Türk Tarih Kurumu’ndan Sevr hamlesi

Yeni Şafak
04:0010/08/2018, Cuma
G: 10/08/2018, Cuma
Yeni Şafak
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, yeni müfredatta Sevr’in ‘antlaşma’ değil ‘belge’ olarak anılması için girişimde bulunacaklarını söyledi. Turan, “Ayrıntı gibi görünebilir ama önemli, çünkü çocuklarımızın zihnine böyle yerleşiyor. Ortada bir belge var ama bu antlaşma değil” dedi.

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, okul kitapları ve çeşitli kaynaklarda Sevr'in "antlaşma" değil "belge" olarak anılması için girişimde bulunacaklarını açıkladı. Turan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün "Türk milletine kurulan büyük suikast" olarak tanımladığı, 10 Ağustos 1920'de imzalanan fakat geçersiz sayılan Sevr ve günümüze kadar uzanan yansımalarına ilişkin açıklamalarda bulundu. "Sevr, bizim için bir antlaşma değildir" ifadesini kullanan Turan, antlaşmaların devletlerarası karşılıklı kabule ve imza altına almaya dayalı belgeler olduğuna işaret etti.

İMZALANMADI VE TANINMADI

"Sevr Antlaşması deniliyor. Bundan sonra biz kurum olarak da 'belge' diyeceğiz, Sevr belgesi. Antlaşma yok çünkü imzalanmadı, tanınmadı" diyen Turan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sevr'in 'antlaşma' olarak kullanılmasına karşı resmi olarak da çalışma yürüteceğiz. Yeni müfredatta Sevr'in 'antlaşma' değil 'belge' olarak ifade edilmesiyle ilgili girişimlerimizi yapacağız. Ne yazık ki Sevr Antlaşması da biraz 'galat-ı meşhur' olmuş. Böyle bir antlaşma yok. Biz bunu yeni müfredatlara da önereceğiz. Belki bir ayrıntı gibi görünebilir ama önemli. Çünkü çocuklarımızın ve kamuoyunun zihnine böyle yerleşiyor. Ortada bir belge var ama bu bir antlaşma değil" Sevr'in "belge" olarak anılmasının tarih kitaplarını, ilgili kurum ile kuruluşları ve hatta medyayı içerisine alan topyekün bir çalışma olduğunun altını çizen Turan, "Müeyyide gücümüz yok ama bunu yerleştirmek için uğraşacağız" dedi.

#Refik Turan
#Türk Tarih Kurumu