Diyarbakır'da Osmanlı döneminin unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından filografi eğitimi alan kadın kursiyerler, tel ve çivi kullanarak Türk bayrağı hazırlıyor.
"Tasarlanmış bir motif ya da desenin, ahşap malzeme üzerine çiviyle çakılması ve arasından çeşitli renklerde iplik veya teller geçirilmesiyle oluşturulan, farklı motif ve desenlerin ortaya çıkarılmasını sağlayan el sanatı" şeklinde tanımlanan, eski dönemlerde "tel ve çivinin aşkı" olarak da nitelendirilen filografi, Diyarbakır'da düzenlenen kurslarla yaşatılmaya çalışılıyor.
Merkez Bağlar ilçesinde bulunan Fatih Aile Destek Merkezinde (ADEM) düzenlenen filografi kursuna katılan 18 kadın hem el sanatı öğreniyor hem de gelir elde ediyor.
Çivi ve bakır telleri maharetli elleriyle sanat eserine dönüştüren kadın kursiyerler Türk bayraklarına gösterilen ilgiden memnuniyet duyuyor.
Kursiyerlerden iki çocuk annesi Ersinet Yiğit (33), yaptığı açıklamada, tekstil kursundan sonra filografi eğitimi almak için kursa geldiğini söyledi.
"Türk bayrağı yapmak ilgimi çekiyor. Ülkemizin bayrağını yaptığım için gurur duyuyorum." diyen Yiğit, boş zamanlarını evde oturarak geçirmek yerine hem meslek öğrendiğini hem de aile bütçesine katkıda bulunmanın mutluluğunu yaşadığını belirtti.
Sedanur Pektaş (22), bu sanata ilgilerinin aldıkları eğitim ile arttığını dile getirdi.
Pektaş, bir bayrak hazırlamanın yaklaşık 5 gün sürdüğünü anlatarak, bayrağın boyutuna göre bu sürenin değişiklik gösterdiğini ifade etti.
Kursta öğretici Esra Kaya, Türkiye'nin belirli şehirlerinde filografi kursu bulunduğunu, Diyarbakır'da ise bu alanda ilk kez kurs düzenlendiğini söyledi.
Kursiyerlerin Türk bayrağı hazırlamaya çok istekli olduklarını vurgulayan Kaya, "Türk bayraklarına çok fazla talep var. Milli değerlerimize ve bayrağımıza sahip çıkıyoruz" ifadelerini kullandı.