|

Türk Telekom 5G’ye hızlı girişti

Türk Telekom, Nokia ile birlikte gerçekleştirdiği 5G ve yeni nesil PON demolarıyla 5G teknolojilerine bugünden hazır olduğunu gösterdi. Şirket, Yeni Nesil PON demosuyla veri taşıma hızını 21 kat artırdı.

Yeni Şafak ve
04:00 - 23/08/2017 Çarşamba
Güncelleme: 00:38 - 23/08/2017 Çarşamba
Yeni Şafak
Türk Telekom 5G’ye hızlı girişti
Türk Telekom 5G’ye hızlı girişti

Türk Telekom, 5G konusunda iş birliği yaptığı Nokia ile hem 5G ve ötesi mobil teknolojiler, hem de yeni nesil PON gibi sabit şebeke teknolojileri üzerindeki çalışmalarını en ileri seviyeye taşıdı. Türk Telekom bu alandaki öncülüğüne bir yenisini daha ekleyerek Nokia ile birlikte dünyada ilk kez eş zamanlı olarak hem mobil 5G şebekesinde kullanıcı deneyimi hem de sabit şebekede yeni nesil PON hız demoları gerçekleştirdi.

HIZI 101 GİGABİT’E ÇIKARDI

Türk Telekom Teknoloji Merkezi’nde gerçekleştirilen 5G ve yeni nesil PON demolarıyla bir fiber kılından PON ile veri taşıma hızı saniyede tek yönlü 2,5 Gigabit’ten 52 Gigabit’e, çift yönlü olarak ise 3,75 Gigabit’ten 101 Gigabit’e çıkartıldı. Bu sayede Türk Telekom fiber kablonun olduğu yerlerde PON ile veri taşıma kapasitesini 21 kata kadar çıkartabileceğini ispatladı.

BU YIL BAŞLIYOR

Türk Telekom şebekesinde ticari olarak bu yıl kullanılması planlanan Nokia’nın yeni 5G-uyumlu AirScale baz istasyonu ile gerçekleştirilen ikinci 5G mobil demosunda ise yüksek transmisyon altyapısı ile donatılmış 5G teknolojisinin uygulama alanlarıyla ilgili çalışmaların deneyimlenmesini sağladı. Demoda ayrıca daha yüksek internet hızına ulaşmayı sağlayan mmWave (milimetre dalga) teknolojisi de test edildi.

KAMU GÜVENLİĞİ
İÇİN KULLANILACAK

Nokia ile gerçekleştirilen yeni nesil PON demosunun, ilkleri barındırmasının yanı sıra bağlantı teknolojilerinin ne denli büyük bir gelişim potansiyeli olduğunu göstermesi açısından da önemli olduğunun altını çizen Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan şunları söyledi: “Nokia ile birlikte gerçekleştirdiğimiz 5G ve PON demolarımızda da kullandığımız teknolojilerin yakın gelecekte; kamu güvenliği, akıllı şehirler, akıllı araçlar, akıllı ulaşım, e-sağlık ve Endüstri 4.0 uygulamaları başta olmak üzere, iş ve özel hayatın her alanında önemli kolaylıklar sağlayacağını ortaya koymuş olduk.”

ULTRA HIZLI AĞA SAHİP

Nokia’nın Türk Telekom’dan Sorumlu Kıdemli Satış Direktörü Özlem Öztürk Sağlıkova, uygulamaların artan kullanımı sayesinde ultra hızlı ağlara duyulan talebin de giderek arttığını söyledi. Sağlıkova, 5G ve akıllı cihazlar için gerekli olan geleceğin bant genişliği ve kapasiteyi nasıl sağlayacaklarını bir kez daha gösterdiklerinin altını çizdi.

  • 16K kalitesinde TV izlenebilecek
  • Yeni Nesil PON teknolojisiyle 10 Gigabit hıza sahip fiber hizmeti ile ultra HD çözünürlükte filmler gibi büyük dosyalar eş zamanlı olarak çok hızlı indirebilecek, yüksek hızlı internet ile tüm cihazlardan 16K kalitesiyle TV izleme deneyimi sağlanabilecek. Akıllı ev uygulamaları, bulut hizmetleri ve çevrimiçi oyun gibi yoğun bant genişliği ihtiyacı duyan servisler yaygınlaşacak. Bireysel kullanıcılar ise bu teknoloji sayesinde sosyal medyadan daha hızlı yararlanabilecek.
#Türkiye
#Teknoloji
#5G
7 yıl önce