|

Mahmur’a da geliriz

Milli Savunma Bakanı Canikli, Kandil’den kaçarak Mahmur’a kaçan teröristlerin orada da imha edilebileceği mesajı verdi: “Orası BM kampıdır ama tehdidin bir kısmı oradan geliyorsa müdahale edilir. Kökten temizlemek için sonuna kadar gideceğiz”

Yeni Şafak ve
04:00 - 10/06/2018 Pazar
Güncelleme: 01:35 - 10/06/2018 Pazar
Yeni Şafak
Canikli: Kandil’den çıkışları takipteyiz
Canikli: Kandil’den çıkışları takipteyiz

Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, yılbaşından bu yana Irak’ın kuzeyindeki operasyonlarda 500’den fazla teröristin etkisiz hale getirildiğini belirterek, “Kökten temizlemek için ne yapılması gerekiyorsa şu anda o yapılıyor ve sonuna kadar da gideceğiz” dedi. NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından gazetecilerle biraraya gelen Canikli, terör unsurlarının bulunduğu her yerin Türkiye için doğal bir hedef olduğunu, bununla ilgili uluslararası hukuktan kaynaklanan hakların kullandığını dile getirdi.

“Biz Kandil’e operasyonları niye yapıyoruz? Çünkü orada terör örgütü, terör örgütü karargahı var, oradan ülkemize yönelik saldırılar gerçekleştiriliyor.

Aynı şey Sincar, Mahmur için geçerli. Bu operasyonlar için herhangi bir yerden izin almak durumunda değiliz” diyen Canikli, Mahmur Kampı’nda PKK’nın ciddi bir varlığı bulunduğunu vurguladıktan sonra şunları söyledi:


SİYASİ GÜNDEMLE İLGİSİ YOK

“Orası BM kampıdır ama terörün yuvası haline gelmişse ve Türkiye’ye yönelik terör tehdidin bir kısmı oradan geliyorsa doğal olarak bu tehdidin ortadan kaldırılması lazım. Elbette her ortam, alan kendi özel şartları çerçevesinde müdahaleye maruz kalır. Kökten temizlemek için ne yapılması gerekiyorsa şu anda o yapılıyor ve sonuna kadar da gideceğiz. O bölgedeki terörü temizlemek için de aynı Afrin’de, Fırat Kalkanı’nda gösterdiğimiz kararlılığı göstererek ne gerekiyorsa yapacağız. Terörün ortadan kaldırılması için hiçbir işi yarım bırakmayız, bırakamayız. Bu harekâtların hiçbirinin de içinde bulunduğumuz siyasi gelişmelerle en ufak bir ilgisi yoktur. Kendi mecrasında, çok daha önceden planladığı şekilde adım adım yürümektedir.”

TERÖRİSTE CESARET VERDİLER

“Son dönemde terör örgütünün saldırılarında bir artış yaşandı. Bu artışlarda yine maalesef iç politikada bazı kişilerin, bazı cumhurbaşkanı adaylarının, bazı siyasi parti yetkili ve liderlerinin terörü, teröristi cesaretlendiren açıklamalarının payı olduğunu düşünüyoruz. Bunların başında özellikle terör örgütüyle organik bağı olan siyasi partinin eski genel başkanı Demirtaş ile alakalı, onun serbest bırakılmasına yönelik çağrıların ve taleplerin önemli payı olduğunu düşünüyoruz. Yani teröristleri ve terör örgütünü cesaretlendirdiğini düşünüyoruz. Aynı şekilde terörle çok etkili mücadele eden askerlerimize, komutanlarımıza yönelik çok haksız ve ağır saldırıların da yine terörü ve teröristleri cesaretlendirdiğini düşünüyoruz.”

  • F-35 için S-400 güvencesi
  • NATO Karargahı’nda ABD’li mevkidaşı James Mattis’le görüştüğünü kaydeden Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, “Özellikle Münbiç’teki yol haritasıyla alakalı son derece ayrıntılı, yapıcı ve olumlu bir görüşme gerçekleştirdik” dedi. PKK’dan temizlenecek Münbiç konusunda ABD ile Türkiye arasında yeni bir ilişki hattının ortaya çıktığına işaret eden Canikli, sürecin başarılı olması halinde bu ilişkinin Suriye’nin diğer bölgelerinde de devam edeceği mesajını verdi. PKK’lıların boşaltılması sonrası güvenliğin Türk ve Amerikan askerlerince sağlanması konusunda “Münbiç’te devriye görevi tamamen Türkiye ve ABD kuvvetleri birlikte yapacak” diyen Canikli, bunun son derece önemli olduğunu dile getirdi. Mattis’le görüşmede F-35 konusunun da gündeme geldiğini belirten Canikli, F-35 projesi kapsamında Türkiye’nin şimdiye dek 800 milyon dolar ödemeye yaptığını, 11 milyar dolar yükümlülük altına girdiğini, sorumluluklarını tam olarak yerine getirdiğini ve dolayısıyla F-35’lerin Türkiye’ye tesliminde sorun çıkarılmaması gerektiğini kaydetti. Rusya’dan alınacak S-400 hava savunma sistemi bahanesiyle F-35’lerin tesliminde bir sıkıntı yaşanmaması gerektiğini bildiren Canikli, “Bizim temennimiz S-400 ya da başka şartlara bağlanarak F-35 projesinin geciktirilmemesi. Bunu bekliyoruz. S-400 sistemi hiçbir şekilde, hiçbir NATO unsurunu, F-35 uçakları dahil rahatsız etmeyecek ve onlar için bir tehdit ve tehlike oluşturmayacak. Bu garantiyi kendilerine verdik” diye konuştu.
#Türkiye
#Irak
#Mahmur
#PKK
6 yıl önce