Filistin davasıyla özdeşleşen isim: Yaser Arafat

Yeni Şafak
04:0012/11/2018, Pazartesi
G: 12/11/2018, Pazartesi
Yeni Şafak
Arafat’ın ölümünün ardından özellikle Fetih ile Hamas arasındaki ayrışma daha da derinleşti. Filistin direnişi bu ayrışmadan olumsuz etkilenirken, bu durumun sadece İsrail’in çıkarlarına hizmet ettiği de bilinen bir gerçek.
Arafat’ın ölümünün ardından özellikle Fetih ile Hamas arasındaki ayrışma daha da derinleşti. Filistin direnişi bu ayrışmadan olumsuz etkilenirken, bu durumun sadece İsrail’in çıkarlarına hizmet ettiği de bilinen bir gerçek.

Filistin’in efsanevi lideri Yaser Arafat’ın ölümünün üzerinden 14 yıl geçse de o hala hafızalarda Filistin davasının en önemli simgesi olmaya devam ediyor. Filistinlilerin daha çok “Ebu Ammar” olarak zikrettikleri merhum liderin ömrü Filistin davasına hizmetle geçti.

Filistin davasıyla özdeşleşen Yaser Arafat’ın vefatının üzerinden 14 yıl geçti. Filistinlilerin “Ebu Ammar” olarak zikrettikleri merhum lider, 75 yıllık ömrü boyunca bağımsız Filistin mücadelesi için farklı yolları benimsedi. Mücadelesinin ilk yıllarında Filistin’in bağımsızlığının yolunun silahlı mücadeleden geçtiğine inanan Arafat, 1990’lı yıllardan itibaren ise diyalog yolunu seçti. Kendine özgü kıyafetleri ve karizmasıyla Ortadoğu’nun en önemli liderlerinden biri olarak gösterilen Arafat, son nefesine kadar halkının bağımsızlığı için mücadele etti.

ZEHİRLENEREK Mİ ÖLDÜRÜLDÜ

Nobel Barış Ödülü sahibi Yaser Arafat, yaşamı boyunca Filistin için mücadele eden gruplar arasındaki ayrışmanın derinleşmesini önleyen bir lider oldu. Ancak, ölümünden sonra ayrışma daha da derinleşti. Grip teşhisi konan ve bir türlü iyileşemeyen Arafat, tedavi için gittiği Fransa’da 11 Kasım 2004’te vefat etti. Vefatının ardından zehirlendiği iddialarının kuvvetlenmesiyle 2012’de mezarı açılarak örnek alındı. İsviçreli bilim insanları, liderin zehirlendiğinden yüzde 83 oranında emin olduklarını açıkladı. Ancak iddialar hala gizemini koruyor.


Direnişçinin müzesi

İsrail işgali altındaki Batı Şeria’nın Ramallah kentindeki Yaser Arafat Müzesi, bir vatanın ve bir direnişçinin tarihini anlatıyor. Müze, Filistin Devlet Başkanı ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) lideri Arafat’ın ülkeyi yönettiği, aynı zamanda kuşatma altında kaldığı ve son direnişi sergilediği bina ile yeni inşa edilen müze olmak üzere 2 binadan oluşuyor.

  • İsrail güçlerinden okul baskını
  • İsrail askerleri, işgal altındaki Batı Şeria’nın güneyinde, Filistin lideri Yaser Arafat’ı anma programı sırasında bir okula baskın düzenledi. El Halil kentindeki Eski Şehir bölgesinde bulunan Tarık bin Ziyad Lisesi Müdürü Ali İrfaiyye, işgalci İsrail güçlerinin baskında göz yaşartıcı gaz kullandığını belirtti. Onlarca öğrenci ve öğretmen göz yaşartıcı gazdan etkilendi.

#Yaser Arafat
#​Filistin