81 ilde birlikte üretim modeli

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0028/05/2018, Pazartesi
G: 27/05/2018, Pazar
Yeni Şafak
Toplam 8,5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanacak
Toplam 8,5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanacak

AK Parti'nin seçim beyannamesinde tarımsal üretime ilişkin destekler açıklandı. Beyannameye göre 81 il ve 250 köyde "Birlikte Üretim Modeli" hayata geçirilecek. 2020 yılına kadar sağlanacak 5,2 milyar lira hibe ile 10 bin yeni yatırım desteklenecek. Sudan’da kiralanan 780 bin hektar tarım arazisi Türk girişimcilerin yatırımına açılacak. GDO'lu ürünlerinin kontrolü daha da arttırılacak, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri hayata geçirilecek.

AK Parti’nin 24 Haziran Cumhurbaşkanlığı Seçimleri ve Genel Seçimler Beyannamesi açıklandı. Çalışmanın gıda ve tarım bölümünde tarım politikaları ve atılacak adımlara ilişkin bilgiler paylaşıldı.

Beyannameye göre, seçimden sonra daha etkin bir destekleme politikası izlenecek. Toplam 8,5 milyon hektar alanda arazi toplulaştırma çalışmaları tamamlanacak. Tarımsal destekler asgari 3 yıllık dönemler için açıklanacak, tarım sanayi entegrasyonunu sağlamak için tarıma dayalı ekonomik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği vermeye devam edilecek.

81 İL BİRLİKTE ÜRETECEK

81 il ve 250 köyde ‘Birlikte Üretim Modeli’ hayata geçirilecek. 2020 yılına kadar IPARD-II kapsamındaki destekler sürdürülecek. Sağlanacak 5,2 milyar lira hibe ile 10 bin yeni yatırım desteklenecek. 50 bin yeni istihdam oluşturulacak, kırsal alana 8,4 milyar liralık yatırım kazandırılacak. Bu yıl sonu itibarıyla koruma altına alınan büyük ova sayısı 265’e, 2023’te de 300’e çıkarılacak. Yüksek teknolojili seracılık ve dikey tarım gibi modern tarımsal tekniklerin uygulanacağı yatırımların yapılması amacıyla çiftçiler ve girişimciler desteklenecek. yaş sebze ve meyvede yerli tohumla üretilen aşılı ve diğer fidelerin kullanımına destek sağlanacak. Tarımda yenilenebilir enerji ve bilgi teknolojilerinin kullanımı teşvik edilecek. Biyoterörizm ve biyotehdit için ulusal önleyici tedbirleri içeren zorunlu kılavuzlar hazırlanacak.

GDO’YA SIKI TAKİP

Beyannamede genetik yapısı değiştirilmiş organizmalar ve ürünlerden kaynaklanabilecek risklerin önlenmesi hakkında bilgiler de yer aldı. Seçim beyannamesine göre kontrol ve denetim sisteminin daha etkin bir şekilde işletilmesi öngörülüyor. Ayrıca bitki sağlığı alanında ithalat dahil koruma ürünlerinin ruhsatlandırılması, ürünlerin biyolojik etkilerinin kontrolü ve izleme altyapısının geliştirilmesi sağlanacağı ifade edildi. Çalışmaya göre örnek bahçe uygulamaları ile yeni ürünlerin üretimi teşvik edilecek, kesme çiçek ve süs bitkileri üreticiliğine önem verilecek.

  • Tarım organize
    sanayi bölgeleri
  • Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri hayata geçirilecek, kurulma aşamasındaki 17 Araştırma ve Eğitim Merkezi ile ar-ge çalışmalarına hız verilecek. Ambalajlı ürünlerin etiketlerinde besleyici değerlere ait bilgiler zorunlu hale getirilecek, vatandaşlar tükettiği gıdanın içinde yer alan bileşenlerin kendilerine hangi faydaları sağlayacağını öğrenebilecek. Gıdalarda tuz ve şeker azaltılmasına devam edilecek, gıda üretiminde markalaşmaya yönelik KOBİ’ler desteklenecek.


Hazine arazileri tarıma açılacak

Seçim beyannamesinde orman alanlarının çoğaltılması ve erozyonu önleme çalışmalarının sürdürüleceği açıklandı. Beyannameye göre ceviz, badem, zeytin gibi ürünlerin üretimini desteklemek üzere 10 bin dönüme kadar Hazine taşınmazı gerçek ve tüzel kişilere kiralanacağı ifade edildi. Doğu Anadolu bölgesinde hayvancılığa özel önem verilerek entegre tesislerin kurulmasının destekleneceğinin ifade edildiği çalışmada Türkiye’nin hayvan varlığını artırmak amacıyla yetiştiricilere destek sağlanacağı vurgulandı.

Yatırımcılara yeni imkanlar getiriliyor

TİGEM ile Sudan hükümeti ortaklığında kurulan şirket aracılığıyla Sudan’da kiralanan 780 bin hektar tarım arazisi Türkiyeli girişimcilerin yatırımına açılacak. Lisanslı depoculuk sisteminin yaygınlaşması ve gelişmesi sağlanacak. Uzun süreli kiralama garantisi kapsamında özel sektöre lisanslı depo yaptırılacak, 2018 yılında 2,5 milyon ton kapasiteli depo yapımı tamamlanacak. Hazine arazilerini kullanan çiftçilerin bu arazilerine 10 yıl boyunca kullanım hakkı verilecek, çiftçiler 10 yılın sonunda isterlerse bu arazileri satın alabilecek.

#Türkiye
#Sudan