Esnafın iflası ya da iş yerini kapatmak zorunda kalması halinde işsizlik maaşı ödenmesini kapsayan Esnaf Ahilik Sandığı geliyor. Yaklaşık 2 milyon vatandaşı kapsayan düzenleme ile bin 422 liraya kadar maaş verilecek.
TBMM Genel Kurulu'nda, Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edilen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi görüşülecek. Milyonlarca kişi için önemli müjdeler içeren teklif, Esnaf Ahilik Sandığı düzenlemesini de içeriyor.
- İş yerini kapatan esnafın gelir kayıplarını telafi etmek üzere kurulacak Esnaf Ahilik Sandığı uygulamasından, ilgili kanun kapsamında 4/B sigortalısı olan yaklaşık 1,9 milyon sigortalı faydalanacak. Başta esnaflar ve tacirler olmak üzere şirket ortağı olan gerçek kişiler ile noterleri de kapsayan sistem, İşsizlik Fonu'nun benzer bir modeli olarak tasarlandı.
Öngörülen düzenlemede, esnaf ahilik sandığı sigortalısı olan esnaf, her ay prime esas kazancı üzerinden yüzde 2 oranında prim ödeyecek ve devlet de yüzde 1 oranında prim ödeyerek sandığa destek olacak. Sandığa ödenecek tutarın en az asgari ücretin yüzde 3'ü olması bekleniyor. Vatandaşlar bunun yüzde 2'sini, yani yaklaşık 35 lirasını, devlet de 18 lirasını ödeyecek.
Sandık, bütçe kapsamı dışında olacak, gelirlerinden vergi kesintileri hariç kesinti yapılamayacak, gelirleri genel bütçeye gelir kaydedilemeyecek. Sandık, damga vergisi hariç her türlü vergi, resim ve harçtan muaf tutulacak.
Esnaf Ahilik Sandığının gelir ve giderleri üçer aylık dönemler halinde Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununca ruhsat almış, denetim yetkisine sahip meslek mensubu yeminli mali müşavirlere denetlemesi yaptırılarak, denetim raporlarının sonuçları ilan edilecek.
Esnaf Ahilik Sandığı sigortası zorunlu olacak. Düzenleme kapsamına giren ve halen faaliyette olanlar düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihte, faaliyetine daha sonra başlayanlar ise başladıkları tarihten itibaren Esnaf Ahilik Sandığı sigortalısı olacaklar.
Esnaf iflas ederse, iş yerini kapatmak zorunda kalırsa ve bu nedenle sigortalılığı sona ererse, sigortalılığının sona erdiği tarihi izleyen günden itibaren Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği almaya hak kazanacak.
- Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği, sandığa; 720 gün prim ödeyen sigortalıya 180 gün, 900 gün prim ödeyen sigortalıya 240 gün, bin 80 gün prim ödeyen sigortalıya ise 300 gün, süreyle verilecek.
- Verilecek ödenek, sigortalıların son 4 ay ortalama prime esas kazancına göre belirlenecek. Aylık ödenek tutarı, asgari ücretin yüzde 40'ından, yani 711 liradan az, yüzde 80'inden, yani bin 422 liradan fazla olamayacak.
Sigortalılar ve hak sahipleri, Esnaf Ahilik Sandığı ödeneği aldığı süre içerisinde sağlık hizmetlerinden de faydalanabilecek.
Ahilik, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde Anadolu'da yaşayan halkın sanat, ticaret, ekonomi gibi çeşitli meslek alanlarında yetişmelerini sağlayan, onları ahlaki yönden yetiştiren, çalışma yaşamını iyi insan meziyetlerini esas alarak düzenleyen bir örgütlenmedir.
Kurucusu Ahi Evran'dır ve kendi kural ve kurulları vardır. Günümüzün esnaf odalarına benzer bir işlevi olan Ahilik iyi ahlakın, doğruluğun, kardeşliğin, yardımseverliğin kısacası bütün güzel meziyetlerin birleştiği bir sosyo-ekonomik düzendir.