Peynirli poğaça tarifi Türk Mutfağı'nda en çok tercih edilen özellikle çay saati mönülerinin vazgeçilmezi olan tariflerdendir. Peynirli poğaça yapımında birçok farklı seçenek bulunabilir. Mayalı peynirli poğaça, mayasız peynirli poğaça veya kabartma tozu ile peynirli poğaça tarifi gibi farklı seçeneklerle peynirli poğaça tarifi hazırlanabilir. Çay sofralarının yanına en çok yakışan mayalı, mayasız, kabartma tozu ile yapılan peynirli poğaça tariflerini sizler için derledik.
Peynirli poğaça çocukluğumuzdan beri birçoğumuzun evinde pişen çayın yanına ve kahvaltılarda tüketilen en güzel hamurişlerindendir. Kişilerin damak zevkine göre peynirli poğaçayı kıyır kıyır mayasız, mayalı, yumuşacık, dereotlu gibi çeşitleriyle yapmak mümkün. Evde kolay ir şekilde peynirli poğaça yapmak isteyenler için mayalı, mayasız gibi birçok şekliyle peynirli poğaça tarifini haberimizde bulabilirsiniz.
MAYALI PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ
- 1 su bardağı süt
- 4 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 1 adet yaş maya
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4 yemek kaşığı şeker
- 1 yumurta (Sarısı dışına sürülecek, beyazı hamura eklenecek)
- Susam
- Peynir
- Maydanoz
- Süt parmağımızı yakmayacak derecede ılıtılır.
- İçine maya konur karıştırılır. İçine şeker de atılıp karıştırılır.
- Daha sonra yağ, yoğurt, tuz ve yumurtada eklenir.
- Kulak memesi kıvamında bir hamur elde edilene kadar un ilave edilir.
- İyice yoğrulan hamurdan küçük bezeler kopartılıp çay tabağı kadar açılır.
- Ortaya peynirli harç koyulur.
- Daha sonra hamur bastırmadan ikiye katlanır.
- Elimizin bileğimize yakın tarafıyla ortasına üstüne bastırılır. (Ortası baya çökük görünecek).
- Yağlı kağıda yada yağlanmış fırın tepsisine dizilir.
- Tüm peynirli mayalı poğaçalar hazırlanınca 15 dk kadar beklenir.
- Sonra yumurta sarısı sürülüp üstüne susam dökülür.
- Önceden ısıtılmış 170 derecede fırına sürülür. Üstü kızarıncaya kadar pişirilir.
- Peynirli mayalı poğaça tarifini denemenizi tavsiye ederim, şimdiden afiyet olsun.
MAYASIZ KABARTMA TOZU İLE PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ
- 220 g Tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 4-4.5 su bardağı un
- 200 g beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı
- Dereotu (İnce kıyılmış)
- 1 yumurtanın sarısı
- Çörek otu
- Susam
Hamuru için; süt, tereyağı, kabartma tozu, yumurta, tuz ve toz şeker derin bir kap içerisine alın.
Malzemeleri bir süre çırptıktan sonra üzerine unu azar azar ilave ederek karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Başka bir kapta peynirleri rendeleyip dereotunu ekleyin ve hamurun içine ilave edin. Hamur ve peynirler özdeşleşene kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susam serperek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Kalabalık sofralarda tereyağlı poğaçayı poğaçayı, yanına çok yakışan ev yapımı şeftalili kek veya rum böreği ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
DEREOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ
- 220 g Tereyağı
- 1 çay bardağı süt
- 1 yumurta
- 1 paket kabartma tozu
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 4-4.5 su bardağı un
- 200 g beyaz peynir ve kaşar peyniri karışımı
- Dereotu (İnce kıyılmış)
- 1 yumurtanın sarısı
- Çörek otu
- Susam
Hamuru için; süt, tereyağı, kabartma tozu, yumurta, tuz ve toz şeker derin bir kap içerisine alın.
Malzemeleri bir süre çırptıktan sonra üzerine unu azar azar ilave ederek karıştırın. Ele yapışmayan yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğurun.
Başka bir kapta peynirleri rendeleyip dereotunu ekleyin ve hamurun içine ilave edin. Hamur ve peynirler özdeşleşene kadar yoğurun.
Hazırladığınız hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde yuvarlayın ve yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizin.
Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, çörek otu ve susam serperek, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirin.
Kalabalık sofralarda tereyağlı poğaçayı poğaçayı, yanına çok yakışan ev yapımı şeftalili kek veya rum böreği ile birlikte servis edebilirsiniz. Afiyet olsun.
ÇÖREKOTLU PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ
125 gr tereyağ (Oda sıcaklığında)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı süt
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1. 5 paket kabartma tozu
1 kase peynir ( ufalanmış veya rendelenmiş)
Yarım çay bardağı çörek otu
Aldığı kadar un
Tereyağ, sıvı yağ, yumurta, süt ve tuzu kaba alıp karıştırıyoruz.
Peyniri ve çörek otunu ekleyip harmanlıyoruz.
Kabartma tozu koyup yavaş yavaş un eklemesi yapıp karıştırılıyoruz.
Hamur kulak memesi kıvamında olması lazım.
Hamurdan ufak mandalina büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlıyoruz. Tepsiye diziyoruz.
Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180 ° fırında kızarana kadar pişiriyoruz.
Afiyet olsun.
MAYASIZ 3-2-1 PEYNİRLİ POĞAÇA TARİFİ
- 3 paket kabartma tozu
- 2 su bardağı yoğurt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 5 su bardağı un
- 2 çay kaşığı tuz
- 1 yumurta ( beyazı içine sarısı üzerine)
- Yumurta sarısı hariç bütün malzemeler bir kabın içerisine konup güzelce yoğurulur. Yumuşak bir hamur elde edilir.
- Ceviz büyüklüğünde parçalar alınıp iç malzemesi konularak yuvarlanır. Bütün hamur aynı işlemden geçtikten Sonra yumurta sarısı sürülüp galeta ununa batırılır. Soğuk fırına atılıp 180 derece de pişirilir.
PEYNİRLİ POĞAÇA KAÇ KALORİDİR?
Orta boy 60 gramlık bir adet sade poğaça içinde 225 kalori bulunur.
90 gramlık bir adet sade büyük boy poğaçada 360 kalori vardır.
1 adet 45 gramlık sade poğaçada ise 180 kalori bulunur.
Peynirli Poğaça % 45,20 karbonhidrat, % 12,87 protein, % 38,64 yağdan oluşur.
1 adet peynirli poğaça 273.93 kaloridir.