Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte ABD Başkanı Donald Trump tarafından BM Genel Kurulu’na katılan heyetlerin başkanları onuruna verilen resepsiyona katıldı. Liderler program kapsamında birlikte fotoğraf çektirdi.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu’nda dünya ülkelerine seslenişi geniş yankı uyandırdı. Erdoğan'ın, genel kurula damgasını vuran konuşması Filistin'den Mısır'a, Suriye'den Keşmir’e kadar mazlum coğrafyalara umut oldu.
Konuşmasında İsrail işgalini vurgulayan Erdoğan, “BM kürsüsünden soruyorum; İsrail devletinin sınırları neresidir? 1948 mi, 1967 sınırları mı geçerlidir? Yoksa başka bir sınır var mıdır ?” diye sordu. Erdoğan'ın konuşmasın esnasında İsrail delegelerinin rahatsız bir şekilde gülümsemesi dikkat çekti. Filistin heyeti ise konuşması boyunca Erdoğan'ı sık sık alkışladı. Benjamin Netanyahu ve İsrail Başbakanlığı, resmi Twitter hesaplarından Erdoğan'a yanıt verdi. Netanyahu yayınladığı video mesajında, “İsrail hakkında yalan söylemeye son vermeyen, kendi ülkesinde Kürtleri katleden ve Ermeni halkına yönelik korkunç katliamı reddeden Erdoğan İsrail’e vaaz vermemeli. Erdoğan, yalan söylemeye son ver” dedi.
Hindistan zulmüne maruz kalan Keşmirlilere ilişkin Erdoğan, “Uluslararası toplumun hala yeterince ilgi göstermediği sorunlardan biri de 72 yıldır çözülemeyen Keşmir ihtilafıdır. BMGK kararlarına rağmen Keşmir adeta abluka altında” dedi. Erdoğan'a teşekkür eden Pakistan Başbakanı İmran Han, "Erdoğan'a BM konuşmasında Keşmir sorununa yer verdiği için çok teşekkür ediyorum. Erdoğan gelecek ay Pakistan'ı ziyaret edecek" ifadelerini paylaşırken, Dünya Keşmir Farkındalık Forumu Genel Sekreteri Dr. Ghulam Nabi Fai ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan, Keşmir halkının gönlünü fethetti” diye konuştu.
Erdoğan'ın, "Mısır'ın seçilmiş Cumhurbaşkanı'nın mahkeme salonunda çırpınarak ölmesi ve ailesinin defnine bile izin verilmemesi içimizde kanayan yaradır. Bölgenin adalete ve hakkaniyete olan ihtiyacının adeta bir sembolü olmuştur" ifadeleri darbeci Sisi yönetimini rahatsız etti. Akla ziyan bir açıklama yapan Mısır Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ahmed Hafız, “Erdoğan adaleti savunuyor gibi görünerek Mısır’a olan nefretini ortaya koyuyor” dedi. Ayrıca Erdoğan'ın BM'de Mısır konusuna değindiği esnada Mısır temsilcilerinin ayağa kalkarak alkışlayanları adeta fişlemeye çalışması dikkat çekti. Erdoğan, liderlerin katıldığı yemekte de ABD Başkanı Donald Trump'ın masasında Mısır lideri Sisi'yi görünce yemeğe katılmaktan vazgeçmişti.
Suriye'nin kuzeyinde oluşturulacak güvenli bölge için destek isteyen Erdoğan, "Amerika, koalisyon güçleri, Rusya, İran el ele bu güvenli bölgede mültecileri, çadır kentlerden, konteyner çıkartıp buraya yerleştirebiliriz. Bu bölgenin derinliğini Deyr Ez Zor, Rakka hattına indirebilirsek ülkemizden, Avrupa'dan ve dünyanın diğer bölgelerinden geri dönecek Suriyeli sayısını 3 milyona kadar çıkartabiliriz" diye konuştu. Erdoğan'ın elindeki haritada Suriye'nin kuzeyinde bölgenin derinliğinin 20 mil ve Münbiç'i de kapsayan bir şekilde yer alması dikkati çekti. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu sözlerinin ardından terör örgütü PKK/YPG'den yapılan açıklamalarda Türkiye hedef alındı.
Gazze Şeridi’ni yöneten Hamas’ın Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye de Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Filistin’i savunduğu ve İsrail’in işgalini dile getirdiği için şükranlarını iletti. Erdoğan’a bir mektup yazan Haniye, “Filistin halkının yetmiş yıldan fazla süredir topraklara ve Filistin halkına karşı suç işleyen İsrail’e karşı sözlerinizi ve işgal altındaki Kudüs ve Mescid-i Aksa için sevgi dolu konuşmanızı ilgi ve takdirle dinledik” dedi. Haniye, Erdoğan’ın hitabının İslam ümmetinin yüreğindeki ızdırabı dile getirdiğini belirterek, “Mağdur Müslümanlar adına konuştunuz. Filistin’in adil davasını savundunuz” ifadelerini kullandı. Haniye sözlerini, Filistin halkının yanında duran ve yardımlarını esirgemeyen Erdoğan, kardeş Türkiye ve Türk halkına teşekkür ederek bitirdi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte ABD Başkanı Donald Trump tarafından BM Genel Kurulu’na katılan heyetlerin başkanları onuruna verilen resepsiyona katıldı. Liderler program kapsamında birlikte fotoğraf çektirdi.
MHP lideri Devlet Bahçeli, Erdoğan’ı arayarak BM Genel Kurulu’ndaki konuşmasından dolayı kutladı. Erdoğan da Bahçeli’ye hassasiyeti için teşekkür etti.
Erdoğan temasları kapsamında Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, Hırvatistan Cumhurbaşkanı Kolinda Grabar-Kitaroviç, Çekya Başbakanı Andrey Babiş, Irak Cumhurbaşkanı Berham Salih ve Libya Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz Mustafa es-Serrac ile ayrı ayrı görüştü. Erdoğan, basına kapalı düzenlenen Türkiye-Pakistan-Malezya üçlü toplantısına da katıldı.