|

Yabancı yazılım güvenli değil

Pardus ekibince, yabancı yazılımlarda casusluk amacıyla kasten güvenlik açıkları bırakıldığı, dışarıdan alınan işletim sistemlerinde güvenlik açıklarının mevcut olduğu ve istihbari faaliyetler için kullanıldığı belirtildi. Yerli yazılımımız Pardus’un ise bilgi güvenliği açısından kendisini ispatladığı aktarıldı.

M. Şakir Saraç
04:00 - 17/12/2018 Pazartesi
Güncelleme: 11:51 - 17/12/2018 Pazartesi
Yeni Şafak
Yerli yazılım Pardus
Yerli yazılım Pardus

Şirketler ve kurumlar için oldukça önemli olan veri güvenliği yabancı kaynaklı yazılımlarda büyük tehlike altında. Bu tür yazılımlarda kasten güvenlik açıkları bırakıldığını söyleyen Pardus ekibi, Yerli yazılımımız Pardus’un bu konuda daha güvenli olduğunu ve şu ana kadar kullanıldığı yerlerde bu özelliğini kanıtladığını belirtti.

Şirketlerin bilgisayarlarında kullandığı yabancı yazılımlar bilgi güvenliği için büyük risk oluşturuyor. Yerli ve milli yazılım için harekete TÜBİTAK’ın ULAKBİM bünyesinde geliştirdiği yerli yazılım Pardus ise hem güvenlik hem de tasarruf avantajı sağlıyor.

GÜVENLİK AÇIĞI BIRAKIYORLAR

Yabancı yazılımların güvenlik açıkları ve Pardus’un özellikleri hakkında Pardus ekibince bilgiler aktarıldı. Dış kaynaklı yazılımlarda casusluk amacıyla kasten güvenlik açıkları bırakıldığı ve Yerli olmayan tüm yazılımlarda, özellikle de Amerikan menşeli ürünler içerisinde kasıtlı olarak bırakılan açıkların olduğu belirtildi. Dışarıdan alınan işletim sistemlerinde kaynak kodları kapalı olduğu için arka planda ne tür veri iletişimleri yapıldığının belli olmadığı, bazı kasti güvenlik açıklarının ortaya çıktığını ve muhtemelen istihbari faaliyetler için kullanıldığı aktarıldı. Yerli yazılımımız Pardus ise açık kaynak kodlu olduğu için şeffaf ve denetlenebilir yapıda olması sebebi ile bilgi güvenliği açısından daha iyi durumda denildi.

Yerli işletim sistemi dağıtımının bir ulusal güvenlik meselesi olduğu vurgulandı. İstihbarat servisleri bilgi toplamaları gerektiğinde yazılımlardaki açıkları kullanıyor. Bu nedenle Almanya, İspanya, Çin, Rusya ve benzeri birçok ülke ulusal güvenlik açısından özellikle kamu kurumlarında kendi işletim sistemlerini kullanıyorlar. Türkiye’de Pardus’un geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasının önemi bu açıdan çok büyük. Yerli sistemimiz Pardus’ta bu açık kapılar yok.

SADECE İŞLETİM SİSTEMİ DEĞİL


Pardus ve açık kaynak kullanmak için talebin her geçen gün arttığı, özellikle kamu kurumları ve belediyelerin büyük ilgi gösterdiğini belirten Pardus ekibi, Pardus’un bilgi güvenliği dışında maliyetin düşmesi, nitelikli insan kaynağının arttırılması, yazılım teknolojilerinde üretici olmanın kapısını açması ve bu sebeplerden dolayı dışa olan bağımlılığı azaltması açısından da çok önemli olduğunu belirtti. Pardus, sadece yerli bir işletim sistemi dağıtımı değil, bünyesinde kurumsal ihtiyaçlar için uzaktan yönetim, kimlik yönetimi, siber güvenlik konularında da alt projeleri içermekte. Açık kaynak olarak ayrıca tüm dünyada etkin olarak kullanılan veri tabanı, e-posta, portal ve ağ yönetimi gibi bir çok sunucu hizmetleri de bulunmakta.



#Pardus
#Ali Aras
#Yerli yazılım
5 yıl önce