EDISYON:

Hesapsız kurultay

Yeni Şafak
Tarık Bakıcı
04:0020/06/2016, الإثنين
G: 19/06/2016, الأحد
Yeni Şafak

Bahçeli’nin 'illegal' diye nitelediği muhalif kurultayına Meral Akşener’in 'ayak oyunları' damga vurdu. Divan başkanlığına oldubittiyle paralelci Müsavat Dervişoğlu’nu seçtiren Akşener, tüzükte 13 maddeyi Oğan ile Aydın'dan habersiz değiştirtti

MHP'de muhalifler, yönetimin 'yok hükmünde' dediği tüzük kurultayını dün Ankara Akyurt'taki Büyük Anadolu Oteli'nin spor salonunda gerçekleştirdi. Birçok belirsizliğe sahne olan kurultay, Meral Akşener'e protestolarla başladı; Sinan Oğan ile Koray Aydın'ın soru işaretlerine neden olan açıklamalarıyla bitti. Zaman zaman tansiyonun yükseldiği kurultayda, muhalefet cephesindeki Akşener'e karşı güçbirliği salona yansıdı. Kurultaya katılan delege sayısı da gün boyunca netleşmedi. Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 'olağanüstü kurultay yapılsın' yönündeki kararı ve Yargıtay 18. Hukuk Dairesi'nin bunu onamasının ardından yapılan kurultaya beklendiği gibi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile kurmayları katılmadı. Ancak salonu süsleyen resimler arasında Bahçeli'ninki de vardı.





O SLOGAN HERKESİ GERDİ

Salona Merak Akşener'in 'Başbakan Meral' sloganı ile girmesi gerilime neden oldu. Yanyana oturan genel başkan adayları hararetli şekilde tartıştı. Bunun üzerine zaman zaman yuhalanan Akşener, adayların ortasında kendisine ayrılan sandalye yerine, kenarda ilk sıradaki sandalyeye oturmak isteyince, genel başkan adaylarından Ümit Özdağ tarafından uyarıldı. Özdağ'ın Akşener'e, “Otur oturduğun yere, şov yapma” dediği öğrenildi. Paralel örgüt tarafından desteklendiği iddia edilen Akşener'in salonda diğer rakiplerine yönelik mütehakkim tavrı gerginliğe yolaçtı. Kurultayda bir diğer kriz de divan heyetinin seçimi sırasında yaşandı. Meral Akşener'in ekibinden Musavvat Dervişoğlu 456 delegenin oyu ile divan başkanlığına aday gösterildi. Hasan Hüseyin Türkoğlu da 170 delegenin imzası ile aday gösterilince kriz yaşandı.





İLKLERE SAHNE OLDU

Adaylar yaptıkları toplantının ardından tek liste belirlendi. Akşener'in uzlaşmak bilmez tavrını gören muhalifler, krizin büyümesini istemeyince divan başkanlığına Dervişoğlu seçildi. Akşener gibi Dervişoğlu'nun da paralel örgüt tarafından desteklendiği iddia ediliyor. Birçok açıdan ilklere sahne olan kurultayda, mahkemenin partiye atadığı 'tarafsız' çağrı heyeti üyeleri de kürsüde konuşma yaptı; MHP için iktidar vaadinde bulundu.



Akşener'in korsan tüzüğü

Muhaliflerin kurultayına Meral Akşener krizi damga vurdu.



Muhaliflerin önceki akşamki iftar davetine gitmeyen Akşener, kurultayda ise divan başkanlığı için Musavat Dervişoğlu isminde, uğruna kriz çıkaracak kadar ısrarcı oldu. Akşener, esas sürprizini kurultayın son dakikalarında yaptı.



