|

İsrail'den Gazze'ye hava saldırısı

İsrail işgal ordusu, Gazze'den atılan roketlerden birinin bir otobüse isabet etmesinin ardından Gazze Şeridi'ne hava saldırısı başlattığını duyurdu. Gazze'den atılan roketlerden 1'i ağır 21 İsrailli yaralandı. Ayrıca İsrail'in hava saldırılarında 5 Filistinli de şehit oldu. İşgal güçleri Gazze'de yayın yapan El-Aksa televizyonunu bombaladı. İçerisinde 50 İsrail askerinin bulunduğu otobüs Hamas tarafından füzeyle vuruldu.

Yeni Şafak
12:38 - 13/11/2018 Salı
AA
İsrail işgal ordusu Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.
İsrail işgal ordusu Gazze'ye hava saldırısı düzenledi.

İsrail işgal ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail tarafına atılan roketin bir otobüse isabet etmesinin ardından bölgeye hava saldırısı başlattı.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Savaş uçaklarımız, Gazze'de terör hedeflerini vuruyor." ifadesine yer verildi.

Saldırıya ilişkin daha fazla ayrıntı verilmezken, daha önce yapılan açıklamada Gazze'den açılan ateşin İsrail tarafında bir otobüse isabet ettiği ifade edilmişti.

Otobüsü hedef alan saldırının ne tür bir silahla yapıldığına ve hasara ilişkin açıklama yapılmazken, Gazze'den İsrail tarafına 80 roket atıldığı, bölgede sirenlerin çaldığı aktarıldı.


Netanyahu Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı ile bir araya geldi

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de tırmanan gerginliğin ardından başkent Tel Aviv'de Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile bölgede yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi.

5 Filistinli şehit

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra yaptığı yazılı açıklamada, İsrail işgal güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyinde bir grup Filistinliyi hedef alması sonucu 5 Filistinlinin şehit olduğunu, 3 kişinin yaralandığını belirtti.

İsrail'in Refah kentinin doğusunda bir grup Filistinliyi hedef aldığı saldırıda 1 kişinin şehit olduğunu, bir kişinin ise yaralandığını aktaran Kudra, şehitlerin isimlerinin Muhammed Zekeriya et-Tetri (27), Muhammed Zuhdi Avde (22) ve Hamed Muhammed Musa en-Nahl (23) olduğunu ifade etti.

Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlenen hava saldırıları sonucu 5 kişinin yaralandığını aktaran Kudra, yaralıların durumuna ilişkin ise bilgi vermedi.

İsrail ordusu, Gazze'den İsrail tarafına atılan roketlerden birinin bir otobüse isabet etmesinin ardından bölgeye hava saldırısı başlattı.

Ordudan yapılan açıklamada, Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugaylarına ve İslami Cihad'a ait 20’den fazla hedefin vurulduğu, saldırılarda savaş uçakları, helikopterler ve tankların kullanıldığı aktarıldı.

50 İsrail askeri yaralandı

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, akşam saatlerinden bu yana Gazze'den 200'e yakın roket atıldığı, bu roketlerin 60'ının Demir Kubbe isimli hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirildiği aktarılmış, atılan diğer roketlerin büyük bir bölümünün boş arazilere düştüğü ifade edilmişti.

İsrail basını ise Hamas tarafından ateşlenen roketlerle 50 İsrail askerini taşıyan otobüsün vurulduğunu duyurdu.


Gazze sınırına tank sevkiyatı

İsrail ordusu, abluka altındaki Gazze Şeridi'nde bu akşamdan itibaren artan gerginlik sebebiyle bölgedeki birliklerine tank sevkiyatı yaptı.

İsrail'in diğer bölgelerinden gönderilen tanklar, tırlarla sınırdaki birliklere doğru taşınmaya başlandı.

Akşam saatlerinden itibaren devam eden sevkiyatta çok sayıda tank Gazze sınırına gönderildi.

70'ten fazla hedef vuruldu

Öte yandan İsrail ordusu, Gazze'den atılan roketlerin ardından düzenlenen saldırılarda, şu ana kadar Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları ve İslami Cihad'a ait 70'ten fazla hedefin vurulduğunu açıkladı.

İsrail ordusu ayrıca bölgeye iki adet Demir Kubbe isimli hava savunma sisteminin daha gönderileceğini duyurdu.

Filistinli direniş grupları İsrail'e saldırıyı üstlendi

Hamas ve İslami Cihad Hareketi gibi grupların silahlı kanatlarının yer aldığı Filistinli Direniş Grupları Ortak Odası'ndan yapılan yazılı açıklamada, "
Mücahitlerimiz, Cibaliya'nın doğusunda Ahraş Meflasim bölgesinde 16.32'de (yerel saatle) kornet füzesiyle İsrailli askerleri taşıyan otobüsü hedef aldı.
" denildi.

Açıklamada, bu operasyonun bir grup İsrail askerinin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde düzenlediği ve 7 Filistinlinin şehit olmasına neden olan saldırıya karşılık gerçekleştirildiği aktarıldı.

