Bilim insanları, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının son salgın olmayacağı konusunda uyarıyor. Küresel sağlık uzmanları, insanların doğal dünyaya taşmasının salgınların ortaya çıkma sürecini hızlandırdığını belirtiyor. Bu uzmanlar çalışmaları kapsamında, vahşi yaşamdaki hangi hastalıkların insanlara geçme riski taşıdığını tahmin etmeye çalışan bir dağılım tanımlama sistemi geliştirdiler.
Liverpool Üniversitesi’nden Profesör Matthew Baylis BBC’ye yaptığı açıklamada son 20 yılda 6 ciddi tehdit yaşadığımızı söyledi. Bunların beşini SARS, MERS, Ebola, kuş gribi, domuz gribi diye sıralayan Baylis, “Beş mermiyi atlattık ama altıncısına vurulduk” dedi. Baylis, “Ve bu da karşılaşacağımız son pandemi olmayacak, dolayısıyla vahşi yaşamdaki hastalıklara daha yakından bakmalıyız” diye konuştu.
Baylis ve çalışma arkadaşlarının geliştirdiği sistem, bilimin tanıdığı binlerce bakteri, parazit ve virüs arasında rakamlar ve etkiledikleri türlerin arasına gömülmüş ipuçlarını tespit ediyor. Daha sonra bu ipuçları, insanlara en büyük tehdidi oluşturanlara dikkat çekmekte kullanılıyor. Bir patojen, öncelik olarak belirlenince, bilim insanları araştırmalarını salgın yaşanmadan önce bu konudaki önleyici ve tedavi edici çalışmalara yoğunlaştırabileceklerini söylüyor.