Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 40'tan fazla ülke Afganistan'a asker gönderebiliyorsa, Afganistan'a daha fazla yeni okul, hastane ve yol da inşa edebileceklerini belirterek, 'Böylece sadece Afgan halkının güvenliğini sağlamakla yetinmeyerek, her bir Afgan kardeşimizin zihnini ve kalbini de kazanabiliriz' dedi.
Cumhurbaşkanı Gül, 'Kuzey Atlantik Konseyi ve NATO Dışı ISAF Katılımcıları Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Afganistan'ın başarısının, sadece Afganistan için değil, tüm bölgenin huzuru, istikrarı ve refahı bakımından elzem olduğunu vurguladı.
Afganistan'ın başarısı için de bölgesel sahiplenme hissiyatının kuvvetlendirilmesi, bölge ülkelerinin işbirliğine teşviki, Afgan halkının zihninin ve kalbinin kazanılması ve böylece bölgesel düzeyde pozitif bir sinerji oluşturulması gereğinin de altını çizen Cumhurbaşkanı Gül, 'Bu anlayışla; Afganistan'a gerekli ekonomik desteğin verilmesinin, Afganistan'ın geleceğini inşa edecek çocukların en iyi eğitim imkanlarıyla donatılmasının ve Afgan kardeşlerimizin kalkınma hamlelerine güçlü bir şekilde yardımcı olunmasının uluslararası toplumun en mühim ortak sorumluluğunu teşkil ettiği kanaatindeyim' diye konuştu.
Gül, halihazırda ISAF bünyesinde 40'ı aşkın ülkenin, 85 bine yakın askerinin görev yaptığını anımsatarak, bu rakamın gelecek dönemde artırılmasının söz konusu olduğunu ve Türkiye'nin de 1755 askerle Afganistan'ın güvenliğine katkıda bulunduğunu kaydetti.
Afganistan'daki meseleleri yalnızca askeri bir bakış açısıyla çözmenin mümkün olmadığını vurgulayan Gül, sözlerini şöyle sürdürdü:
'Çünkü o zaman, Afganistan'ı belirli bölgelerinde farklı ülkelere ait askeri birliklerin konuşlu olduğu bir 'harita' olarak görürüz. Oysa Afganistan, zengin tarihiyle, binlerce senelik kültür mirasıyla, coğrafi ve siyasi konumuyla, ekonomik potansiyeliyle Asya'nın kalbidir. Afganistan edebiyattır, güzel sanatlardır, müziktir, Gazneli Mahmut'tur, Ali Şir Nevai'dir, Mevlana'dır. Tarihe mal olmuş bu şahsiyetlerin hepsi Afganistan'ın evrensel kültüre armağanlarıdır.'
Cumhurbaşkanı Gül, Afganistan'da konuşlu asker sayısından daha önemli ve büyük bir dikkatle hatırda tutulması gereken başka rakamların da bulunduğuna işaret ederek, Afganistan'ın 650 bin kilometre kareyi kapsayan, yaklaşık 30 milyonluk nüfusuyla büyük bir ülke olduğunu ve nüfusunun neredeyse yarısının 14 yaşın altında bulunduğunu söyledi.
Bunun da Afganistan'da yaklaşık 15 milyon kız ve erkek çocuğunun uluslararası toplumdan sadece daha fazla güvenlik değil, aynı zamanda daha fazla eğitim, sağlık hizmeti ve istihdam imkanı beklediğinin göstergesi olduğunu kaydeden Gül, '15 milyon erkek ve kız çocuğunu geleceğe hazırlamak için okutmamız gerekmektedir. Okullarına asfaltlanmış yollardan gitmelerini temin etmemiz gerekmektedir. Yarının Afganistanını inşa edebilmeleri için bugünün dünyasını anlamalarını ve kavramalarını sağlamamız gerekmektedir' diye konuştu.
Gül, bu tespitten hareketle, Türkiye'nin, uzun yıllardır, Afganistan'a yönelik eğitim çabalarına büyük önem verdiğini ifade ederek, yaklaşık 65 bin Afgan çocuk ve gencinin Türkiye tarafından inşa edilen veya onarılan okullarda eğitim gördüğünü bildirdi.
Büyük önem vererek açtıkları kız liselerinde de bugüne kadar binlerce kız öğrencinin eğitim aldığını kaydeden Gül, bütün bu gayretleri, kızların sokağa çıkmakta dahi zorluklarla karşılaşabildikleri bir ortamdan bugünlere gelebilmek için gerçekleştirdiklerini belirtti.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, sözlerini şöyle tamamladı:
'Bu örnekleri artırmamız tabii ki mümkündür. 40'tan fazla ülke Afganistan'a asker gönderebiliyorsa, Afganistan'da daha fazla yeni okul, daha fazla yeni hastane, daha fazla yeni yol da inşa edebilirler. Böylece, sadece Afgan halkının güvenliğini sağlamakla yetinmeyerek, her bir Afgan kardeşimizin zihnini ve kalbini de kazanabiliriz. Hem de teröristlerle halk arasına güçlü bir set çekmiş oluruz. Türkiye olarak, Afganistan'a destek vermeye devam edeceğiz. Dost ve kardeş Afgan halkını kaderine terk etmeyeceğiz.'