|

CNN: Felaketimiz olur

Türkiye karşıtı Batı medyasında alarm zilleri çalıyor. CNN International’da yer verilen bir analizde ‘Türkiye’nin Avrasya’ya yönelerek bağımsız güvenlik politikaları izlemesi Batı için felaket’ olarak tanımlandı. Türkiye’ye açılan ekonomik savaşın pişmanlıkla sonuçlanacağını kaydeden CNN analizi, Batı’nın Türkiye’yi kaybetmenin bedelini ‘ödeyemeyeceği’ uyarısında bulundu.

Haber Merkezi
04:00 - 16/08/2018 Perşembe
Güncelleme: 02:36 - 16/08/2018 Perşembe
Yeni Şafak
‘Batı Türkiye’yi kaybetmenin bedelini ödeyemez’
‘Batı Türkiye’yi kaybetmenin bedelini ödeyemez’

ABD yönetiminin ve Batılı finans kurumlarının Türkiye’ye ekonomik savaş açmasıyla ilgili CNN International’da çarpıcı bir analiz yer aldı. ABD yönetimine uyarıların yer aldığı analizde “Batı, Türkiye’yi kaybetmenin bedelini ödeyemez” denildi. İngiltere merkezli Chatham House’da Türkiye uzmanı Fadi Hakura imzalı haber analizde, Türkiye’ye yönelik döviz operasyonlarının ve ekonomik yaptırımların yol açacağı ekonomik istikrarsızlığın Batı dünyasını da etkileyeceğinin altı çizildi.

AVRASYA’YA YÖNELECEKTİR

Analizde, ABD yönetimi uyarılarak “Türkiye’deki istikrarsızlık sınırlarının ötesinde sonuçlar doğurabilecek ve ülkeyi yöneten kim olursa olsun Türkiye’nin çekim merkezini Batı’dan Rusya, İran ve Avrasya’ya doğru kaydırmaya çalışacaktır” değerlendirmesi yer aldı.

Hakura, Türkiye’de olası bir istikrarsızlığın, sınırlarının ötesinde sonuçlar doğuracağına dikkat çekerek, “Türkiye muhtemelen artık ABD’yi güvenilir ortak ve stratejik bir müttefik olarak görmeyecek” vurgusunu yaptı.

RADİKAL DEĞİŞİMLER KAPIDA

Hakura, Türkiye’nin krizin derinleşmesiyle birlikte atacağı adımlara ilişkin daha bağımsız güvenlik ve savunma politikaları izlemesini felaket diye nitelendirerek “Türkiye olağanüstü durumda NATO’dan çekilmeyi ve AB ile gümrük anlaşmasını sonlandırma gibi radikal değişimleri düşünebilir” tespitine yer verdi.

AB VİZYONU

Yazıda Türkiye’nin Batı dışı bir eksen arayışı felaket olarak nitelendirilirken böyle bir adımdan uzak tutulması ve döviz manipülasyonunun yaralarını sarması için Türkiye’ye iddialı bir mali destek paketi sunulması da tavsiye edildi. Yazar, “Liberal reformlara yüreklendirmek amacıyla Türkiye’nin AB üyeliği arzusu acilen yeniden canlandırılmalı. Aksi takdirde Batı böyle bir müttefik ülkeyi kaybetmenin ağır faturasını ödeyecektir” ifadelerini kullandı.

#CNN
#ABd
#Türkiye
6 yıl önce