Yaz sıcaklarında deniz ve havuz kenarında geçirilen dakikaların da şekerli içecek ve dondurma tüketimi açısından riski artırdığını belirten Diyetisyen Özyaman, yaz aylarında beslenmeyle ilgili şu bilgileri de verdi:
Yaz aylarının başlamasıyla birlikte hava sıcaklığı ve nem oranı artıyor, metabolizma bu yeni duruma uyum sağlamaya çalışıyor. Sıcak havalarda vücudun en önemli ihtiyacı sudur. Siz terlemediğinizi düşünseniz de hava sıcaklığı ve nem yüzünden deri, solunum, idrar ve dışkı ile normalden fazla su kaybı olur. Bu kayıp elektrolit kaybı ile beraber, tansiyon dengesizliği, baş ağrısı, halsizlik ve yorgunluk yapabilir. Bu nedenle su ihtiyacının giderilmesi önemlidir.
Kadınların yaz aylarında günde ortalama en az 2 litre, erkeklerin ise 2,5 litre suya ihtiyacı oluyor. Ancak egzersiz yapıldığında, her yarım saat için 1-2 bardak daha su tüketilmesi gerekiyor. Susamayı beklemeden su tüketilmeli, mutlaka düzenli su içilmeli. Su içmek zor geliyorsa suyun içine bir-iki damla meyve suyu veya taze meyve parçaları, nane ve limon eklenebilir. Ayrıca soğuk bitki çayları, şekersiz olarak meyvenin kendiyle pişmiş kompostolar, limonata, ayran, kefir ve soda doğru seçimlerdir.
Diyetisyen Özge Akar Özyaman, kilo alma riskine karşı düşük kalorili yaz tariflerini de şöyle verdi:
2 kase yoğurt
3 yemek kaşığı tatlandırıcı
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 yemek kaşığı limon suyu
Bütün malzemeleri derin bir kapta çırpın. Karışımı, içine çubuk koyduğunuz buz kalıplarına dökün. 3-4 saat buzlukta bekletin. Servise hazırdır.
2 adet muz
2 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı süt
Muzları 1-2 cm. kalınlığında halkalar halinde doğrayın. Derin dondurucuda 30-35 dakika bekletin. Buz haline gelen muzu, kakaoyu ve sütü blender yardımıyla iyice çırpın. Bir kaseye alın. Yumuşak severseniz işlem bitince yiyin. Daha katı seviyorsanız 20 dakika derin dondurucuda beklettikten sonra tüketin.
Malzeme:
1 litre su
2 adet büyük boy şeftali
2 adet yeşil çay
1 adet limon
Tüm malzemeleri karıştırın. 30 dakika beklettikten sonra ve buzları karıştırıp servis yapın.
1 porsiyon meyve (şeftali ve karpuz önerilir)
1 limon
1 avuç maydanoz
1 şişe sade maden suyu
Malzemeleri katı meyve sıkacağından geçirip suyunu çıkardıktan sonra maden suyuyla karıştırıp içebilirsiniz.