Savunma sanayi şaha kalktı

Yeni Şafak
13:5212/02/2016, Cuma
G: 12/02/2016, Cuma
Yeni Şafak

Savunma ihtiyaçlarının yüzde 100 yerli kaynaklarla karşılanması hükümetlerin en büyük hedeflerinden biridir. Türkiye de son dönemde yaptığı yerlileştirme çalışmaları ile göz kamaştırıyor.

Türk savunma sanayi, son yıllarda gerçekleştirdiği ataklarla birçok alanda başarılı projeler gerçekleştirmeyi başardı. Devlet kurumlarının milli çalışmaları ve bunlarla birlikte özel sektörün de devreye girmesi savunma sanayinde yerlileştirme çalışmalarına hız kazandırdı. Bu alanda altın çağını yaşayan ülkemiz, hem güvenlik açısından olumlu etki oluşturuyor, hem de ekonomik anlamda dışa bağımlılığını azaltıyor.



Özellikle son 10 yıllık dönemde savunma sanayi ürünlerini geliştirme ve modernizasyon konusunda ciddi mesafe kaydedildi. Bundan sonraki aşamada ise sektörün yurt içi projelerde kazandığı deneyimi geliştirerek ihracata katkı sağlaması amaçlanıyor.



İşte Türkiye'nin gücüne güç katacak yerli projelerimiz;


Milli tank Altay


Türkiye'nin ilk Milli Ana Muharebe Tankı Altay'ın bu yıl kabul testleri tamamlanacak ve seri üretime geçilecek.



İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK'nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılacak. OTOKAR'ın ana yükleniciliğinde tasarlanan ve geliştirilen, sahip olacağı üstün ateş gücü ve isabet oranı, yüksek hareket kabiliyeti ile Altay, dünyanın en gelişmiş tanklarından birisi olacak.



Fırtına ve Panter Obüsü


Türk mühendislerce geliştirilen Fırtına Obüsü'nün en önemli özelliğini, farklı namlu açılarından art arda yaptığı üç atışı hedefe aynı anda ulaştırabilmesi oluşturuyor. Saatte 65 kilometre hıza sahip obüs, yüzde 60 meyile tırmanabiliyor, 3 metre yüksekliğindeki engelleri aşabiliyor, 1,5 metre yüksekliğindeki sudan geçebiliyor.



Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nca bilgisayar ortamında dizayn edilerek imalatı gerçekleştirilen Panter Obüsü ise özgün tasarımıyla Türkiye'nin ilk obüsü olma özelliğini taşıyor. Hızla mevzilenebilen ve kısa sürede atışa hazırlanabilen Panter, 40 kilometre menzile sahip.



T129 Atak Helikopteri


Taarruz ve taktik keşif görevleri için çok amaçlı tasarlanmış olan yeni nesil T129 ATAK Helikopteri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyaçlarına uygun şekilde; motor, aktarma organları ve kuyruk pallerinin değiştirilmesine ilave olarak, milli aviyonik, elektro-optik ve silah sistemleri ile donatıldı.



Ağır silah yükü ile zorlayıcı 'sıcak hava-yüksek irtifa' görevleri için optimize edilen ve ağırlık-güç oranında sınıfında en iyiyi sergileyen T129 ATAK Helikopteri, dünyanın en etkin taarruz helikopteri olma unvanını da elinde tutuyor.



SOM Füzesi


Çeşitli yurt dışı savunma fuarlarında sergilenerek uluslararası düzeyde büyük ilgi uyandıran Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat (SOM) halen Türkiye'de geliştirilen ilk ve tek seyir füzesi olma özelliğini taşıyor.



SOM, uçaklarımızın düşman hava savunma sistemlerinin etkili menziline girmeden, kendisine tanımlanan hedeflerin büyük bir doğrulukla vurulmasını sağlıyor.



ANKA


Türk havacılık şirleti TAI (Turkish Aerospace Industries) tarafından üretilen ve test uçuşundan da başarıyla çıkan ANKA, 17,3 metre kanat açıklığı, 8 metre boy ve bin 600 kilo kalkış ağırlığıyla kendi sınıfının en üst kapasiteli uçakları arasında yer alıyor.



Türkiye'nin insansız hava aracı kategorisinde sınıf atlamasını sağlayan ANKA, gece ve gündüz, kötü hava şartları da dahil, keşif, gözetleme, sabit/hareketli hedef tespit, teşhis, tanımlama ve takip amaçlı, gerçek zamanlı görüntü istihbaratı görevlerine yönelik geliştirildi.



Milli uydu Göktürk


Türk mühendislerince tasarlanan ve 2012 yılında gerçekleştirilen fırlatma operasyonu ile görev yörüngesine yerleştirilmiş olan GÖKTÜRK-2, ülkemizde özgün olarak geliştirilen ilk yüksek çözünürlüklü yer gözlem uydusu.



Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) UZAY ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayi AŞ. (TUSAŞ) iş ortaklığıyla üretilen, 2,5 metre çözünürlüğe sahip GÖKTÜRK-2, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Ahlatlıbel Yer İstasyonu'na dünyanın dört bir yanından görüntü gönderiyor.



