Şanghay Beşlisi'nden Türkiye’ye ilk görev

Yeni Şafak
Cahit Saraçoğlu
04:0024/11/2016, Perşembe
G: 23/11/2016, Çarşamba
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ‘Bizi rahatlatır’ diyerek yeşil ışık yaktığı Şanghay İşbirliği Örgütü’nden yeni bir hamle geldi. Erdoğan’ın sözlerini Rusya ve Çin’in desteklemesinin ardından Türkiye, oybirliğiyle Şangay Enerji Kulübü’nün 2017 dönem başkanı oldu. İlk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.

Şanghay Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye üstlendi. Kulüpte ilk kez üyeler dışında bir ülkeye başkanlık verildi.


Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Özbekistan dönüşü Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirirken, “Mesele şu; Türkiye bir defa kendini rahat hissetmeli. 'Benim için varsa, yoksa Avrupa Birliği' dememeli. Mesela, 'Şanghay Beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?' diyorum. Temenni ederim ki orada olumlu bir gelişme olması halinde, yani Türkiye'nin Şanghay Beşlisi içerisinde yer alması, bu konuda çok daha rahat hareket etmesini sağlayacaktır diye düşünüyorum” sözleriyle Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) yeşil ışık yaktı.



RUSYA VE ÇİN DESTEĞİ


Bu açıklamanın ardından Çin ve Rusya'dan destek açıklaması geldi. Rusya parlamentosunun üst kanadı Federasyon Konseyi'nin Savunma Komitesi üyesi Aleksey Puşkov, “Türkiye'nin ŞİÖ'ye üyeliği Erdoğan için mantıklı bir adım olurdu”, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Gıng Şuang ise “Türkiye'nin ŞİÖ ile işbirliğini derinleştirme arzusuna büyük önem veriyoruz” dedi.





ŞİÖ'DEN YENİ HAMLE


Türkiye'nin açıklamaları ve gelen destek açıklamaları Avrupa'da endişeye neden olurken, ŞİÖ'den yeni bir hamle geldi. Örgüt, Türkiye'ye ilk kez bir görev verdi. Şanghay Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığını Türkiye üstlendi. Türkiye'nin başkanlık kararı oybirliğiyle alındı. Enerji Kulubü'nde bugüne kadar üye ülkeler dönem başkanı olabiliyordu. Böylece ilk kez üye olmayan bir ülkeye başkanlık görevi verildi.





  1. 2013'TE FAALİYETE BAŞLADI
  2. Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın 1996 yılında oluşturduğu Şanghay Beşlisi olarak anılan örgüt, 2001'de Özbekistan'ın katılımıyla üye sayısını altıya çıkarttı. 2013 yılından itibaren faaliyet gösteren Enerji Kulübü'nde ise örgüt üyeleri dışında Türkiye'nin yanı sıra İran, Afganistan, Hindistan, Moğolistan, Pakistan Belarus ve Sri Lanka yer alıyor. Enerji Kulübü'nde yer alan ülkeler dünya elektrik üretiminin yüzde 36'sını, doğalgaz üretiminin yüzde 23'ünü, petrol üretiminin yüzde 20,8'ini, kömür üretiminin yüzde 60,25'ini karşılıyor.
#Şanghay Beşlisi
#Şanghay Enerji Kulübü
#Recep Tayyip Erdoğan