|

Meclis tarihinin en uzun yemini olacak

600 vekil yarın Meclis’te yemin ederek 27. Dönem çalışmalarına resmen başlıyor. 550’den 600’e çıkan vekil sayısı ile birlikte Meclis’teki yemin töreni de tarihin en uzunu olacak. Vekillerin 1 dakikalık ortalama yemin etme süresi ile birlikte en az 600 dakikalık bir oturum gerçekleşecek. Bu arada 3 milletvekili yemin edemeyecek.

Yeni Şafak ve
15:00 - 7/07/2018 Cumartesi
Güncelleme: 15:02 - 7/07/2018 Cumartesi
Yeni Şafak
TBMM
TBMM

24 Haziran seçimlerinin kesin sonuçlarının açıklanmasının ardından milletvekili seçilen 600 isim Meclis’te tek tek yemin ederek resmen göreve başlayacak. TBMM Genel Kurulu, 27. Dönem yemin töreni için bugün saat 14.00’te toplandı. Ancak cezaevinde tutuklu bulunan CHP'li Enis Berberoğlu ile HDP'li Cengiz Çiçek ve Leyla Güven cezaevinde tutuklu bulundukları için törene katılamayarak yemin edemeyecek.

EN YAŞLI ÜYE AÇACAK

Yeni dönemin ilk oturumunda en yaşlı üye olarak açması planlanan CHP’li Deniz Baykal’ın sağlık problemlerinden dolayı vazgeçmesinin ardından ikinci en yaşlı üye olan İyi Partili Durmuş Yılmaz geçici başkan sıfatıyla Meclis’i açacak. En genç 6 üye ise katip üye olacak. Ardından Meclis’te yemin töreni başlayacak.

EN UZUN YEMİN

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nde 550’den 600’e çıkan milletvekili sayısının ardından gerçekleşecek olan yemin töreni de Meclis tarihinin en uzunu olacak. Normal sürede bir vekilin yemin etme süresi ortalama 1 dakika. Bu süre baz alındığında vekillerin yemin süresi toplamda 600 dakikayı bulacak. Genel Kurulu yönetecek olan başkanın vereceği aralar da dikkate alındığında bu süre daha da uzayabilir. Daha önceleri 9 ila 10 saat arasında süren yemin töreni sayının artmasıyla birlikte 10 saatin üzerine çıkarak Meclis tarihine geçecek.

BAŞKAN SEÇİLİNCEYE KADAR GÖREVDE

Geçici başkanlık sıfatı ile Meclis’i açan isim, ilk oturumundan başlayarak Meclis Başkanı seçilinceye kadar görevini yapmaya devam edecek.

#Meclis
#TBMM
#yemin töreni
#Durmuş Yılmaz
6 yıl önce