Müslümanlar mübarek gece olan Miraç Gecesi için hazırlıklara başladı. Miraç nedir sorusuna yanıt için hazırladığımız haberimizde tüm detaylara değindik. Miraç isminin anlamı ile birlikte kutsal gecenin neyi ifade ettiğini de haberimizden öğrenebilirsiniz. Konuyla ilgili merak edilenler arasında ise Miraç nedir, ne demek ve Miraç Gecesi anlamı yer aldı. Özellikle ülkemizdeki genç Müslüman kardeşlerimiz en çok Miraç kelimesinin ne demek olduğunu merak ediyor. Gençler aynı zamanda alemler ötesi yolculuk olarak adlandırılan Miraç Gecesi anlamı için de araştırmalar yapıyor. Peki, Miraç nedir, ne demek? Miraç Gecesi anlamı nedir?
Tüm İslam alemi için mübarek gece, Efendimiz’in (s.a.v) “100 geceden daha hayırlıdır” hadis-i şerifinde bulunduğu Miraç gecesi yarın (10 Mart 2021) tüm İslam aleminde idrak edilecek. Her sene Recep ayının 27. Gecesinde idrak ettiğimiz Miraç hakkında detaylar merak ediliyor. Peki kelime anlamı olarak Miraç ne demek? Her sene tüm İslam alemi tarafından idrak edilen Miraç nedir? İşte, mübarek gece Miraç hakkında bilinmesi gerekenler...
MİRAÇ NEDİR, NE DEMEK?
Miraç için Yüce Allah (c.c) kutsal kitabımız Kur’an-ı Kerim’de şöyle buyurur:
“Kulunu (Muhammed -aleyhissalâtü vesselâm-’ı) bir gece, Mescid-i Harâm’dan kendisine bâzı âyetlerimizi göstermek için, etrâfını mübârek kıldığımız Mescid-i Aksâ’ya götüren Allâh, her türlü noksan sıfatlardan münezzehtir. Şüphesiz O, her şeyi hakkıyla bilen, hakkıyla görendir.” (el-İsrâ, 1)
Resûlullâh miraca çıkmadan sadrının temizlenmesini şöyle anlatır:
“Ben Kâbe’nin Hatîm kısmında yatıyordum. Uyku ile uyanıklık arasında bana biri geldi, şuradan şuraya kadar (göğsümü) yardı. (Bu sözünü söylerken boğaz çukurundan kıl biten yere kadar olan kısmı gösteriyordu.) Kalbimi çıkardı. Sonra bana, içerisi îman ve hikmetle dolu, altından bir kab getirildi. Kalbim (çıkarılıp su ve Zemzem ile) yıkandı. Sonra içerisi îman ve hikmetle doldurulup tekrar yerine kondu…” (Buhârî, Bed’ü’l-Halk 6, Enbiyâ 22, 43; Müslim, Îman 264)
MİRAÇ GECESİ ANLAMI NEDİR?
Recep ayının 27. gecesine Miraç gecesi denir. Miraç kelime anlamı itibariyle göğe çıkma, yükselme anlamlarına gelir. İsra ve Miraç hâdisesi, Hz. Muhammed’in (s.a.v.) hicretinden 18 ay evvel vukû bulmuştur. Miraç hadisesi, Peygamber Efendimiz’in Mescid-i Harâm’dan Mescid-i Aksâ’ya oradan da Allah’ın huzuruna yükseldiği hadiseye denir. Peygamber Efendimiz bu gece pek çok rûhânî ahvâl ve ikrâma kavuşmuş olmakla birlikte hiç bir kulun ulaşamayacağı manevi alemlere varmıştır. İşte bu gece her yıl Miraç Gecesi olarak idrak edilir.
- Alimler tarafından Miraç gecesinin Kadir gecesinden sonra en faziletli gece olduğu söylenir.
Miraç gecesi anlamı deyince aslında tüm mesele, İsrâ ve Miraç olarak ifâde edilen bu ilâhî ikram, bütün beşerî perdeler kaldırılarak idrâklerin ötesinde ve tamâmen ilâhî ölçülerle gerçekleşen bir lutuftur. Meselâ, beşerî mânâda mekân ve zaman mefhûmu ortadan kalkmış, milyarlarca insan ömrüne sığmayacak kadar uzun bir yolculuk ve sayısız müşâhedeler, bir sâniyeden daha az bir zaman içerisinde vukû bulmuştur.
Yine Müslim’de rivâyet edilen bir hadîs-i şerîfte şöyle buyrulur:
“Rasûlullâh -sallâllâhu aleyhi ve sellem-’e (Miraç’ta) üç şey verildi: Beş vakit namaz, Bakara Sûresi’nin sonu ve ümmetinden şirke düşmeyenlere büyük günahlarının affedildiği haberi…” (Müslim, Îman, 279) müjdesi verilmiştir.