|

İlk yerli ve milli uydu Türksat 6A uzaya gönderiliyor: Bakan Uraloğlu'ndan tvnet'e özel açıklamalar

Hüseyin Berk
21:41 - 8/07/2024 Pazartesi
Güncelleme: 22:05 - 8/07/2024 Pazartesi
Yeni Şafak

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, ilk yerli ve milli uydu Türksat 6A'nın uzaya fırlatımı öncesinde tvnet canlı yayınında açıklamalarda bulundu. Uraloğlu, "Ülkemizin çıkarlarını korumak üzere, daha kaliteli bir haberleşme sağlamak üzere uydumuzu uzaya göndereceğiz." dedi. Uydunun Türkiye'nin uzayda aktif olarak hizmet veren altıncı uydusu olacağını vurgulayan Bakan Uraloğlu, "5 milyar insana ulaşacağız. Farklı coğrafyalara hizmet vereceğiz, ülkemize döviz sokacağız. İHA ve SİHA'larımızın koordinatlarını, uydu sistemlerindeki hizmetlerini daha güçlü hale getirerek hizmet edecek." diye konuştu.

Türkiye'nin yerli ve milli haberleşme uydusu üretme çalışmalarının ilk ürünü Türksat 6A'nın serüveni resmi olarak 15 Aralık 2014'te başladı ve bu gece Türkiye saatiyle 00.20'de uzaya fırlatılmasıyla tarihe geçecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, uydunun uzaya fırlatımı öncesinde tvnet canlı yayınında açıklamalarda bulundu.

"Daha kaliteli bir haberleşme"

ABD' Florida'dan canlı yayına katılan Bakan Uraloğlu, "Ülkemizin çıkarlarını korumak üzere, daha kaliteli bir haberleşme sağlamak üzere uydumuzu uzaya göndereceğiz." dedi.

Uydunun Türkiye'nin uzayda hizmet veren altıncı uydusu olacağını vurgulayan Bakan Uraloğlu,
"5 milyar insana ulaşacağız. Farklı coğrafyalara hizmet vereceğiz, ülkemize döviz sokacağız. İHA ve SİHA'larımızın koordinatlarını, uydu sistemlerindeki hizmetlerini daha güçlü hale getirerek hizmet edecek."
diye konuştu.

"Bizim için çok kıymetli, uzaydaki sürekliliği sağlamalıyız"

Bakan Uraloğlu, açıklamasında şunları dile getirdi:

"Hepimiz heyecanlıyız. Çok gururluyuz, binlerce kilometre öteden sizleri selamlıyorum. Zorlu bir sürecin sonunda buraya geldik. Uydumuzun olduğu yerdeydik, arkadaşlarımızdan bilgi aldık. Hava şartları uygun, ertelenme gözükmüyor. İnşallah ilk yerli ve milli uydumuz uzay vatanımıza sahip çıkmak üzere, ülkemizin çıkarlarını korumak üzere daha kaliteli bir haberleşme sağlamak üzere uydumuzu uzaya göndereceğiz.

Bizim için çok kıymetli, uzaydaki sürekliliği sağlamalıyız. Uyduların ömrü 15-16 sene. Bugüne kadar 3 tane uydumuz var terk ettiğimiz. Bu uzayda görev yapacak olan 6. uydumuz olacak. Daha güvende olmamızı sağlayacak. Yüzde 80 yerlilik ve millilik oranı var. Türksat'ımız TÜBİTAK'ın, ASELSAN'ın, TUSAŞ'ın ortak cabalarıyla ortaya çıktı. Saatler sonra inşallah göndereceğiz. Şu anda 3.5 milyar insana ulaşan uydumuz, 6. uydumuzla 5 milyara çıkacak. O coğrafyalara hizmet vereceğiz, ülkemize döviz kazandıracağız.

İHA ve SİHA'larımızın koordinatlarını uydu sistemlerindeki hizmetlerini daha güçlü hale getirerek hizmet edecek.

Bundan sonra gözümüzü daha da geliştirmeye diktik. Bütün dünyadaki uçak navigasyonunu yönetmek için 20-24 uyduya ihtiyaç var.

BAYKAR Grubu'nun geliştirmeye çalıştığı girişimi destekliyoruz. Onları da bu lige çıkarmamız gerekir. Uzay vatana daha da sahip çıkacağız.

Bu uyduyu 42 derece Doğu'ya gönderiyoruz. Ama oraya gitmeden 50 derecede 2 aya yakın süre kalacak. Oradaki haklarımızı elde edeceğiz.

Fırlatma anını göreceğiz, ama devamındaki anları görme imkanı olmayacak. 70. dakikada alacağımız sinyal çok önemli. Bu bilgileri paylaşacağız ama görüntü sadece fırlatma anında olacak."

Türksat 6A'nın gelişim süreci

Türkiye'nin uydu çalışmaları devam ederken Bakanlık çatısı altında 15 Aralık 2014'te yerli ve milli Türksat 6A projesi resmi olarak başlatıldı. 21 Mayıs 2015'te Türksat ve Savunma Sanayi Başkanlığı işbirliğiyle TUSAŞ tesislerinde kurulan Uzay Sistemleri Entegrasyon ve Test Merkezinin (USET) açılmasıyla çalışmalara başlandı.

Ön Gözden Geçirme Fazı 31 Aralık 2015'te başlarken 26 Aralık 2016'da Kritik Gözden Geçirme Fazı-1'e adım atıldı. Bir sonraki yıla gelindiğinde Isıl Yapısal Yeterlilik Modeli tamamlandı.

Kritik Gözden Geçirme Fazı-2'ye 29 Kasım 2018'de başlanırken mühendislik modeli uydusu yapımı çalışmaları için 2019'da harekete geçildi. Söz konusu modelin çalışmaları 2022'de tamamlandı.

Uçuş Modeli Başlangıç Fonksiyonel Testleri, Haziran 2022'de sona erdi. Uçuş Modeli Isıl Vakum Testleri ise Aralık 2022'de sonuca ulaştı.

Uçuş Modeli Titreşim ve Akustik Testleri Ağustos 2023'te yapılırken Kasım 2023'te Uçuş Modeli Şok Testi (Fit Check) tamamlandı.

Uçuş Modeli Son Fonksiyonel Testleri de Ocak 2024'te bitirilerek, uçuş modeli CATR testleri yapıldı.

Nisan 2024'e gelindiğinde uçuş modeli kütle özellikleri ölçümü yapıldı, geçen ay da uçuş modeli yerde teslim ve paketleme işlemine geçildi. Uydu, 4 Haziran'da Space X'in, ABD'nin Florida Eyaleti'ndeki Cape Canaveral Uzay Üssü'ne yollandı.



#Abdulkadir Uraloğlu
#Türksat 6A
#Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı
2 ay önce