ABD’li araştırmacılar gıda sektörüyle çok ilginç bir teknoloji geliştirdiler. Geliştirilen teknolojiye göre, makarnalar artık şekil değiştirebilecek.
Günlük hayatta sıkça tüketilen ve uygun fiyatıyla herkes kesimden insanın ulaşabildiği makarnalarla ilgili çok ilginç bir teknoloji geliştirildi.
Uzunca bir süredür MIT ve Syracuse Üniversitesi araştırmacılarından oluşan bir ekip, gıda nakliye masraflarının ve gerekli depolama alanlarının nasıl azaltılabileceği üzerine çalışıyordu. Az miktarda alanda çok fazla yiyeceği depolamak için çözümler arayan bilim insanları, şekil değiştirebilen makarnalar ile çözüm bulmuşa benziyor.
Standart makarnaların paketlenmesinde, paketin yüzde 67’si hava ile dolarak ekstra depolama alanı kaplıyor. Bilim adamları “az alanda, daha çok depolama” amacıyla yürüttükleri projede jelatin-selüloz kompozitinin iki boyutlu filmlerinin suda çeşitli 3D şekillerde dönüştüğünü keşfettiler. Bu dönüşümü makarna üzerinde uygulayarak şekil değiştirebilen makarna üretmeyi başardılar.
Pişirildiğinde hacimsel olarak büyüyen makarnaların içerisinde yer alan karbonhidrat, protein ve selüloz bileşenleri de buna bağlı olarak farklı şekilde şişiyor. Araştırmacılar bu bileşenleri ayırarak, ekran baskısı kullandılar ve katmanlar halinde bir araya getirdiler. Farklı soğurma oranları ise, gıdanın farklı katlanmasına neden oldu.
Yeni makarnaların üretiminde her zaman olduğu gibi önce dokunun daha sonra lezzetin iyileştirilmesi gerekiyor. Bilim adamları, makarna dokusunu düzenlemeyi başardıktan sonra makarnanın lezzetinde iyileştirme yapmaları gerekecek.