Koronavirüs salgınından dolayı dün alınan kararla evde eğitim 30 Nisan'a kadar uzatıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, eğitim sisteminin geleceğiyle ilgili kafalardaki soru işaretlerini gidermek adına TVNET Haber Müdürü Serhat İbrahimoğlu'nun sorularını yanıtladı.
Bakan Selçuk'un açıklamalarından satır başları şöyle:
"LGS takvimindeki gecikmeler ve belirsizlikler her zaman öğrencilerin kaygısını arttırır. Öğrencilerin zor günler geçirdiğini biliyoruz. Bu konu hakkında uyum çalışmalarımız var. Koronavirüsün seyrine bağlı olarak elbette ileride bazı değişiklikler söz konusu olabilir. Ama mevcut durumda LGS sınavında bir erteleme durumu söz konusu değil. Sınavların zamanında yapılmasını önemsiyoruz.
EBA'nın internet altyapısından bütün herkesin faydalanmasını istedik. İlk hafta bizim için test haftasıydı. Bunlar elbette kolay işler değil. Bazı hatalarımız olmuştur ve olacaktır. Önemli olan bu hatalarımızı düzeltmek. Önümüzdeki günlerde göreceksiniz daha kaliteli içerikler gelecek.
EBA'nın internet altyapısında bir öğretmenimiz öğrencisiyle etkileşim içerisine girebilir. Öğrencisine ödevindeki eksiklikler nedir, nasıl daha iyisi olabilir şeklinde bir iletişim olabilir. Önümüzdeki günlerde ihtiyaç halinde rehber hizmetimiz de olacak. Öğretmenler öğrencilerimizin ailesiyle iletişim içerisinde olacak. Bir iki hafta içerisinde bu sürece de uyum sağlayacağız. Daha nitelikli bir çerçeve ortaya çıkacak. EBA'nın öğrencilerin hayatında büyük bir yeri var. Bu süreç bittikten sonra bu sistem işlemeye devam edecek.
Öğretmenlerimiz egzersiz konusunda bazı temel hareketleri yaş gruplarına göre çocuklarımıza yaptıracaklar. Bu hafta kısmen yapıldı. Ama önümüzdeki haftadan itibaren daha kapsamlı olacak. Bunun ötesinde öğrencilerimizin oyun oynamasıyla ilgili neler yapılabilir, anne babalar bu işe nasıl katılabilir, anna babalara rehberlik yapılması ne şekilde mümkün olur, Türkiye'nin tanınmış uzmanlarının önerileri nelerdir? Bütün bunların hepsini önümüzdeki hafta görme imkanı bulacağız. Kapsamlı bir çalışma olacak.
Önümüzdeki on yıl içerisinde yüksek öğretimde fiziksel binalara yapılan yatırım yüzde 80 oranında azalıyor. Binaların dışında dijital eğitim ön plana çıkacak. Türkiye de buna hazır olmalı. Geldiğimizden beri buna ait bir çabamız var. EBA'nın daha iyi olması için çaba sarf ediyoruz. Yüz yüze eğitim başladığında EBA'nın daha da aktif hale geleceğini söyleyebilirim.
Dezenfektan ve maske üretimi konusunda tüm meslek liselerimizi harekete geçirdik. Tüm okullarımızı dezenfekte etme işlemlerini bitirdik. Bugün itibariyle sadece nöbetçi yöneticiler okullara gidiyorlar. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz için hazır hale getirmeye çalışıyorlar.
Yakın zamanda eğitim takvimi çerçevesinde atama takvimi ile ilgili açıklamalarımız gündeme gelecek merak etmesinler. Şu anda okullar açık olmadığı için bir belirsizlik var. Ve bu belirsizlikten dolayı da okullar kapalıyken bizim öğretmen alımı yapma imkanımız şu anda yok. Ama en geç önümüzdeki hafta bu konu ile ilgili gereken açıklamayı ilgili arkadaşlarımız edinmiş olacaklar. Öğretmen arkadaşlarımız bizden haber beklesinler, çok beklemeyecekler.
Sektörü takip ediyoruz ve ne tür problemler var, bununla ilgili alınması gereken Ekonomik Tedbirler Paketi'nde neler olabilir konusundaki düşüncelerimizi paylaşıyoruz ve bunu ilgili makamlara iletiyoruz, paylaşıyoruz. Eğer okullar somut olarak öğrenci ücretinin tümünü iade ederlerse özel okullardaki öğretmenlerin maaşı ödenemez hale gelir. Bu konuda bir teknik analize ihtiyaç var. Özel okulların ifade ettiği bir husus var; o da 'her şekilde yapılmayan eğitim telafi edilecek' şeklinde. Dolayısıyla bugünkü alınan ücretler o günkü hizmetlerin karşılığı olarak değerlendirilebilir. Diğer teknik konular yemek veya servis gibi hususlar elbette çalışılır ve analiz edilir.