Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, Ramazan ayı sonrasında değişen beslenme alışkanlıklarına dikkat çekerken bayram sonrası hafifleme ve metabolizmayı hızlandırmanın ipuçlarını veriyor.
Diyetisyen ve Yaşam Koçu Gizem Şeber, yaz mevsimine denk geldiği için bir parça zorlanılan Ramazan ayından sonra “Pazartesi ile birlikte yavaş yavaş beslenme alışkanlıklarınızı eskiye döndürme ve metabolizmanızı tekrar normal düzene adapte etme vakti geldi" diyor. İşte bayram sonrasında hafiflemenin ve metabolizmayı hızlandırmanın püf noktaları:
• Günde 3 saatten uzun aç kalmayın.
• Uyandıktan sonra bir saat içerisinde kahvaltı edin.
• Ara saatlerde yeşil çay ve kahve tüketin.
• Öğünlerde az miktarda da olsa et, tavuk, balık gibi proteinlere yer verin.
• Ara öğünlerde süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünlerine yer verin.
Evet yanlış okumadınız. Beslenmenize bazı yağları dahil etmeniz daha fit olmanıza yardımcı olacaktır. Balık ve kuruyemişlerde ve bazı tohumlarda bulunan çoklu doymamış yağ asitlerinin (PUFA) düzenli olarak alınmasının, metabolizmayı daha hızlı çalıştırdığı Almanya'da yapılan bir bilimsel araştırmada kanıtlandı.
Kalsiyum mineralinin yetersiz alımının, vücutta yağ depolanmasının tetiklenmesine sebep olduğu biliniyor. Süt ve süt ürünlerini yetersiz tüketen kişilerin iştahlarını kontrol etmeleri de daha zordur. Günlük beslenmenize 2 su bardağı kadar süt veya yoğurt eklemek için daha fazla vakit kaybetmeyin.
İçerdiği resveratrol isimli antioksidanın; kilo almayı kolaylaştıran insülin direncinin oluşma riskini azalttığı ve egzersize dayanıklılığı arttırdığı bilinmektedir.
Günde 5 saatten az uyumanın size 300 kalorilik fazla yiyecek alımına mal olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca yapılan bir çalışmada, günde 8 saat uyuyanların günde 5 saat uyuyanlara göre %56 oranında daha fazla yağ kaybettikleri belirlenmiştir.
Proteinli yiyeceklerin sindirim süresi, diğer besinlere göre daha uzun olduğundan, termik etki adı verilen enerji harcamasını arttırırlar. Her öğünde süt ürünleri veya et ürünleri gibi bir proteine az miktarda da olsa yer vermek fit kalmanızı kolaylaştırır.
Kahvenin içerdiği kafeinin metabolizmayı hızlandırdığı bilinmektedir. Ayrıca son dönemde yapılan çalışmalarda, egzersizden 30 dakika önce içilen kahvenin egzersiz esnasında yağ yakımını arttırdığı belirlenmiştir. Ara öğünlerinizin yanında az sütlü şekersiz bir kahve tüketmek metabolik hızınıza da iyi gelir. Ancak günlük 300 mg kafein sınırınız olduğunu unutmayın. Bu da günde maksimum 3 kahve demek oluyor.
İçerdiği polifenollerin ve kafeinin gücü ile metabolik hızı arttırdığı biliniyor. Günde 1-2 kupa yeşil çay içmeye daha fazla vakit kaybetmeden başlamalısınız. Amerika'da yapılan bilimsel bir araştırmanın sonuçlarına göre, yeşil çay ekstresi düzenli alındığında metabolik hızı günlük ortalama %4 arttırmaktadır. Yapılan başka bir araştırmada da, aynı beslenme düzenini takip eden bir araştırma grubunda, düzenli yeşil çay tüketenlerin tüketmeyenlere göre ortalama 3.3 kg daha fazla kilo verdiği saptanmıştır.
Yapılan bilimsel araştırmalarda, suyun metabolizma hızlandırıcı öğelerden biri olduğu kanıtlanmıştır. Metabolizma üzerinde direk bir etkisi olmasa da, vücut su kaybettiğinde metabolizmanın da yavaşladığı bilinir. Soğuk suyun ise sıcak ve ılık suya göre metabolizma üzerinde daha fazla canlandırıcı etkisi vardır.