Türk savunma sanayi, son yıllarda gerçekleştirdiği ataklarla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmeyi başardı. Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı. Bu alanda altın çağını yaşayan ülkemiz, hem güvenlik açısından olumlu etki oluşturuyor, hem de ekonomik anlamda dışa bağımlılığını azaltıyor.
Bu sene 13’üncüsü düzenlenen Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı’nda (IDEF) sizler için Fırtına Obüsü ve Poyraz Mühimmat Aracını görüntüledik.
Türk mühendislerce geliştirilen Fırtına Obüsü'nün en önemli özelliğini, farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Saatte 65 kilometre hıza sahip obüs, yüzde 60 meyile tırmanabiliyor, 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor.
T-155 Fırtına Obüsü, dünya orduları içinde kendi sınıfında çok az silah sisteminde bulunan özelliklere sahip. Yaklaşık 8 metre uzunluğunda 52 kalibre namlusuyla 40 kilometrenin üzeri atış menzili, silah üstü atış idare bilgisayarı, küresel yer bulma, otomatik namlu yönlendirme ve otomatik mermi doldurma sistemleri, Fırtına'ya yüksek ateş gücü sağlıyor. 47 ton muharebe ağırlığına sahip Fırtına Obüsü, 1000 beygir gücündeki motoru sayesinde her türlü arazi şartlarında hareket edebiliyor.
Fırtına 2 olarak adlandırılan yeni modelin atış hızı ve menzili artacak. Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın yeni isteklerine göre üretilecek olan obüsler daha gelişmiş sistemlerle donatılacak ayrıca obüslerin üzerinde Aselsan ürünü SARP Silah Sistemi de yer alacak. Yeni obüslerin üretimine 2017 yılında başlanılacak.
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’nın vurucu gücü T-155 Fırtına obüslerine her türlü arazi şartlarında otomatik olarak mühimmat ve yakıt desteği sağlayan “Poyraz Mühimmat Aracı”, Sakarya’nın Arifiye ilçesindeki 1’inci Ana Bakım Merkezi Komutanlığı’nda üretiliyor.
Poyraz Mühimmat Aracına entegre edilen Mühimmat Transfer Sistemi (MTS), askeri koşullarda kullanılabilen çok gelişmiş bilgisayar, elektronik, mekanik, haberleşme ve hareketli mekanizmalardan (robotik parçalar) oluşuyor. MTS sayesinde Poyraz Mühimmat Aracı bağlı olduğu komuta merkezinden sesli veya sayısal olarak aldığı emirler ile araç üzerinde bulunan küresel konumlama sistemi vasıtasıyla hızla intikal ederek yer değiştirebiliyor ve istenilen tip ve sayıdaki mühimmatı Fırtına obüslerine 20 dakikada her türlü arazi şartında aktarabiliyor.