|

E-ticaret devi: Alibaba

Doğudan yükselen yeni imparatorluk olan e-ticaret platformu Alibaba, Derin Ekonomi’nin Haziran sayısına konu oldu. Bir günde 15 milyar dolarlık satış ünvanına sahip Çinli e-ticaret devinin stratejileri dergide ele alınıyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 14/06/2017 Çarşamba
Güncelleme: 07:59 - 14/06/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
E-ticaret devi: Alibaba
E-ticaret devi: Alibaba

Global e-ticaret tüm dünyaya Çin’in gerçek kapasitesinin hangi noktalara varabildiğini gösterdi. Batı’daki rakibi Amazon, liberal ekonominin içinden yükselirken, Çinli Alibaba e-ticaret bir günde 15 milyar dolara kadar ulaşan satış performansıyla komünist bir ülkeyi -gayriresmî yoldan da olsa- liberal ekonominin göbeğine taşımayı başardı. Derin Ekonomi’nin Haziran sayısında yer alan Alibaba’nın başarı hikayesinde sıfırdan başlayıp dev bir sanal imparatorluğa yükselen bir yükseliş ortaya koyuluyor.

BATILI RAKİPLERİNE KARŞI TEK BAŞINA

Rejimini tam olarak demokratikleştirmemiş olsa da ekonomisini liberalleştirmiş Çin’de bütün ekonomiyi tek başına yönlendirdiğine inanılan bir kişi var. O da Alibaba’nın kurucusu Jack Ma. Derin Ekonomi’de yer alan bilgiye göre Google, Apple, Facebook gibi şirketler ABD’nin milli güvenliği ile ilgili konularda devlete yardım ederken, Alibaba da Çin devleti ile sadece bu gibi durumlarda bilgi paylaşımı yapıyor, yalnız Alibaba’yı diğerlerinden ayıran ise bu durumun dışında devletten gelen hiçbir yardıma, desteğe ihtiyaç duymaması olarak biliniyor. Ayrıca Batı’daki rakibi Amazon’muş gibi görünse de, Alibaba, dünya çapındaki devasa iş hacmiyle, Amazon ve eBay’in toplamından daha büyük iş hacmi elde ediyor.

DEV BİR İSTİHDAM KAPISI

Bu kadar büyüyen bir pazaryerini denetlemek de on binlerce insana iş alanı açılması anlamına geliyor. Alibaba, sadece platformu kullanan üreticilere değil, yaptığı her girişim ile Çin’de milyonlarca insana bizzat kendisi ekmek kapısı açmış oluyor. İnternet bağlantısı ve satacak malı olan herkes, Alibaba sayesinde dünyanın her yerine istediğini satabiliyor ve Alibaba’nın ödeme sistemleriyle bunu güven içerisinde gerçekleştirebiliyor.

#E-ticaret
#Alibaba
#Derin Ekonomi
7 yıl önce