“Uyanık ameliyatlar göğüs cerrahisinde avantaj sağlıyor”

Yeni Şafak
10:3831/01/2018, среда
G: 31/01/2018, среда
Diğer
Özkan Demirhan, ”Hastanın uyumu bizim işlem süremizi hem kısaltır hem başarısını arttırır. Dolayısıyla hastanın psikolojik sorunu olmaması lazım" dedi.
Özkan Demirhan, ”Hastanın uyumu bizim işlem süremizi hem kısaltır hem başarısını arttırır. Dolayısıyla hastanın psikolojik sorunu olmaması lazım" dedi.

Akciğer hastalıklarının cerrahi tedavisinde uyanık ameliyatların avantajlı olabildiğini belirten uzmanlara göre, lokal anestezi altında yapılan uyanık ameliyatlar, özellikle ameliyat şansı bulunmayan hastalara umut oluyor.

Teknolojinin ve cerrahi imkanların gelişmesi ile birlikte başta göğüs cerrahisinde de lokal anestezi ile hastanın uyanık olduğu ameliyatlar yapılabiliyor.

Hasta ile konuşa konuşa yapılan ameliyatlar özellikle ileri düzeyde kalp yetmezliği, KOAH gibi rahatsızlıkları olan ve ameliyat şansı olmayan akciğer hastalarına umut oluyor.

Bu yöntem ile risk azalıyor

Hastanın uyanık olduğu ameliyat tarihinin çok eskilere dayandığını vurgulayan Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Özkan Demirhan, “Bunun nedeni de güvenilir genel anestezinin çok geç gelişmiş olmasıdır. Bu hastaların ameliyat esnasında bilinci açık tutulmakta ve kooperasyon sağlanmaktadır.

Ntv'nin haberinde yer alan, Hasta, solunum cihazına bağlı olmadan solunumunu yapabilir durumdadır ve bölgesel olarak anestezi uygulanır. Bu yöntem günümüzde riskli hastalarda avantaj sağlıyor. İleri düzeyde kalp yetmezliği, KOAH gibi ciddi rahatsızlıkları bulunan ve genel anestezi uygulanması sakıncalı olan hastalara ameliyatlar lokal anestezi altında uygulanabiliyor. Bu da akciğer ve kalp rahatsızlıklarına bağlı olumsuzlukların ya da hayati risklerin ortadan kaldırılması imkanını sağlıyor. Ameliyatlar hem açık, hem kapalı olarak yapılabiliyor” dedi.

Akciğer hastalıklarında uyanık ameliyatlar yapılıyor

Pek çok akciğer rahatsızlığında uyanık ameliyatların uygulanabildiğine değinen Doç. Demirhan, bu tür ameliyatların neden tercih edildiği konusunda şunları aktardı: ”Bu ameliyatlar akciğer söndürmeye bağlı komplikasyonlardan korunmak, cerrahiden sonraki toparlanma sürecini kısaltmak ve komplikasyonları azaltmak için popüler hale geldi. Akciğer sıvısını boşaltmak, akciğer zarından (plevra) örnek almak, mediasten dediğimiz alanda kalbin önünde veya vertebranın kenarlarındaki bazı uygun lezyonlara müdahale etmek gibi girişimle yapılabiliyor. Öte yandan kansere bağlı gelişen plevral efüzyonların tedavisinde kullanılan zar yapıştırma işlemi de (plöredez) lokal anestezi ile yapılabiliyor. 3 santimden küçük akciğer kitleleri de rezeksiyon yaparak ve kanser cerrahisinin tüm kurallarını uygulayarak lokal anestezi ile yapılabilen göğüs cerrahisi girişimlerine eklendi”

“Hasta uyumu çok önemli"

Bu tarz ameliyatlarda hasta uyumunun önemli olduğuna dikkat çeken Demirhan, ”Hastanın uyumu bizim işlem süremizi hem kısaltır hem başarısını arttırır. Dolayısıyla hastanın psikolojik sorunu olmaması lazım. Hastanın işlem süresine bağlı komplikasyonları da az oluyor. Hastanede kalış süresi daha az oluyor. Ayrıca ameliyat olacak göğüs kafesinde ciddi yapışıklıklar olmamalı ve daha önce o göğüs kafesinden operasyon geçirmemiş olması gerekir’’ ifadelerini kullandı.

#Uyanık Ameliyat
#Akciğer
#Göğüs Hastalıkları