|

Ermenistan Başbakanı Paşinyan istifa etti

Ermenistan'da altı ay önce 'kadife devrim' ile başbakanlık koltuğuna oturan Nikol Paşinyan, görevinden istifa ettiğini duyurdu. Paşinyan'ın istifa kararının ardından yeni başbakan için parlamentoda seçim yapılması gerekiyor. Hiçbir partinin aday çıkarmaması halinde ülkede erken genel seçimlere gidilecek.

Yeni Şafak
10:54 - 17/10/2018 Çarşamba
Güncelleme: 10:58 - 17/10/2018 Çarşamba
AA
İstifa eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan
İstifa eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan

Ermenistan'da olaylı bir şekilde başbakanlık koltuğuna oturan Nikol Paşinyan, bir televizyon kanalında katıldığı canlı yayında görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Ermenistan Parlamentosunda ay başında muhalif partilerin bir araya gelerek erken seçimi engelleyen kararı kabul etmesi üzerine Paşinyan, erken seçimin önünü kapatan karara karşı parlamentonun dağılması için istifasını vereceğini bildirmişti.


  • Genel seçime gidilebilir
  • Paşinyan'ın istifa kararının ardından yeni başbakan için parlamentoda seçim yapılması gerekiyor. Hiçbir partinin aday çıkarmaması halinde ülkede erken genel seçimlere gidilecek.

Paşinyan'ın istifası sonrası eğer herhangi bir partiden başbakan adayı çıkarılırsa, Paşinyan taraftarlarının eylem yapması bekleniyor. Ermenistan yasalarına göre, parlamentoda yapılan seçimde ilk turda başbakan seçilmezse, 7 gün sonra ikinci tur seçim yapılıyor. İkinci tura milletvekillerinin en az 3'te 1'nin gösterdiği adaylar katılabiliyor. Bu turda da başbakan seçilemez ise parlamento dağılıyor ve ülkede erken seçime gidiliyor.


Neler olmuştu?

Ermenistan kazan, tam anlamıyla Nisan ayında kaynamaya başlamıştı. 2008'den bu yana iki dönem cumhurbaşkanlığı yapan Serj Sarkisyan, 17 Nisan'da parlamentoda yapılan oylamada başbakan seçilmişti. Ermenistan'da 2015 yılında Sarkisyan'ın desteğiyle kabul edilen anayasal referanduma göre yürütme yetkisi devlet başkanından başbakana devredilmişti.

'Kadife devrim' ile gelmişti
Bu karar üzerine Ermenistan karıştı. Muhalif lider Paşinyan, ülkede "
kadife devrim
" başlattıklarını duyurdu. Cumhurbaşkanının çağrısı üzerine Başbakan Sarkisyan ve Paşinyan basın mensuplarının önünde dün bir araya geldi. Paşinyan'ın iktidarı elinde bulundurma çabası olarak nitelendirdiği anayasa değişikliği nedeniyle istifa etmesini istemesi üzerine Sarkisyan, muhalefeti "şantaj" yapmakla suçlayarak toplantının yapıldığı otelden ayrıldı.

Paşinyan toplantının hemen ardından gözaltına alındı, çevik kuvvet birlikleri göstericileri dağıtmak için görevlendirildi. Yönetimin bu kararı, protestocuların artmasına neden oldu. Silahsız bir grup asker de gösterilere katıldı. Protestoların artması üzerine Paşinyan, bir gün sonra serbest bırakıldı. Bu gelişmeden kısa süre sonra ise Başbakan Serj Sarkisyan istifa etti.

  • Ermenistan’ı sarsan muhalif: Nikol Paşinyan
  • Ermenistan'da kep şapkasını giyip binlerce kişiyi sokağa döken Nikol Paşinyan, gazetecilik yıllarından bu yana muhalif kimliğiyle ön plana çıkıyor. Paşinyan, Erivan Devlet Üniversitesi Gazetecilik bölümünden, eğitimini bitirmek üzereyken siyasi nedenlerden dolayı atıldı. Muhalif kişiliğini gazetecilik yıllarında göstermeye başladı ve kurduğu Oragir gazetesinin genel yayın yönetmeni oldu.


1999’da bir haber yüzünden 1 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve gazetesinin kapısına kilit vuruldu. 2007’de gazetecilikten siyasete geçiş yaptı. Milletvekili seçimlerinde aday oldu ancak seçilemedi.

Erivan’da ‘2008 Olayları’ olarak da bilinen Cumhurbaşkanlığı seçimini protesto eden gösterileri organize etme suçuyla 2010’da 7 yıl hapse mahkûm edildi. 2011’de çıkarılan af ile serbest kaldı. 2012’deki seçimlerde milletvekili seçildi. Geçtiğimiz günlerde iktidara karşı başlatılan muhalif hareketin liderliğini üstlendi.

#Nikol Paşinyan
#İstifa
#Ermenistan
6 yıl önce