Hürkuş


Türkiye'nin ilk temel eğitim uçağı ve milli gururu Hürkuş adını, Türk havacılık tarihinin en önemli pilotlarından Vecihi Hürkuş'tan aldı.



Genel kullanım, aletli uçuş, seyrüsefer ve formasyon eğitim aşamalarını gerçekleştirebilme amacıyla üretilen HÜRKUŞ'ta, standart uçak sistemlerinin yanı sıra, kabin basınçlandırma, koltuk fırlatma sistemi, uçak üzeri oksijen üretimi sistemi bulunuyor.



MİLGEM Projesi


Milli Gemi (MİLGEM) konsepti kapsamında yurt içi katkı payı ile MİLGEM'in tasarım ve inşası öngörüldü.



Ada sınıfı gemilerin ilki TCG Heybeliada 27 Eylül 2011, ikinci gemi TCG Büyükada 27 Eylül 2013 tarihinde hizmete alındı. Projenin üçüncü gemisi Burgazada'nın inşası ise devam ediyor. Burgazada'nın Nisan 2016'da denize indirilmesi planlanıyor.



Akıllı bomba


Savunma sanayi alanında gerçekleştirdiği başarılı projelerle Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) vurucu gücünü artıran TÜBİTAK, savaş uçaklarında kullanılan bombaları akıllı hale getiren Hassas Güdüm Kiti'ni (HGK) geliştirdi.



Dünyada sadece 4 ülkenin üretebildiği HGK'lar ile uçaklar hedefi 25 kilometre uzaklıktan noktasal olarak vurabiliyor.



Yüzde 100 Türk yapımı Bora-12


Türkiye'nin ilk milli uzun menzilli keskin nişancı tüfeği olma özelliğini taşıyan BORA-12, Jandarma Genel Komutanlığı ve Makine Kimya Endüstrisi Kurumu'nun (MKEK) ortaklığıyla geliştirilmiş yüzde 100 Türk yapımı olma özelliği taşıyor.



Uluslararası keskin nişancı tüfeği yarışmasında gündüz ve gece atışlarında tam başarı sağlayan Bora-12, rakiplerini açık ara farkla geride bıraktı.



Uzun menzilli anti-tank füzesi (UMTAS)


Roketsan tarafından öncelikli olarak taarruz helikopterinden kullanım için geliştirilen UMTAS bir tanksavar füze sistemi. Üzerinde barındırdığı yüksek teknoloji ile modern savaş alanındaki tüm zırhlı tehditlere karşı etkili oluyor.



8 km azami menzil ve 500 m asgari menzile sahip UMTAS, gündüz-gece ve tüm hava koşullarında görev yapabiliyor. Halen geliştirilmekte olan Milli Atak helikopterinin (T-129) resmi tanksavar sistemi olarak tanımlanan UMTAS çeşitli platformlara (Helikopter, İHA, Kara Aracı, Sabit Platform, Hafif Saldırı Uçağı, Deniz Platformu) entegre edilebiliyor.



Zırhlı muharebe aracı Pars


Adını bir zamanlar Anadolu'da yaşayan çevik ve yırtıcı bir leopar türünden alan Pars ailesi, muharebe alanlarında kullanılmak üzere tasarlandı.



30 bin azami yüklü ağırlığa sahip olan Pars, 100 km hıza ulaşabiliyor. Amfibi bir araç olan Pars, iki adet su jeti ile suda hız yapabiliyor.



Kirpi


Mayına karşı korumalı zırhlı araç Kirpi, bir depo benzinle 800 kilometre yol katederken lastikleri patlasa bile tekrar şişerek 40 kilometre gidebiliyor.



TSK'nın envanterine katılmasıyla birlikte PKK'nın kabusu olan araçlar, mayınlı alanlarda askerin güvenli bir şekilde sevkini sağlıyor.



Cobra


Cobra II, mevcut Cobra aracı temel alınarak gelistirilmiş üstün teknik ve taktik özelliklere sahip modüler bir platform.



Üstün hareket kabiliyeti ve 9 personel taşıma kapasitesinin yanında personele sağladığı yüksek koruma, ateş gücü ve görev ekipmanları ile askeri uygulamalarda kullanılıyor ve en zorlu arazi ve iklim koşullarında üstün performans sağlıyor.



Yerli savunma sanayiye yerli motor


Türkiye'nin en önde gelen traktör ve dizel motor üreticisi TÜMOSAN, milli tankımız Altay'a motor üretecek. İlk ürünlerin 2020'de hazır hale gelmesi bekleniyor.



Türkiye'de üretilecek savunma araçlarının, dizel motor ve güç gruplarının yerli üretimle karşılanmasıyla ithalat önlenmiş olacak. Bu ekipmanlar için çok yüksek ücretler ödenmesinin önüne geçilebilecek.


#yerli
#milli
#savunma
#sanayi
#altay
#anka
#hürkuş
#cobra
#panter
#kirpi
#pars
#roketsan
#umtas
#bora
#milgem
#göktürk
#som füzesi