Gıda ürünlerinin uluslararası fiyatlarındaki aylık değişiklikleri izleyen FAO Gıda Fiyat Endeksi, eylülde ağustos ayına kıyasla yüzde 1,2 artış göstererek ortalama 130 puan oldu. Artış oranı geçen yılın eylül ayına göre ise yüzde 32,8 olarak gerçekleşti. Endeks, söz konusu değerle Eylül 2011'den bu zamana kadarki en yüksek seviyesine ulaştı.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), küresel gıda fiyatlarının buğday ve bitkisel yağlara güçlü taleple Eylül 2011'den bu zamana kadarki en yüksek seviyesine ulaştığını bildirdi.
Tahıl Fiyat Endeksi, yükselen buğday fiyatlarının etkisiyle aylık yüzde 2, yıllık ise yüzde 41 artış gösterdi. Artışta, güçlü talep nedeniyle ihracat olanaklarının daralması etkili oldu.
BİTKİSEL YAĞDA YÜZDE 60 ARTIŞ
Şeker Fiyat Endeksi, dünyanın en büyük şeker ihracatçısı Brezilya'daki olumsuz hava koşullarına ilişkin endişelerle ağustos ayına göre yüzde 0,5 artarken, yıllık yüzde 53,5 yükseldi.
Raporda değerlendirmelerine yer verilen FAO Kıdemli Ekonomisti Abdolreza Abbassian, "Başlıca tahıllar arasında talebin hızla yükselen fiyatlara karşı test edilmesi gerektiğinden, buğday önümüzdeki haftalarda odak noktası olacak." ifadesini kullandı.
Bu arada FAO, eylül ayı bülteniyle Gıda Fiyat Endeksi verilerinde revizyona gitti. Buna göre, Mayıs 2021'de 127,9 puan olan endeks, haziranda 125'e, temmuzda 124,4'e gerilerken ağustosta 128,5 değerine yükseldi.