|

Haziran heyecanı

‘24 Haziran’ heyecanı Türkiye’nin her yanını sarmaya başladı. Milletin oyuyla seçilip Meclis’e girmek isteyen belediye başkanı, bürokrat, memur yüzlerce isim dün mesai saati bitiminden önce mevcut görevlerinden istifa etti.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/04/2018 Cuma
Güncelleme: 08:49 - 27/04/2018 Cuma
Yeni Şafak
Yusuf  Ziya Yılmaz - Selami Altınok - Fethi Fahri Kaya - Mehmet  Selim Bağlı
Yusuf Ziya Yılmaz - Selami Altınok - Fethi Fahri Kaya - Mehmet Selim Bağlı

24 Haziran’da yapılacak cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerinde parlamento üyesi olmak için aday adayı olmak isteyen ve istifa zorunluluğu bulunan belediye başkanları ile kamu görevlileri adeta istifa sırasına girdi. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) kararı gereğince dün saat 17:00’ye kadar memuriyetten ayrılmak zorunda olan isimler, Türkiye’nin her noktasına istifa dalgası yaşattı. Değerlendirmeler sonrası mensubu oldukları parti tarafından listeye konulacak adaylar, 24 Haziran’da sandıkta seçildikleri takdirde Meclis’e girmeye hak kazanacak; seçilemeyenler ise resmi seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından kamudaki eski görevlerine kaldıkları yerden devam edebilecek.

BAŞKANLAR PEŞPEŞE BIRAKTI

AK Parti saflarında milletvekili aday adaylığı için görevlerinden ayrılanlar arasında ilk dikkat çekenler şu isimler oldu: Emniyet Genel Müdürü Selami Altınok, Burdur Valisi Şerif Yılmaz, İstanbul Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, TRT Genel Müdür Yardımcısı Fethi Fahri Kaya, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı Mehmet Selim Bağlı, Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zeki Korkutata, Türk Patent Enstitüsü Başkan Yardımcısı Dr. İbrahim Yaşar, Adalet Bakanlığı Yüksek Müşaviri Adnan Özen, AK Parti İl Başkanları Mustafa Nedim Yamalı (Ankara), Hüseyin Cahit Özden (Kayseri), Erkan Balta (Artvin), Ziya Şahin (Sivas), Zeynel Abidin Beyazgül (Şanlıurfa), Dündar Ünlü (Eskişehir), Abbas Aydın (Ağrı), Murat Güneştekin (Batman), Yunus Baydar (Ardahan), Ahmet Tutulmaz (Iğdır) ve Muhammet Avcı (Rize).

KULİSLER HAREKETLENDİ

İstifa eden belediye başkanlarının bağlı olduğu illerde valiler, 10 gün içerisinde seçim tarihi belirleyecek. AK Parti de hafta sonu istifaların yaşandığı belediyelerde temayül yoklaması yapacak. Yoklama sonucunda çıkan isim, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın onayının ardından AK Parti’nin adayı olarak sunulacak. CHP’de ise Kemal Kılıçdaroğlu’nun ekonomi danışmanı Turgay Bozoğlu, Çankaya Belediyesi’nde başkan yardımcılığı görevinden istifa ederek milletvekili aday adayı oldu. Bozoğlu dışında Kayseri Kocasinan İlçe Başkanı Mazhar Oğuz Özsoy da 24 Haziran için partideki görevlerinden ayrıldı. MHP’de de Kayseri İl Başkanı Baki Ersoy ile Gaziantep İl Başkanı Muhittin Taşdoğan istifalarını sundu. Ayrıca geçtiğimiz yerel seçimlerde MHP’nin büyükşehir belediye başkan adayı olan Bolu Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy bu kez AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için görevinden ayrıldı.


Yeni bir yola çıkıyoruz

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, görevinden istifa ederek milletvekilliği seçimlerinde AK Parti’den aday adayı oldu. Düzenlediği basın toplantısında ‘göreve büyük bir heyecan ve yüzünün akıyla girdiğini’ söyleyen Çakır, “Hep samimi, dürüst olduk ve hemşehrilerimize güzel ve yaşanabilir bir şehir oluşturmak adına çalıştık. Amacımız Malatya’ya hizmet etmek, hakkını, hukukunu savunmak oldu. Bu süreyi de alnımızın akıyla tamamladık. Bu sürede yanımızda olan herkese teşekkür ediyorum. Hiçbir zaman kendimiz için siyaset asla yapmadık. Büyük bir dava ve sorumluluğun altında olduğumuzu bilerek yolumuza devam ettik. Bunu kutsal bir görev olarak algıladık. Bu görevi de Allah’a şükür alnımızın akıyla bırakıyoruz, kendi isteğimizle. Bizim davamız büyük, güçlü Türkiye davasıdır. Yeni bir yola çıkıyoruz. Allah mahcup etmesin” diye konuştu.


