|

Rusya’ya yeni yaptırım

Tehdidi dış politika haline getiren ABD, bu kez Rusya’ya yeni yaptırım kararı aldı. Gerekçe, eski Rus casus Sergey Skripal ile kızının İngiltere’de sinir gazıyla zehirlediği iddiası. 22 Ağustos’ta yürürlüğe girecek yaptırımlar Rusya’nın ihracat ve finansman erişimini kısıtlıyor. Trump’ın aynı anda Putin’e iyi niyet mektubu göndermesi dikkat çekti.

Yeni Şafak
04:00 - 10/08/2018 Cuma
Güncelleme: 01:20 - 10/08/2018 Cuma
Yeni Şafak
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Temmuz'da Helsinki'de bir araya gelmişti. Trump, ikili görüşmeyi 'iyi bir başlangıç' olarak nitelemişti.
ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Temmuz'da Helsinki'de bir araya gelmişti. Trump, ikili görüşmeyi 'iyi bir başlangıç' olarak nitelemişti.

Yaptırım politikaları ile dünyayı sindirme politikası izleyen ABD yönetiminin hedef tahtasında bu kez Rusya var. ABD, eski Rus casus Skripal'e suikast iddiasıyla bir kez daha Rusya'ya yaptırım kararı aldı. Kremlin, yaptırımların Helsinki ruhuna aykırı olduğunu vurgulayarak şaşkınlığını dile getirdi.

Ticaret savaşları ve yaptırım politikaları ile ülkeleri sindirme politikası izleyen ABD yönetiminin son hedefi Rusya oldu. ABD, eski Rus casus Sergey Skripal ve kızının İngiltere’de sinir gazı ile zehirlenmesi olayıyla ilgili Rusya’ya yaptırım uygulama kararı aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Skripal ve kızının Salisbury’de zehirlenmesi nedeniyle Moskova’ya uygulanacak yeni yaptırımların 22 Ağustos’ta yürürlüğe gireceğini bildirdi. Yaptırımlar kapsamında ilk etapta Rusya’nın ihracat ve finansman erişimi kısıtlandı. Rusya’nın kimyasal silah kullanmayacağına dair garanti vermemesi halinde Rus havayolu şirketi Aeroflot’un ABD’ye uçuşlarının engellenmesi dahil olmak üzere çok sayıda ek yaptırımın devreye gireceği belirtildi. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, karardan memnuniyet duyduklarını açıkladı. Karar sonrası ruble dolar karşısında değer kaybederken, Rus borsasında da düşüş kaydedildi.

KREMLİN’DE ŞAŞKINLIK

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımlarını gayrimeşru gördüklerini belirterek, “ABD’nin Rusya’ya yönelik yaptırımları kesinlikle kabul edilemez. Salisbury olayında yaşananlarla ilgili Rusya’nın katılımına yönelik suçlamaları reddediyoruz” dedi. Sözcü Peskov, “Bu tür kararlar, ABD Başkanı Donald Trump ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında (Helsinki’de) yapılan son görüşmedeki yapıcı havaya tezat bir durum oluşturuyor” diye konuştu. Sergey Skripal ve kızı Yulia Skripal, 4 Mart tarihinde Salisbury kentinde bir bankta bilinçsiz halde yatarken bulunmuştu. Baba ve kızı iyileşmeyi başarmıştı.

MEKTUP PUTİN’E ULAŞTI

Rusya’nın başkenti Moskova’yı ziyaret eden Cumhuriyetçi Partili Senatör Rand Paul, ABD Başkanı Donald Trump’ın yazdığı bir mektubu Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin yönetimine ilettiğini bildirdi. Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Paul, “Başkan Trump’ın mektubunu, Başkan Vladimir Putin’in yönetimine vermekten onur duydum. Mektup terörle mücadele, yasal diyaloğu geliştirme ve kültürel değişimleri sürdürme gibi çeşitli alanlarda daha fazla işbirliğinin önemini vurguluyor” ifadelerini kullandı. Rand Paul, Moskova gezisi sırasında bazı Rus milletvekillerini Washington’a davet etti.

7 yılda 54 ani yaptırım

Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ABD’nin Moskova merkezli ticaret bankası Agrosoyuz Commercial Bank'a karşı başlattığı yaptırımlarla ilgili olarak, ABD’nin 2011 yılından bugüne Rusya'ya karşı 54 ‘baskın’ yaptırım uyguladığını açıkladı. Ryabkov “Rus karşıtı Amerikalı politikacıların bile, Rusya'ya yönelik hiçbir girişiminin fayda getirmediğini itiraf etmeye başladıklar, fakat yine de aptalca bir inatçılıkla aynı yanlışı yapmaya devam ediyorlar. Sonuç olarak, sadece kendi çaresizliklerini sergiliyorlar” dedi.

#Rusya
#ABD
#Sergey Ryabkov
6 yıl önce