Verilen bir önergeyle tüzükteki 13 madde değişti. Ancak bu 13 maddenin 12'sinden, muhalif adaylar Koray Aydın ve Sinan Oğan'ın haberi yoktu. Genel başkan adayları Oğan ile Aydın, tüzük ile ilgili 1 madde dışındaki değişikliklerden haberdar olmadıklarını açıkladı. Değiştirilen maddelerle olağanüstü kurultayda geneş başkan değişiminin önü açıldı. Büyük kongrenin 10 Temmuz 2016 tarihinde Arena Spor Salonu'nda yapılması oybirliğiyle kabul edildi. Bu arada kurultayda kabul edilen düzenlemeler 7 Haziran ve 1 Kasım tarihleri arasında partisinden ihraç edilen adayların affına kadar pek çok değişikliği kapsadı. 7 Haziran sonrası partiden ihraç edilen Sinan Oğan'ın da affıyla, bu isim için adaylık sürecindeki 'disiplin' engeli kalkmış oldu.





Mahkemeye götürüyor

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, kurultayı genel merkez binasından takip etti.





Genel başkanın katılmadığı bir kurultayın 'yok hükmünde' olduğunu dile getiren Bahçeli'nin kurmayları, 'korsan kurultay'ı yargıya taşıyacak.



Sayıyı bilen beri gelsin

Divan başkanlığı, tüzük gereği Genel Başkan Devlet Bahçeli'yi konuşma yapmak için kürsüye anons etti. Olumlu yanıt alamayınca gündem oluşturmak için çalışmaya başlandı. Bahçeli'nin 'korsan' olarak nitelediği kurultayda delege sayısının bir türlü netleşmemesi kafaları karıştırdı. MHP Genel Merkezi'ne göre partideki toplam delege sayısı 1240, muhaliflere göre ise bu sayı 1198. Muhalifler 1187 delegeyi kurultaya davet etti. Toplantı yeter sayısı (salt çoğunluk) için 600 sayısının geçilmesi gerekiyordu. Çağrı Heyeti noter eşliğinde 'hazirun cetvelleri'ni birleştirdiğinde kurultaya kaç delegenin katıldığı ortaya çıktı. Böylece 'karar alma çoğunluğuna (toplam delegelerin üçte ikisi yani 807) ulaşıldı mı?' sorusu yanıt bulacaktı. Açıklanan rakam 752 oldu. Ancak 50 imzanın daha noter tastiğini beklediği ve kesin rakamın noter tarafından yarın (bugün) açıklanacağı duyuruldu.



807 OLDU MU?

Kurultay devam ederken, MHP Genel Merkezi yetkililerinden de kurultaydaki delege sayısına ilişkin bir açıklama yapıldı. Açıklamada, hazirun cetveline 495 delegenin imza attığı belirtildi. Ankara 13. Noterliği de kurultay devam ederken toplanan imza sayısının 657 olduğunu belirtti. Çağrı Heyeti Sözcüsü Ayhan Erel de kendilerine noterden gelen son rakamın 662 olduğunu söyledi. Erel, “Hazirun cetveline 752 kişi imzaladı. Ancak delegeler notere imza vermeden gittikleri için sayı 662” dedi. Böylece kurultaya kesin olarak kaç delegenin katıldığı konusu karanlıkta kaldı. Ancak muhaliflerin 'nitelikli çoğunluk' olan 807 delegeye ulaşamadığı neredeyse kesinleşti.



Barkotla girdiler

Geniş güvenlik önlemlerinin göze çarptığı salona delegeler dışında kimse alınmadı. Delegeler için özel kartlar hazırlandı. İlk kez bir kongrede elektronik barkot sistemi kullanıldı. Delegeler kartlarındaki özel barkodu okutup isimleri görüldükten sonra içeri girdi. Basın, delege, misafirler, protokol ve partililer ayrı ayrı kapılardan giriş yaptı. Kamera ve noter eşliğinde kayıtlarını yaptıran delegeler, kimlik fotokopilerini verdikten sonra hazirun cetveline imza attı. İşlemlerin uzaması zaman zaman gerginliğe neden oldu.




#MHP
#Bahçeli
#Muhalifler

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.