Fatihlilere teşekkürler

AK Parti’den aday olmak için görevinden istifa eden İstanbul Fatih İlçe Belediye Başkanı Mustafa Demir, 2001 yılında AK Parti’nin kuruluşunda İstanbul İl Yönetim Kurulu üyesi olarak siyasi hayata başladığını, il başkan yardımcılığı, seçim koordinasyon merkezi başkanlığı gibi görevlerde bulunduğunu, 2004 yılından bu yana da Fatih’te belediye başkanlığı görevini sürdürdüğünü dile getirdi. Düzenlediği basın toplantısında Demir, “Sayın Cumhurbaşkanımızdan öğrendiğimiz siyasette ve hizmette temel ilkelerimiz olan, insanı önceleyen, dürüst, ilkeli, ahlaklı ve çok çalışmaya yönelik siyasi bir disiplin ve nezaket içinde bugünlere kadar çalıştım. Önümüzde bir erken genel seçim var. Bu münasebetle de milletvekilliği aday adaylığı için belediye başkanlığı görevinden istifa ettim. Bizi gönülden destekleyen, kapılarını çaldığımızda gönül kapılarını sonuna kadar açan Fatihlilere, canı gönülden teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.


Üç dönem nasip oldu

AK Parti’den aday olmak istifa eden isimlerden Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, 2004 yılından beri kente belediye başkanı olarak hizmet etmekten onur duyduğunu belirterek şöyle konuştu: “Nevşehir tarihinde ilk defa üç dönem başkanlık yapmak bana nasip oldu. Bizim Nevşehir diye bir ailemiz vardı, bu şehri dünya standartlarında bir kent haline getirmek için çalıştık. Partimizin üst düzey yetkilileri ile yaptığımız istişareler sonrası 24 Haziran’da yapılacak seçimler için milletvekili aday adayı olabilmek için istifamı verdim. Belediye başkanlığı süreci bitti, ülkemize milletimize, memleketimize hayırlı olsun.”


Varoluş meselesi

Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç, Türkiye’nin ve devletin çok büyük tehditlerle yüz yüze olduğunu, 24 Haziran hadisesinin de bir seçim değil varoluş meselesi olduğunu kaydetti. AK Parti’den aday adaylığı için görevinden ayrılan Dinç, “15 Temmuz açık bir saldırıydı. Türkiye’yi dağıtmak için planlanmıştı. Yenileri var, bırakmış değiller. Ekonomi ile vuracaklar, içeriden operasyoncularla vuracaklar, güneyden ve batıdan vuracaklar. Türkiye direnecek, onlar vuracak, biz direneceğiz. Onlar vurmaya devam edecekler bu 100 yıllık bir mücadele ve biz acımasız bir direniş cephesinde savaşıyoruz” dedi. Dinç, “Tehlike çok büyük. Tehlike iç politikayla değil bu ülkenin varlığı ve geleceği ile ilgilidir. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Lideri Sayın Devlet Bahçeli 24 Haziran’da seçimle ilgili almış oldukları ortak karar 2019‘a ayarlı bütün senaryoları ellerinde patlatmıştır. Artık ya vatan eksenindeyiz ya da çok uluslu senaryoların. Böylesine kritik bir ortamda yaklaşık 15 yıldır belediye başkanlığı görevini yürütmekte olan bu kardeşinize farklı bir görev tevdi edilmiştir” şeklinde konuştu.


Hakkınızı helal edin

Görevinden istifa edenlerden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, çalışma arkadaşları ve Konyalılardan helallik istedi. 2004’ten beri başkanlık görevini yürüttüğünü, her yerel seçim döneminde vatandaşlardan büyük teveccüh gördüğünü ifade eden Akyürek, “Belediyecilik sonsuza kadar uzanan bir hizmet halkası, yatırım zinciri ve süreçtir. Bu süreci en iyi şekilde yürütmeye gayret gösterdik. İncinmemeye ve incitmemeye de özel önem verdik. Bu noktada bütün çalışma arkadaşlarımızdan, bütün mesai arkadaşlarımızdan, başkanlarımızdana, teşkilat mensuplarımızdan ve Konya halkından haklarını helal etmelerini istiyorum” dedi. Akyürek, “Üçüncü dönemimiz olması, sürecin çok hızlı gelişmesi, genel merkezimizle, teşkilatımızla, teşkilat terbiyesi ölçeğinde yapılan değerlendirme ve istişarelerde, 24 Haziran seçimlerinde milletvekili aday adayı olmak üzere Büyükşehir Belediye Başkanlığından ayrılıp, aday adaylığı müracaatı yapmamız gerekti ve süreç böyle sonuçlandı” diye konuştu.

#Seçim
#Ak Parti
#Vekil
6 yıl önce