|

Ermenistan’da derin kriz

Ermenistan’da muhalif hareketin lideri Nikol Paşinyan’ın, Başbakan seçilememesinin ardından yaptığı çağrı üzerine başlayan eylemler nedeniyle başkent Erivan’da hayat durma noktasına geldi.

Yeni Şafak ve
04:00 - 3/05/2018 Perşembe
Güncelleme: 00:58 - 3/05/2018 Perşembe
Yeni Şafak
Paşinyan, “Hükümette ya da parlamentoda ne olduğu önemli değil. Önemli olan şu anda sokaklarda ne olduğudur. Halk ile iktidar arasında önceden olduğu gibi bir ilişki bundan sonra olmayacak” dedi.
Paşinyan, “Hükümette ya da parlamentoda ne olduğu önemli değil. Önemli olan şu anda sokaklarda ne olduğudur. Halk ile iktidar arasında önceden olduğu gibi bir ilişki bundan sonra olmayacak” dedi.

Sabah saatlerinde harekete geçen Paşinyan taraftarları şehrin tüm cadde girişlerini araçlar veya oturarak trafiğe kapattı. Erivan’a giriş-çıkış yollarını da kapatan eylemcilerin havaalanına giden güzergahı da kesmesi dolayısıyla çok sayıda kişi havaalanına yürüyerek gitmek zorunda kaldı. Paşinyan taraftarlarının toplu taşıma araçlarının çalışmasını da engellediği belirtiliyor. Yolların kapalı olması, yolcu otobüslerinin ve metronun çalışmaması, çok sayıda çalışanın iş yerlerine ulaşamamasına da yol açtı. Eylemlere rağmen bankalar ve devlet daireleri rutin çalışma sistemlerine devam ederken, Paşinyan’ın grev çağrısına uyarak işe gitmeyen çalışanlar da bulunuyor. Öte yandan, eylemlere destek veren başkentteki birçok dükkan ve iş yeri de kepenk indirdi. Güvenlik görevlilerinin engelleme çabalarına rağmen bazı eylemciler bakanlık binalarının girişini araçlarıyla kapattı.


Geçici Başbakan Karen Karapetyan, yazılı bir açıklama yayınlayarak, ülkedeki tüm siyasi güçlere, irade, kararlılık ve esneklikle müzakere masasına oturma çağrısı yaptı. Başbakan Serj Sarkisyan’ın istifasının ardından önceki gün Ermenistan parlamentosunda yapılan seçimlerde başbakanlığa tek aday olan Nikol Paşinyan 45’e karşılık 55 ret oyuyla seçilememişti. Paşinyan, taraftarlarına ülkenin her yerinde yolları kapatarak ve genel greve giderek eylem yapma çağrısında bulunmuştu.

#Ermenistan
#Protesto
6 yıl önce