydedildi.
Türkiye'nin PKK terör örgütünün Irak'ın kuzeyindeki mevzilerine operasyon hazırlığı içinde olduğu belirtilen başyazıda, 60 bin askerle yapılabilecek büyük ölçekli bir operasyonun "Irak'ın istikrarlı tek bölgesi için felaket olacağı" yorumuna yer verildi.
İngiltere'de yayımlanan The Times gazetesi, "dost ve müttefik Türkiye'nin tehlikeli şekilde Batıya yabancılaşmaya başladığı" yorumunda bulundu.
Gazetenin, terör örgütünün saldırıları ve Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyonuna ilişkin başyazısında, Türkiye'nin uzun yıllardan beri Batı için oldukça istikrarsız sayılabilecek bir bölgede güvenilebilir bir ortak özelliği taşıdığı belirtildi.
"Türkiye'de sivil demokrasi ve Batıya yönelik sempatinin güçlenmesinin Avrupalılar ve Amerikalılar için bir el ele gidiş beklentisi oluşturduğu" belirtilen yazıda, "Ancak içeride ve dışarıda yaşanan gelişmeler, ilişkileri, artık Ankara'nın yönünün Batıya dönük olduğuna garanti gözüyle bakılamayacağı bir noktaya taşıdı" görüşüne yer verildi.
Başbakan Erdoğan, The Times gazetesi de PKK'nin üstdüzey yöneticilerinden Murat Karayılan ile bir görüşme yaparak gazete sayfalarına taşıdığı için eleştirdi. Erdoğan, gazetenin kendisini "propaganda aracı" olmaya izin vermekle suçladı.
The Times gazetesi, Başbakan Erdoğan ile yaptığı mülakatta PKK için "Kürt isyancı" demeyi tercih etti. Gazete manşetinde de terörist ifadesini kullanmazken "Türkiye Başbakan'ı ABD'yi uyardı: Irak'taki Kürt isyancılara saldıracağız" şeklinde verdi.