Bundan böyle sosyal medya kullanıcılarından sosyal medya şirketleri sorumlu olacak.
Fransız milletvekilleri bugün, sosyal medyada nefret söylemini yasaklamak için bir tasarıyı onayladılar. Fransız Parlamentosu'ndan geçen 'nefret söylemi' yasası koronavirüs günlerinde salgınla ilgili olmayan ilk tasarı olma özelliğine sahip. Yasa, 24 saat içerisinde nefret içeriğini kaldırmayan sosyal medya devlerine milyonlarca euroluk ceza öngörüyor.
Fransız Parlamentosu'nda bugün oylanan yasaya göre; sosyal medya platformları ve arama motorları 24 saat içinde saldırgan içeriğe sahip içerikleri kaldırmak zorunda.
Şirketler; nefret söylemi, şiddete teşvik, ırkçı söylem, dini hakaret bulunan içerikleri kaldırmazlarsa 25 milyon avroya kadar para cezası ödeyecekler.
Tasarı, daha önce alt meclis olan Ulusal Meclis'te kabul edilmişti. Sağ partiler yasayı desteklerken sosyalistler çoğunlukla çekimser oy kullandı.
Yasaya karşı görüşte olanlar ise, teklifin Google, Amazon, Facebook ve Apple'ı ifade özgürlüğünün bekçileri haline getireceğini söylüyor.
Salgın sonrası mecliste onaylanan ilk yasa
Yasa, salgının Fransa'yı vurmasından bu yana Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un partisinin çoğunluk olduğu Ulusal Meclis'te koronavirüs acil durumuyla bağlantısı olmayan ilk yasa
Yasa tasarısı parlamentoya
O zamandan beri, ne tür içeriğin cezalandırılacağının daha net bir tanımını talep eden Avrupa Komisyonu da dahil olmak üzere eleştirilere ve yorumlara yanıt olarak birkaç kez değiştirildi.
Sosyal medya devleri ve Google ise hangi içeriğin yasayı ihlal ettiğini belirlemek ve daha sonra verilen zaman dilimi içinde geri çekmek için üzerlerine yerleştirilen yeni sorumluluktan kaynaklanabilecek para cezaları veya yasal savaşlar konusunda endişeli.