Öte yandan İsrail savaş uçakları, Gazze Şeridi'nin güneyinde bir eve hava saldırısı düzenledi. Ölen ya da yaralanan olmayan saldırıda ev tamamen yıkıldı.

El Aksa TV'yi hedef aldı

İsrail, Gazze'deki Hamas'a ait "El Aksa" kanalının merkezine hava saldırısı düzenledi.

İsrail savaş uçakları, "El Aksa" kanalının Gazze'deki merkezine 10 füze attı. Saldırı sonucu kanalın merkezi tamamen yıkıldı.

Yıkım nedeniyle kısa süreliğine kesilen yayın başka bir merkezden yapılmaya devam etti. İsrail'in saldırıları sonucu çevredeki birçok bina da zarar gördü.

Hamas ve İslami Cihad'dan televizyon kanalı saldırısına tepki

Hamas Sözcüsü Fevzi Berhum yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in El Aksa kanalına yönelik saldırısını "düşman İsrail'in katil zihniyetini yansıtan barbar bir saldırganlık" şeklinde nitelendirdi.

Berhum, uluslararası kuruluşları, hukuk ve basın organlarını bu "tehlikeli saldırıyı" kınamaya çağırdı.

İslami Cihad Hareketi Sözcüsü Davud Şihab da yaptığı yazılı açıklamada, kanalın merkezine yönelik saldırıyı "tehlikeli bir ihlâl" olarak değerlendirdi.

Şihab, saldırının Filistin direnişini daha da güçlendireceğini ifade etti.

Öte yandan, Filistinli Gazeteciler Sendikası da İsrail'in El Aksa kanalını hedef almasını kınadı.

FKÖ'den çağrısı

Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Konseyi Genel Sekreteri Saib Ureykat, İsrail saldırılarına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne uluslararası koruma çağrısı yaptı.

Twitter hesabından paylaştığı mesajlarda Ureykat, İsrail'in Gazze sınırına yakın Yahudi yerleşimlerine roket atılmasının ardından bölgeye yönelik düzenlediği saldırılara ilişkin açıklamalarda bulundu.

Ureykat, İsrail'in son yıllarda çocukların da aralarında olduğu binlerce Filistinliyi şehit ettiğini söyleyerek, "
İsrail hükümeti, Filistin halkına düzenlediği tüm saldırıların Uluslararası Ceza Mahkemesine rapor edileceğinin farkında olmalı.
" ifadesini kullandı.
Açıklamasında Gazze'deki gerginlikten dolayı İsrail'i sorumlu tuttuklarını dile getiren Ureykat, "
Gazze'ye uluslararası koruma sağlanması talebimizi yineliyoruz. Uluslararası camiadan Gazze'de yeni bir katliamın yaşanmaması için gereken her şeyi yapmasını istiyoruz.
" cümlelerini kullandı.

el-Kassam Komutanına suikast

  • Gazze'de dün akşam İsrail askerinin sınırı geçerek Filistin tarafında düzenlediği saldırı sonucu gerginlik artmıştı.
  • Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, yaşanan çatışmanın detayına ilişkin dün yaptığı yazılı açıklamada, bir grup İsrail askerinin sivil bir araçla Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'un 3 kilometre kadar iç kısımlarına girdiğini ve Tugay komutanlarından Nur Bereke'ye suikast düzenlediğini duyurmuştu.
  • İsrail ordusu ise açıklamasında, "Kuvvetlerimiz, Gazze Şeridi'nde bir güvenlik operasyonu gerçekleştirdi. Operasyonun ardından çatışmalar yaşandı." ifadesine yer vermişti.
  • Yaşanan çatışmada bir Kassam komutanının da aralarında bulunduğu 7 Filistinli şehit olurken, 7 Filistinli de yaralanmıştı. İsrail ordusu ise çatışmada bir askerinin öldürüldüğünü, bir askerinin ise yaralandığını duyurmuştu.

Netanyahu, komutanlarla bir araya geldi

Öte yandan, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Gazze'de tırmanan gerginliğin ardından başkent Tel Aviv'de Savunma Bakanı Avigdor Liberman ve Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot ile son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Görüşmenin ardından açıklama yapılmazken, İsrail güvenlik kabinesinin bugün öğleden sonra Gazze'deki gerginliği görüşmek üzere toplanacağı ifade edildi.

Gazze'de 6 bina yıkıldı

Gazze'deki hükümete bağlı basın ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, İsrail'in Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 6 bina yıkıldı. Yıkılan binalar arasında Hamas'a ait "El Aksa" televizyonunun merkezi de yer alıyor.

Öte yandan Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, diğer Filistinli gruplarla birlikte İsrail'e yönelik "ateş çemberinin" genişletilmesi konusunu ciddi bir şekilde değerlendirdiklerini belirtti.

Açıklamada, yaklaşık bir milyon İsraillinin "atılacak roketlerin hedefi olacağı" ifade edildi.

#Filistin
#Gazze
#İsrail
5 yıl önce